3.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
institusjonerEuroparådetKommissær: Menneskerettighetene blir undergravd

Kommissær: Menneskerettighetene blir undergravd

Europarådets kommissær for menneskerettigheter, Dunja Mijatović, presenterte henne årsrapport 2021 til Stortinget under forsamlingens vårsesjon i slutten av april. Kommissæren understreket at trender som undergraver menneskerettighetsbeskyttelse har fortsatt i 2021.

Temaene som dekkes av rapporten varierer fra mediefrihet og journalisters sikkerhet til beskyttelse av migranter, fra friheten til fredelige forsamlinger til rettighetene til kvinner og jenter, personer med nedsatt funksjonsevne, menneskerettighetsforkjempere og barn, samt overgangsrettferdighet*, retten til helse, og Rasisme.

"Disse trendene er ikke nye," Fru Dunja Mijatović bemerket. "Det som er spesielt alarmerende er omfanget av tilbakegang på mange menneskerettighetsprinsipper og den utbredte undergravingen av rettsstaten, som er en forutsetning for beskyttelse av menneskerettigheter."

I hennes tale til den parlamentariske forsamlingen i Europarådet tok kommissæren spesielt for seg konsekvensene av krigen i Ukraina. «I løpet av de siste 61 dagene med krig har Ukraina vært åsted for grove menneskerettighetsbrudd begått mot sivilbefolkningen. Bildene av de livløse kroppene til sivile, brutalt drept i byer og landsbyer i Ukraina, har gjort oss alle målløse, sa Dunja Mijatović.

Hun la til: "De gir en forferdelig illustrasjon til sjokkerende rapporter om brudd på menneskerettigheter og brudd på internasjonal humanitær lov, som summariske henrettelser, bortføringer, tortur, seksuell vold og angrep mot sivil infrastruktur, begått i områder av Ukraina som tidligere var underlagt kontroll over russiske tropper. På mange av disse bruddene, inkludert de som har dukket opp i Bucha, Borodyanka, Trostianets, Kramatorsk og Mariupol, reagerte jeg offentlig.»

"Denne krigen og den åpenbare ignoreringen av menneskeliv som den fører med seg, må stoppe. Alt må gå inn for å forhindre flere grusomheter. De forferdelige handlingene som er begått mot sivilbefolkningen kan utgjøre krigsforbrytelser og må ikke forbli ustraffet. Alle må dokumenteres og etterforskes grundig, og gjerningsmennene deres identifiseres og stilles for retten, påpekte Dunja Mijatović.

Hun håpet de europeiske medlemslandene ville fortsette å støtte det ukrainske rettssystemet, så vel som Den internasjonale straffedomstolen, slik at de kan levere en viss grad av rettferdighet og oppreisning til ofrene. 

Hun oppfordret også regjeringer og parlamenter i medlemslandene til å styrke innsatsen for å koordinere og skalere opp støtten til responsen på de humanitære og menneskerettighetsbehovene til mennesker som flykter fra krigen i Ukraina med et mellomlangt og langsiktig perspektiv.

Menneskerettighetskommissæren bemerket imidlertid også at selv om krigens innvirkning på menneskerettighetene til de som flykter fra Ukraina og de som er igjen i landet har vært fokus for hennes arbeid de siste ukene, har hun også fortsatt å varsle medlemslandene om andre presserende menneskerettighetsspørsmål.

Europarådets kommissær for menneskerettigheter talende kommissær: Menneskerettighetene blir undergravd
Europarådets kommissær for menneskerettigheter, Dunja Mijatović, presenterte sin årsrapport 2021 (Foto: THIX Photo)

Ytringsfrihet og deltakelse truet i noen land

Hun pekte spesielt på et økende press på ytringsfrihet og offentlig deltakelse i europeiske medlemsland. Mange regjeringer har blitt stadig mer intolerante overfor offentlige demonstrasjoner av dissens. Overfor mangfoldet av protester har myndigheter i flere land tatt juridiske og andre tiltak som begrenser folks rett til fredelige forsamlinger og dermed deres mulighet til å uttrykke sine synspunkter, inkludert politiske, offentlig og sammen med andre.

Hun observerte også en bekymringsfull tilbakegang i sikkerheten til noen menneskerettighetsforkjempere og journalister og det stadig mer restriktive miljøet som påvirker deres evne til å jobbe mange steder i Europa. De møter en rekke represalier, inkludert rettslig trakassering, straffeforfølgelse, ulovlig frihetsberøvelse, fornærmende kontroller og overvåking, svertekampanjer, trusler og trusler. Hun understreket at lovgivning skal beskytte ytringsfriheten, ikke undergrave den.

Parlamentarikeres ansvar

Da hun henvendte seg til parlamentarikerne i forsamlingen og deres ansvar, bemerket fru Dunja Mijatović: «Parlamentarikernes sentralitet i å underbygge de demokratiske institusjonene i våre medlemsland kan ikke overvurderes. Ditt engasjement for menneskerettigheter kan utgjøre en konkret forskjell i livene til mange mennesker. Dine handlinger og dine ord er kraftige verktøy i den forstand.»

Hun bemerket imidlertid også at handlingene og ordene til parlamentarikerne "også kan ha negative konsekvenser. Altfor ofte har jeg hørt politikere både i regjeringer og parlamenter bruke sine posisjoner til å fremme rasistiske, antisemittiske, homofobiske, kvinnehatende eller på annen måte udemokratiske ideer. Mer bekymringsfullt er det at fremtredende politikere og offentlige personer i noen land blåser opp nasjonalismens flammer og med vilje sår frøene til hat.»

Som en konsekvens understreket hun at "I stedet for å gå denne veien, må politikere i Europa utøve ansvar og gå foran med et godt eksempel i sin offentlige diskurs og handlinger for å fremme fred, stabilitet, dialog og forståelse. I stedet for krigshemming og spre splittende propaganda, bør politikere jobbe for å forbedre interetniske relasjoner og sikre at alles rettigheter er like beskyttet, på Balkan, i Ukraina og andre steder i Europa.»

Reform av psykisk helsevern

I Commissioners Annual Activity Report for 2021 er en imponerende lang liste over handlinger notert. Disse inkluderer kommissærens fortsatte intensive arbeid med rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne.

Rapporten uttalte at hun spesielt fokuserte på rettighetene til personer med psykososiale funksjonshemminger, og redegjorde for hennes syn på den sårt tiltrengte reformen av psykiske helsetjenester i en menneskerettighetskommentar dedikert til denne utgaven som hun publiserte 7. april 2021.

Kommentaren tatt i betraktning den ødeleggende virkningen av pandemien som hadde avslørt og forverret eksisterende svikt i psykiske helsetjenester i hele Europa, pekte kommissæren på de ulike måtene disse tjenestene fortsatte å forårsake mange menneskerettighetsbrudd på, spesielt når de er konsentrert i stengte psykiatriske sykehus og hvor de stole på tvang.

Rapporten bemerker også at kommissæren ved flere anledninger uttalte seg mot institusjoner og tvang i psykiatrien, for eksempel ved en høring arrangert av komiteen for sosialsaker, helse og bærekraftig utvikling i Stortinget om avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne 16. mars 2021 og et arrangement arrangert av Mental Health Europe om Shaping the future of community mental health services basert på menneskerettigheter 11. mai 2021. Hun deltok også på et lanseringsarrangement organisert av Verdens helseorganisasjon for dens nye veiledning om samfunnsmental. helsetjenester 10. juni 2021 og bidro med en videomelding til åpningsplenumsmøtet til Global Mental Health Summit organisert i Paris, Frankrike, 5. oktober 2021.

Hun understreket at personer som står overfor psykiske helseproblemer må ha tilgang til recoveryorienterte psykiske helsetjenester i samfunnet som tilbys på grunnlag av fritt og informert samtykke og som fremmer sosial inkludering og tilbyr en rekke rettighetsbaserte behandlinger og psykososiale støttealternativer.

* Overgangsrettferdighet er en tilnærming til systematiske eller massive brudd på menneskerettighetene som både gir oppreisning til ofre og skaper eller forsterker muligheter for transformasjon av de politiske systemene, konfliktene og andre forhold som kan ha vært roten til overgrepene.

Report

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -