9.2 C
Brussel
onsdag 28. februar 2024
EuropaArven fra eugenikk i europeisk psykologi og utover

Arven fra eugenikk i europeisk psykologi og utover

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

den 18th European Congress of Psychology ble samlet i Brighton mellom 3. og 6. juli 2023. Det overordnede temaet var «Forene samfunn for en bærekraftig verden». British Psychological Society (BPS), gjennom sin Challenging Histories Group, var vertskap for et symposium som utforsket arven fra eugenikk i psykologi, fortid og nåtid.

Symposium på European Congress of Psychology

Symposiet inkluderte et foredrag fra professor Marius Turda, Oxford Brookes University, om forholdet mellom eugenikk, psykologi og dehumanisering. Dette ble fulgt av to andre artikler, en av Nazlin Bhimani (UCL Institute of Education) som fokuserte på arven etter eugenikk i britisk utdanning, og den andre, av Lisa Edwards, hvis familie hadde levd erfaring med institusjoner for mental omsorg i Storbritannia, som f.eks. som Rainhill Asylum.

"Dette er første gang at et symposium om eugenikk fant sted på en internasjonal kongress for psykologi, og BPS Challenging Histories Group har vært medvirkende til å få det til," sa professor Marius Turda The European Times.

Utstilling om eugenikkens arv

Symposiet hentet inspirasjon fra en utstilling "Vi er ikke alene" Legacies of Eugenics. Utstillingen var kuratert av prof Marius Turda.

De utstilling la ut at "eugenikk tar sikte på å 'forbedre' den genetiske 'kvaliteten' til den menneskelige befolkningen gjennom kontroll av reproduksjon og, i ytterpunktene, gjennom eliminering av de som anses av eugenikere for å være 'underlegne'.

Eugenikk utviklet seg først i Storbritannia og USA på det nittende århundre, men det ble en globalt innflytelsesrik bevegelse på 1920-tallet. Eugenikere rettet mot mennesker som tilhører religiøse, etniske og seksuelle minoriteter, og de som lever med funksjonshemminger, noe som førte til deres institusjonelle innesperring og sterilisering. I Nazi-Tyskland bidro eugeniske ideer om raseforbedring direkte til massemord og Holocaust.

Prof Marius Turda forklarte at "Victoriansk polymat, Francis Galton, var den første personen som fremmet eugenikkkonsepter innen psykologi, i tillegg til å være en hovedfigur i utviklingen av feltet som en vitenskapelig disiplin. Hans innflytelse på amerikanske og britiske psykologer som James McKeen Cattell, Lewis Terman, Granville Stanley Hall, William McDougall, Charles Spearman og Cyril Burt var betydelig."

"Mitt mål var å sette Galtons arv inn i dens historiske kontekst, og å tilby en diskusjon om hvordan psykologi og psykologer bidro til den eugeniske dehumaniseringen av individer med psykiske funksjonshemninger. Min strategi var å oppmuntre psykologer til å forsone seg med diskrimineringen og overgrepene som fremmes av eugenikk, ikke minst fordi minnene om dette overgrepet lever i høy grad i dag, sa prof. Marius Turda. The European Times.

Konfronter eugenikk-artikkelen Ill 2s Arven etter eugenikk i europeisk psykologi og utover
Prof Marius Turda holdt et foredrag om forholdet mellom eugenikk, psykologi og dehumanisering. Utstillingen han kuraterte ble også omtalt i tidsskriftet til British Psychological Society. Bildekreditt: THIX Photo.

Eugenikk og psykologi

Fokuset på arven fra eugenikk på European Congress of Psychology var betimelig og ønsket velkommen. Det er viktig, ikke minst med tanke på at vitenskapelige disipliner som psykologi hadde vært et viktig grunnlag for at slike argumenter sirkulerte og ble akseptert. Likevel, i årevis hadde dette ikke blitt konfrontert eller engang oppfattet. Den problematiske historien til eugenikk så vel som dens fortsatt dvelende eksistens i nåtidens språk og i noen tilfeller, er praksis sett i argumenter om arv, sosial seleksjon og intelligens.

Den vitenskapelige ekspertisen fra psykologer ble brukt til å stigmatisere, marginalisere og til slutt dehumanisere de hvis liv de kontrollerte og overvåket. Disse individene som ble sett på som å representere en annen, og mindreverdig, menneskelighet skulle institusjonaliseres i 'spesielle skoler' og 'kolonier' og underkastes spesifikke utdanningsprogrammer.

Ideelt sett bør vi nå bygge en plattform for vedvarende institusjonell refleksjon og sådd diskusjon blant psykologer, med vidtrekkende implikasjoner for selve disiplinen, sa professor Marius Turda.

Ettersom det vitenskapelige samfunnet var vitne til gjenoppblomstringen av essensialisering av eugenisk retorikk i 2020, etter drapet på George Floyd og deretter med utbruddet av Covid-19-pandemien, er det klart at vi må utvikle nye måter å tenke og praktisere psykologi på, hvis vi skal møte de felles utfordringene vi står overfor, individuelt og kollektivt, så vel som nasjonalt og globalt.

IMG 20230707 WA0005 Rediger Arven etter eugenikk i europeisk psykologi og utover
Fotokreditt: Dr Roz Collings

Arkivleder for British Psychological Society (BPS), Sophie O'Reilly sa til "Vi er veldig glade for å presentere dette symposiet på European Congress of Psychology om et tema som fortsatt har vidtrekkende konsekvenser i dag. I tillegg til å gi en historisk beretning om forholdet mellom psykologi og eugenikk, vil historien om en families levde opplevelse av over et århundre med institusjonalisering og stigmatisering være avgjørende for å synliggjøre disse konsekvensene.»

"Psykologi har noen mørke historier, som kanskje ikke har blitt utfordret før," sa Dr Roz Collings, leder av British Psychological Society's Ethics Committee.

Dr Roz Collings påpekte at "Dette tankevekkende og inspirerende symposiet tillot enkeltpersoner øynene og begynne å stille spørsmål. Symposiet var godt besøkt med sunne diskusjoner og spørsmål som fremhevet det nysgjerrige og nysgjerrige sinnet til psykologer fra hele verden.»

Hun la videre til at "Det er viktig å reflektere, i stedet for å glemme, og fortsette å bevege seg fremover i psykologien for å utfordre enhver vanskelig fremtid som kan ligge foran oss. Dette symposiet ga plass for mange til å gjøre nettopp det.»

En annen deltaker, professor John Oates, leder av British Psychological Society's Media Ethics Advisory Group, og medlem av BPS Ethics Committee, forklarte: 'Som en del av vårt arbeid med å undersøke urovekkende trekk ved arbeidet til tidligere psykologer, har British Psychological Society Challenging Histories Group var glad for å ha vært i stand til å jobbe tett med prof Turda for å organisere dette symposiet.»

Professor John Oates la til: "Det var gledelig ikke bare å ha et stort publikum, men også å ha et publikum som engasjerte seg i våre presentasjoner og våre oppfordringer til handling. Vårt håp er at vi har startet en bølge av samtale som vil spre seg og bidra til å motvirke den varige arven fra eugenisk ideologi som fortsatt infiserer offentlige og private diskurser.»

Forsvar menneskerettighetene

Tony Wainwright, en klinisk psykolog og medlem av BPS Climate Environment Action Coordinating Group, reflekterte på denne måten: «Det var både en stor glede og samtidig sjokkerende å delta på symposiet om 'The Legacy of Eugenikk fortid og presentere'."

«Sjokket kom fra å bli påminnet om psykologiens tidligere engasjement i dannelsen av skadelige ideologier som ligger til grunn for rasisme og diskriminering. Språket vårt beholder ekko av mentale klassifiseringer – nå brukt som fornærmelser – «idiot», «idiot»», forklarte Tony Wainwright.

Han la til: "Den levde opplevelsen av familien hennes som en av foredragsholderne, Lisa Edwards, tok med til sesjonen viste hvordan dette ikke var en akademisk sak, men fikk tragiske konsekvenser."

Tony Wainwright bemerket til slutt: "Gleden kom fra å håpe at det å huske fortiden vår vil engasjere folk i moderne handling mens denne arven lever videre. Vi er i en tid hvor menneskerettighetene er truet i mange deler av verden, og forhåpentligvis vil symposier som dette forsterke vår innsats for å forsvare menneskerettighetene der vi kan.»

I anledning kongressen viste BPS også deler av utstillingen 'We are not Alone: ​​Legacies of Eugenics', kuratert av professor Marius Turda. Paneler fra utstillingen kan sees her:

https://www.bps.org.uk/history-psychology-centre/exhibition-we-are-not-alone-legacies-eugenics

Hele utstillingen kan sees her:

Det er viktig at utstillingen også ble omtalt i sommernummeret av Psykologen, som ble forberedt til kongressen.

https://www.bps.org.uk/psychologist/confronting-eugenics

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -