4 C
Brussel
Onsdag, november 29, 2023
EuropaFrankrikes viseminister Sonia Backes ønsker å verve Europa mot nye religioner

Frankrikes viseminister Sonia Backes ønsker å verve Europa mot nye religioner

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein er etterforskningsreporter for The European Times. Han har etterforsket og skrevet om ekstremisme siden begynnelsen av vår publisering. Hans arbeid har kastet lys over en rekke ekstremistiske grupper og aktiviteter. Han er en målbevisst journalist som går etter farlige eller kontroversielle temaer. Arbeidet hans har hatt en reell innvirkning i å eksponere situasjoner med en ut av boksen tenkning.

I et intervju med fransk magasin Le Figaro 30. januar kunngjorde Sonia Backes, viseinnenriksminister for statsborgerskap, at hun har til hensikt å engasjere Europa i spørsmålet om «kulter»-bruk av sosiale nettverk. For å bekjempe det hun kaller «sekteriske avvik», mener hun at «Hvis vi ønsker å gripe inn med hensyn til sosiale nettverk, må handlingen som skal iverksettes være på europeisk nivå.»

Sonia Backes, ny viseminister for statsborgerskap

Sonia Backes er en interessant karakter. Hun kommer fra den franske fjerntliggende provinsen Ny-Caledonia, en tidligere fransk koloni i Stillehavet som fortsatt tilhører Frankrike, hvor hun gjorde seg bemerket ved å være en rabiat anti-uavhengighetspolitiker, og har blitt utnevnt til statssekretær for statsborgerskap i den franske regjeringen i juli 2022, under myndighet av innenriksministeren. Som sådan var inkludert i porteføljen hennes det merkelige franske byrået Miviludes (akronym for fransk interministerielt oppdrag for overvåking og bekjempelse av kultiske avvik), som har som oppgave å bekjempe "kulter" i Frankrike, en vag betegnelse for religioner som ikke nyte den franske myndighetens aksept, dvs. hovedsakelig nye religioner. Backes, som forsvarer «kristne verdier» når hun er i Caledonia, og en hardcore «laicity» når hun er i Frankrike, tok sin nye rolle til seg.

Mens Miviludes har blitt sterkt kritisert internasjonalt for sin holdning mot enkelte religiøse bevegelser gjennom årene, utløser det knapt noen kritikk i franske medier. Tvert imot får den en betydelig støtte fra dem for deres anti-kultpropaganda. Et par måneder etter å ha blitt utnevnt, gikk Backes rundt i nesten alle franske medier og forklarte rollen hennes som senior i Miviludes, og behovet for å forsterke kampen mot "kulter". Det som var mest interessant var fortellingen hun spredte, at hun ble oppdratt «i Scientology” av en scientologmor, og at hun måtte rømme Scientology og moren hennes da hun var 13, etter å ha «oppdaget» at hun var i «en kult».

Sonia Backes og Scientology

Denne fortellingen virket godt akseptert av franske medier, selv om det for en utenforstående kan se ganske rart ut at en minister i et demokratisk land ville engasjere seg i personlig "familiær" hevn mot en spesifikk religiøs bevegelse, gikk Sonia Backes så langt som å si at hun arbeidet med nye lover som ville tillate staten å bekjempe Scientology aktiviteter på franske territorier. (Det kan være interessant å merke seg at utenfor Frankrike, Scientology er anerkjent som en ekte religion og nyter denne juridiske statusen i, for å nevne noen, Spania, Italia, Storbritannia, Portugal og Nederland hvor den nylig fikk den offisielle statusen "allmenn nytte" av myndighetene. Dessuten, selv i Frankrike, har de fleste domstoler anerkjent den religiøse naturen til Scientology). Årsaken hun ga for denne nye oppgaven var at Scientology har til hensikt å åpne en stor ny kirkebygning i Paris-området, og "myndighetene" hadde forsøkt å forhindre det, men kirken vant i retten. Hennes "begrunnelse" var derfor at denne svikten fra myndighetene viser at eksisterende lover ikke er tilstrekkelige. (Kirken til Scientology vant faktisk i retten etter at rådhuset i Saint Denis forsøkte å hindre det i å starte oppussing av bygningen, og lagmannsretten som avgjorde saken, dømte både rådhuset og staten for maktmisbruk, en alvorlig dom for Statlige agenter).

Uheldigvis for henne har Sonia Backes en bror som selv er scientolog, og som ga et intervju der han ga en annen fortelling om Backes barndom. Per broren: «Sannheten er at hun aldri 'slapp unna Scientologysom hun lot som i "Le Figaro" (fransk avis) og andre steder».

Han forklarer at moren deres faktisk var scientolog, at hun tok veldig godt vare på barna sine, inkludert Backes, og at Sonia ventet på at moren hennes skulle dø (Backes mor døde 23. juli 2022) før hun spredte løgner om Scientology og familien hennes. På spørsmål om hvorfor søsteren hans måtte "oppfinne" en slik historie, svarte han: "noen dager før hun døde, viste moren min og ga meg en tekstmelding som Sonia nettopp hadde sendt til henne. I tekstmeldingen forklarte Sonia Backes at hun skulle ha Miviludes i porteføljen som statssekretær, og hun var redd for at Mediapart (en fransk nettavis spesialisert seg på etterforskning av politikere og potensielle skandaler) skulle oppdage at vår mor var en scientolog. Som du vet, har Miviludes alltid fremmet diskriminering av scientologer. Så la Sonia til at hun av denne grunn måtte si at hun hadde forlatt familien på grunn av Scientology, for å unngå en skandale."

Faktisk var tekstmeldingen, som vi hadde mulighet til å lese i sin helhet, datert 9. juli 2022 og lest som følger:

Sonia Backes: Hei, jeg ville også fortelle deg noe. I porteføljen min har jeg 'kampen mot sekteriske avvik'. Så det er sannsynlig at Mediapart tar på seg det faktum at du er en scientolog. Jeg ser for tiden på hvordan jeg skal takle temaet slik at det ikke blir eksplosivt. Men jeg må absolutt si at jeg forlot hjemmet ditt på grunn av dette. Og at jeg nekter at du tar opp dette temaet med meg... La oss ses når jeg har litt tid!

Det har selvsagt en tendens til å bekrefte brorens fortelling mer enn Sonia Backes sin. Da svarte moren på denne teksten: "Det ville være bedre om du ville fortelle sannheten, som er at du selv bor i Caledonia." Så inviterte Sonia moren og stefaren, begge scientologer, til å besøke henne på hennes nye kontor i innenriksdepartementet, og viste at hun ikke hadde brutt noen forbindelse med scientologfamilien før moren døde.

I motsetning til hennes forventninger tok Mediapart aldri på seg Scientology historie, og det ser ut til at de egentlig ikke bryr seg om den slags religiøse kontroverser, og er mer interessert i korrupsjonssaker av regjeringsmedlemmer. Så vidt vi vet, Kirken av Scientology kommenterte ikke Backes' barndom og hennes forhold til sin avdøde mor.

Sonia Backes med scientologens mor og stefar
Sonia Backes med sin scientologmor og stefar i mars 2022 i Paris

Miviludes' forbindelser med russiske ekstremister

Miviludes har en lang historie med å angripe nye religiøse bevegelser i Frankrike, og mens den i dag fortsetter å angripe Jehovas vitner, de evangeliske og andre religiøse grupper som f.eks. Scientology eller buddhistiske grupper, utvidet den sitt omfang til å inkludere konspirasjonsteoretikere, overlevelsesaktivister, økologiske bevegelser og alternative helseutøvere, i en merkelig smeltedigel og trekker de mest farlige sammenligningene.

Men mer dominerende er koblingene til Miviludes med russiske anti-ukrainske propagandister, en allianse basert på likheten mellom mål (ikke-aksepterte religioner), til det punktet at nylig har 80 ukrainske fremtredende lærde skrev til president Macron for å be ham slutte å finansiere FECRIS, en europeisk føderasjon basert i Frankrike som har vært en frontlinjepartner for Miviludes i flere tiår, og har mange Kreml-hardliner-propagandister i sine rekker. Til tross for dette fortsatte Miviludes og Sonia Backes å samarbeide offisielt med FECRIS og har til og med i sin styringskomité en tidligere politiker, Georges Fenech, som har reist til den okkuperte Krim sammen med andre parlamentarikere i 2019, for å møte Putin og vitne om hvor godt Krim er. gjorde under russisk okkupasjon.

bilde 2 Frankrikes viseminister Sonia Backes ønsker å verve Europa mot nye religioner
En fransk delegasjon på Krim i 2019, med Georges Fenech, nåværende medlem av Miviludes styringskomité, i ryggen.

I 2020 ble FECRIS identifisert av US Commission on International Religious Freedom (USCIRF), et amerikansk statlig organ med to partier, som en fare for demokrati og menneskerettigheter, og påpekte det som å være aktivt engasjert i "pågående desinformasjonskampanje mot religiøse minoriteter".

Miviludes' forsøk på å omvende Europa

Det er ikke første gang franske Miviludes prøver å eksportere modellen sin til et europeisk nivå. Deres siste forsøk var i 2013-2014, da de hadde gitt en fransk parlamentsmedlem (også medlem av Miviludes' styringskomité) Rudy Salles i oppgave å jobbe med Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) for at den skulle gi en anbefaling og en resolusjon om spørsmålet om "kulter og mindreårige". I mars 2014 hadde Salles foreslått både et utkast til anbefaling og et utkast til resolusjon, som tok sikte på å eksportere den franske modellen til de 47 statene i Europarådet og opprette et "observatorium for kulter" på europeisk nivå, en slags European Miviludes som ville føre tilsyn med undertrykkelsen av religiøse minoriteter på kontinentet.

Dokumentutkastene vakte ramaskrik internasjonalt, og PACE mottok protestbrev fra hele verden, fra jødiske israelske lærde til de velkjente Moskva Helsinki Group til muslimske menneskerettighetsforbund så vel som kristne (katolske og protestantiske) og ateistiske menneskerettighetsforkjempere. Til og med den tidligere juriskonsulenten ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, franskmannen Vincent Berger, var frittalende og erklærte i forsamlingens lokaler at den franske modellen beskrevet i dokumentutkastene ville «alvorlig undergrave religionsfriheten og organisasjonsfriheten garantert av den europeiske konvensjonen om menneskerettigheter. De kaster faktisk mistanke om alle nye religiøse og åndelige grupper som har dukket opp i Europa sammen med tradisjonelle kirker og kirkesamfunn ..."

groupe Frankrikes viseminister Sonia Backes ønsker å verve Europa mot nye religioner
Vincent Berger, tidligere juriskonsulent ved EMK, talte mot Rudy Salles-forslagene på PACE 8. april 2014

Ikke overraskende, dagen for avstemningen i den parlamentariske forsamlingen, avviste de europeiske parlamentarikerne anbefalingen og bestemte seg for å transformere resolusjonen inn i det motsatte, sletter fra den eventuelle diskriminerende forslag, og erstatter dem med følgende uttalelser:

Forsamlingen oppfordrer medlemslandene til å sikre at det ikke tillates diskriminering på grunnlag av hvilken bevegelse som anses som en sekt eller ikke, at det ikke skilles mellom tradisjonelle religioner og ikke-tradisjonelle religiøse bevegelser, nye religiøse bevegelser eller "sekter" når det gjelder anvendelsen av sivil- og strafferett, og at hvert tiltak som iverksettes overfor ikke-tradisjonelle religiøse bevegelser, nye religiøse bevegelser eller "sekter" er i samsvar med menneskerettighetsstandarder som er fastsatt i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og andre relevante instrumenter som beskytter alle menneskers iboende verdighet og deres like og umistelige rettigheter.
(...)
Forsamlingen mener ikke at det er grunnlag for å diskriminere mellom etablerte og andre religioner, inkludert minoritetsreligioner og trosretninger, ved anvendelsen av disse prinsippene.

Dette ble beskrevet internasjonalt som en stor fiasko for Miviludes og en seier for religions- og trosfrihet, og i årevis har ikke Frankrike forsøkt å eksportere modellen sin til utlandet igjen. Likevel kan det være at Sonia Backes ikke er klar over denne pinlige hendelsen for Frankrike og vil prøve å gjenta feilen.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolens praksis

En viktig faktor å ta i betraktning er at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) har økt sin rettspraksis på dette temaet betraktelig de siste årene. Den siste avgjørelsen i dette spørsmålet var "Tonchev og andre v. Bulgaria." I den avgjørelsen, avsagt 12. desember 2022, dømte EMK Bulgaria for brudd på artikkel 9 (religions- eller trosfrihet), etter at 3 evangeliske kirker var blitt stigmatisert av et rundskriv som "farlige kulter", og mente at "disse tiltak kan ha hatt negative konsekvenser for utøvelsen av religionsfriheten til medlemmene av de aktuelle kirkene».

Den siste rettspraksisen om statsstøttet «nedsettende språk og ubegrunnede påstander» mot religiøs tro inkluderer en avgjørelse fra 7. juni 2022 (Taganrog LRO and Others v. Russia) som sa:

«Etter innføringen av den nye religionsloven som påla religiøse organisasjoner å søke om ny registrering, ser det ut til at Jehovas vitner har blitt skilt ut for en forskjellsbehandling, sammen med andre religiøse organisasjoner som anses å være «ikke-tradisjonelle religioner», inkludert Frelsen. Hæren og kirken Scientology. Domstolen fant at de alle hadde blitt nektet ny registrering på falske juridiske grunner, og at russiske myndigheter i hovedstaden Moskva ved å gjøre dette ikke hadde «handlet i god tro» og «forsømt sin plikt til nøytralitet og upartiskhet». .

Allerede i 2021 hadde Russland blitt dømt for «unnlatelse av å beskytte Krishna religiøse organisasjons tro mot fiendtlige ytringer brukt av regionale statlige myndigheter i «anti-kult»-brosjyre», i avgjørelsen «Senter for samfunn for Krishna-bevissthet i Russland og Frolov v. Russland". Når det gjelder retten til proselytisme, minnet domstolen russiske myndigheter om at «den friheten til å manifestere sin religion inkluderer retten til å prøve å overbevise sin neste, men i motsatt fall, «frihet til å endre sin religion eller tro», nedfelt. i den artikkelen, vil sannsynligvis forbli en død bokstav».

Så, med andre ord, er det sannsynlig at den franske viseministeren Sonia Backes egentlig ikke er klar over disse vidt dekkede spørsmålene som har gjort Frankrike til en paria på den internasjonale scenen når det gjelder antireligiøs politikk og holdninger i flere tiår nå. Det kan være at hun er tilbøyelig til å kjempe hardt for å gjøre det til et problem igjen. I så fall ville det dessverre nok en gang kastet et trist lys over landet hennes, slik det har gjort tidligere, noe som uten tvil ville utløst en sterk reaksjon fra menneskerettighetsaktivister fra hele verden. Det eneste spørsmålet, i en periode hvor krig og menneskerettigheter igjen har kommet inn i det europeiske teatret, med all krisen det førte til oss, er: ønsker Frankrike å delta i en så merkelig og diskriminerende kamp?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -