0.3 C
Brussel
Søndag, desember 3, 2023
bøker"Ikke lukk øynene"

"Ikke lukk øynene"

Petar Gramatikov
Petar Gramatikovhttps://europeantimes.news
Dr. Petar Gramatikov er sjefredaktør og direktør for The European Times. Han er medlem av Union of Bulgarian Reporters. Dr. Gramatikov har mer enn 20 års akademisk erfaring fra ulike institusjoner for høyere utdanning i Bulgaria. Han undersøkte også forelesninger, relatert til teoretiske problemer involvert i anvendelsen av folkeretten i religiøs lov, der et spesielt fokus har blitt gitt til det juridiske rammeverket for nye religiøse bevegelser, religionsfrihet og selvbestemmelse, og forholdet mellom stat og kirke for flertall. -etniske stater. I tillegg til sin profesjonelle og akademiske erfaring, har Dr. Gramatikov mer enn 10 års medieerfaring der han innehar stillinger som redaktør for et turisme kvartalsvis "Club Orpheus" magazine - "ORPHEUS CLUB Wellness" PLC, Plovdiv; Konsulent og forfatter av religiøse forelesninger for den spesialiserte rubrikken for døve ved Bulgarian National Television og har blitt akkreditert som journalist fra «Help the Nedy» Public Newspaper ved FNs kontor i Genève, Sveits.

Den siste boken til forfatteren Martin Ralchevski “Ikke lukk øynene” er allerede på bokmarkedet (©-utgiver “Edelweiss”, 2022; ISBN 978-619-7186-82- 6). Boken er antitesen til bønn og den kristne måten å leve på i vår tid.

Martin Ralchevski ble født i Sofia, Bulgaria, 4. mars 1974. Han ble uteksaminert fra Sofia University “St. Kliment Ohridsky» med hovedfag i teologi og geografi. Han begynte å skrive etter at han kom tilbake fra Mexico i 2003, hvor han hadde tilbrakt tre måneder som skuespiller i innslaget film Troy, som en statist. På dette spesielle og mystiske stedet, i byen Cabo San Lucas, California, snakket han med lokalbefolkningen og lyttet til deres mange unike historier og opplevelser. "Der følte jeg at jeg ville skrive en bok og fortelle disse hittil uinnspilte mystiske historiene som jeg hadde hørt fra dem", sa han. Og det var slik hans første bok "Endless Night" ble til virkelighet. I alle bøkene hans er håp, tro og positivitet ledende temaer. Like etter giftet han seg og ble i de påfølgende årene far til tre. «Uunngåelig, siden den gang, har jeg skrevet ti bøker til», sier han. Alle ble utgitt av de store bulgarske forlagene, og det var og er fortsatt en dedikert og lojal kultleserskare. Ralchevski kommenterte dette selv: «Det er høyst sannsynlig grunnen til at jeg gjennom årene har blitt oppfordret av mine forleggere, lesere og noen regissører til også å skrive flere manus for spillefilmer basert på romanene mine. Jeg lyttet til disse forslagene og til dags dato har jeg i tillegg til bøkene også skrevet fem manus for spillefilmer, som jeg håper snart blir realisert.»

Martin Ralchevskis publiserte bøker til dags dato er 'Endless Night', 'Forest Spirit', 'Demigoddess', '30 Pounds', 'Fraud', 'Emigrant', 'Antichrist', 'Soul', 'The Meaning of Life', ' Eternity', og 'Ikke lukk øynene'. Hans siste bok ble ekstremt godt mottatt av litteraturkritikere og lesere. Den fikk veldig positive anmeldelser fra forskjellige personer involvert i litteratur, i tillegg til en rekke priser og utmerkelser. "Dette oppmuntret meg til å tro at denne boken også ville være av interesse for en amerikansk leserkrets. Det var derfor jeg bestemte meg for å søke på denne konkurransen, for å gi ut en bulgarsk bok på engelsk, nettopp med denne romanen”, sier Ralchevski.

Sammendrag av romanen "Ikke lukk øynene" av Martin Ralchevski

En stor del av romanen er basert på den lite kjente legenden om Strandjafjellet, som i dag bare huskes av de eldre beboerne i området og av den eldre lokalbefolkningen i byene rundt Svartehavet. Legenden sier at på begynnelsen av åttitallet av forrige århundre opplevde en ung mann ved navn Peter fra byen Ahtopol et forferdelig personlig drama.

Peter er beryktet i den lille byen for sin intellektuelle funksjonshemming. Foreldrene hans, Ivan og Stanka, må gå på jobb i Burgas (en nærliggende storby) og overlate deres ti år gamle datter, Ivana, i hans omsorg. Peter var da atten år gammel. Det er høst, men været var varmt for den tiden av året, og Peter bestemmer seg for å ta Ivana til sjøen for en svømmetur. De drar til en avsidesliggende steinstrand for å unngå å bli sett av noen. Han sovner på stranden, og hun går i sjøen. Været blir imidlertid plutselig dårligere, store bølger dukker opp, og Ivana drukner.

Når foreldrene deres kommer tilbake og får vite om hva som skjedde, blir de rasende av vrede. I sitt sinne jager Ivan (Peters far) ham ned for å prøve å drepe ham. Peter løper til Strandja og går seg vill. En nasjonal jakt er annonsert, selv om ingen kan finne ham. Han blir gjemt av en lokal gjeter i fjellet, som kort tar seg av ham. Etter en tid havnet Peter i Bachkovo-klosteret. Der, et år senere, aksepterte han munkeskap og levde et strengt klosterliv, skjult for folks øyne, i kjelleren til klosteret, og gjentok konstant gjennom tårer: "Gud, vær så snill, ikke regn denne synden mot meg." Dette er hans hemmelige bønn; som han angrer for sin søsters død. Gjemningen hans er diktert av den virkelige frykten for at hvis han blir tatt, vil han bli sendt i fengsel. I gråt, selvbebreidelse og faste, med bistand fra de eldre munkene, tilbringer han således enda et år i isolasjon og tilbaketrukkethet. Etter et anonymt tips ankom et statssikkerhetsteam det hellige klosteret og begynte et søk i alle lokalene i klosteret. Peter blir tvunget til å flykte for å unngå oppdagelse. Han går østover. Han løper om natten og gjemmer seg om dagen. Dermed når han etter en lang og utmattende ekspedisjon igjen den mest avsidesliggende og øde delen av Strandjafjellet. Der slår han seg ned i et hult tre og begynner å leve et asketisk liv, og slutter aldri å gjenta sin botsbønn. På denne måten forvandlet han seg gradvis fra en vanlig munk til en eremitt-mirakelarbeider.

Et nytt kapittel følger, der handlingen flytter til Sofia, hovedstaden i Bulgaria. I forgrunnen har vi en ung prest som heter Paul. Han har en tvillingsøster som heter Nikolina som er dødelig syk av magekreft. Nikolina ligger hjemme, på livsstøtte. Siden Pavel og Nikolina er tvillinger, er forholdet mellom dem ekstremt sterkt. Derfor kan ikke Pavel akseptere at han vil miste henne. Han ber nesten døgnet rundt, og holder søsterens hånd mens han gjentar: «Ikke lukk øynene! Du vil leve. Ikke lukk øynene!" Men likevel minker Nikolinas sjanser for å overleve for hver dag som går.

Handlingen flytter tilbake til Ahtopol. Der, i gården til huset, er Peters eldre foreldre – Ivan og Stanka. I mange år angrer Ivan på at han sendte sønnen sin bort og ikke kan slutte å plage seg selv. Plutselig kommer en ung mann til dem, som forteller at jegere har sett sønnen Peter langt inne i Strandjafjellet. Foreldrene hans er overrasket. De drar umiddelbart med bil til fjellet. Stanka blir kvalm av forventning. Bilen stopper og Ivan fortsetter alene. Ivan når området der Peter ble oppdaget og begynner å rope: «Sønn...Peter. Vis deg selv... Vær så snill." Og Peter dukker opp. Møtet mellom far og sønn er gripende. Ivan er en avfeldig gammel mann, han er 83 år gammel, og Peter er grå og sliten av sin vanskelige livsstil. Han er 60 år gammel. Peter sier til faren sin: «Du ga ikke opp likevel, og du fant meg til slutt. Men jeg... kan ikke bringe Ivana tilbake fra de døde.» Peter er knust. Han legger seg på bakken, krysser armene og mumler til faren: «Tilgi meg! For alt. Her er jeg! Drep meg." Den gamle Ivan knelte foran ham og angret. "Det er min skyld. Du må tilgi meg, sønn," gråter han. Peter reiser seg. Scenen er sublim. De klemmer og sier farvel.

Handlingen går tilbake til Sofia igjen. Den smertefulle følelsen av forestående død svever allerede rundt den syke Nikolina. Far Pavel gråter og ber ustanselig. En kveld betror en nær venn av Pavel ham om den mystiske eremittmunken som bor et sted i Strandjafjellet. Pavel tror at dette er en legende, men bestemmer seg likevel for å prøve å finne denne eremitten. I denne perioden hviler søsteren Nikolina. Så, i sin fortvilelse, overlater Pavel hennes livløse kropp til moren deres og drar til Strandjafjellet. I dette øyeblikk roper moren bebreidende etter ham at han har bedt denne bønnen for søsteren sin så lenge: "Vennligst ikke lukk øynene dine," og likevel er hun død, og hva vil han si nå? Hvordan vil han fortsette å be? Så stopper Paul, gråter og svarer at det ikke er noen makt til å stoppe ham, og at han vil fortsette å tro at det er håp for henne å leve. Moren tror sønnen har mistet vettet og begynner å sørge over ham. Så tenker Paulus på det moren fortalte ham og begynner å be slik: «Nei, jeg gir ikke opp. Du vil leve. Vær så snill, åpne øynene!" Fra det øyeblikket begynte Paulus å gjenta ustanselig i stedet for bønnen «Ikke lukk øynene», det motsatte, nemlig: «Åpne øynene! Vær så snill, åpne øynene!"

Med denne nye bønnen på tuppen av tungen, og etter betydelige vanskeligheter, klarer han å finne eremitten i fjellet. Møtet mellom de to er sjokkerende. Paul legger først merke til Peter og nærmer seg ham stille. Den hellige mann kneler med hendene hevet til himmelen og gjentar gjennom tårer: "Gud, vær så snill å regn denne synden mot meg..." Paulus forstår umiddelbart at dette ikke er en riktig bønn. Fordi ingen normal person ville be om å få sin synd tilregnet seg, men tvert imot, om å bli tilgitt. Det antydes for leseren at denne erstatningen ble til på grunn av eremittens mentale mangel og uvitenhet. Dermed ble hans opprinnelige bønn: "Gud, vær så snill å ikke regn denne synden mot meg" gradvis, over årene, til "Gud, regn denne synden mot meg." Pavel vet ikke at eremitten er analfabet og at han nærmest har gått vill på dette øde og ugjestmilde stedet. Men når de to møtes øye til øye, innser Paul at han står overfor en helgen. Uvitende, uutdannet, mentalt treg, og likevel en helgen! Feil bønn viser Paulus at Gud ikke ser på ansiktet vårt, men på hjertet vårt. Pavel gråter foran Peter og forteller ham at søsteren Nikolina hadde dødd tidligere den dagen og at han hadde kommet helt fra Sofia for å be om bønner. Så, til Paulus sin forferdelse, sier Peter at det ikke er noen vits i å be fordi Gud ikke vil høre hans bønner. Paul gir seg imidlertid ikke, men fortsetter å trygle ham, tross alt, om å be for sin avdøde søster om at hun skal komme til live. Men Peter står fast. Til slutt, i sin angst og hjelpeløshet, sverger Paul til ham slik: "Hvis du hadde en søster som elsket som jeg elsker min søster og kunne bringe henne tilbake fra den andre verden, ville du forstå meg og hjelpe meg!" Disse ordene ryster Peter. Han husker sin lillesøster Ivanas død og forstår at Gud, gjennom dette møtet, etter så mange år med omvendelse, endelig prøver å frikjenne ham. Så faller Peter på kne og roper til Gud om å utføre et mirakel og bringe sjelen til Paulus' søster tilbake til de levendes verden. Dette skjer rundt halv fire på ettermiddagen. Pavel takker for seg og forlater Strandjafjellet.

På vei til Sofia klarte ikke far Pavel å kontakte moren sin fordi batteriet på telefonen hans var dødt, og han glemte i all hast å ta med seg en lader. Han ankommer Sofia i de tidlige timene neste dag. Når han kommer hjem til Sofia er han stille, men han er også så utmattet at han kollapser i korridoren og har ingen vilje til å gå inn på søsterens rom. Til slutt blir han redd, går inn og finner Nikolinas seng tom. Så begynner han å gråte. Like etter åpnes døren og moren hans går inn og blir med ham inn i rommet. Han er overrasket fordi han trodde han var alene i leiligheten. «Etter at søsteren din døde og du dro,» forteller moren hans skjelvende, «ringte jeg 911. En lege kom og fastslo dødsfallet og skrev dødsattesten. Jeg forlot henne imidlertid ikke og fortsatte å holde henne i hånden som om hun fortsatt var i live. Hun pustet ikke og jeg visste at det jeg gjorde var galskap, men jeg sto ved siden av henne. Jeg fortalte henne at jeg elsker henne og at du elsker henne også. Klokken var litt over halv fire da det føltes som om noen ba meg hente henne. Jeg adlød og løftet henne litt, og hun ... hun ... åpnet øynene! forstår du? Hun hadde dødd, legen hadde bekreftet det, men hun kom tilbake til livet!»

Pavel kan ikke tro det. Han spør hvor Nikolina er. Moren hans forteller ham at hun er på kjøkkenet. Pavel stormer inn på kjøkkenet, og ser Nikolina sitte foran bordet og drikke te.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -