1.6 C
Brussel
Onsdag, november 29, 2023
Human RightsUttalelse fra FNs menneskerettighetsråd

Uttalelse fra FNs menneskerettighetsråd

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Herr generalsekretær, høykommissær Turk, president Bálek, medmedlemmer i FNs menneskerettighetsråd: vi markerer 75 år siden vedtakelsen av Verdenserklæringen om menneskerettigheter.

Kjernen er en enkel, men revolusjonerende idé: menneskerettigheter er universelle. Eller, som forfatterne av erklæringen sa det, menneskerettigheter tilhører «alle medlemmer av menneskefamilien». Og disse rettighetene er udelelige, gjensidig avhengige og likeverdige.

Disse prinsippene ble ikke formet av noe land, region eller ideologi. De ble diskutert, diskutert og omhyggelig utarbeidet av eksperter fra store og små land ... nord og sør ... århundrer gamle og nylig uavhengige. Hver delegat brakte ideer og perspektiver til den kollektive virksomheten som bidro til å definere erklæringen.

Charles Malik, delegaten fra Libanon, hevdet det menneskerettigheter må defineres i forhold til individet - ikke nasjonen ... eller noen annen gruppe.

Som representant for Kina foreslo PC Chang at hele rammeverket burde bygges, med hans ord, "med sikte på å heve konseptet om menneskets verdighet." Og verdighet er det første prinsippet i erklæringens første linje.

Hansa Mehta fra India – en av tre kvinnelige delegater, sammen med Pakistans Begum Ikramullah og USAs Eleanor Roosevelt – insisterte på at rettighetene skulle innrammes som tilhørende alle mennesker, ikke bare menn.

Det faktum at erklæringen ble forfalsket og godkjent av mennesker som representerte nasjoner med så forskjellige bakgrunner, historier og politiske systemer er det som ga den en slik upåklagelig legitimitet og moralsk kraft.

Det er fortsatt sant i dag, selv om noen prøver å kaste erklæringens definisjon av menneskerettigheter som å gjenspeile synet på én region eller ideologi ... eller argumentere for at forskjellige land kan ha forskjellige oppfatninger av menneskerettigheter ... eller prøver å sette staters suverenitet foran enkeltpersoners menneskerettigheter.

Det er ansvaret til dette rådet – og alle FN-medlemsstater – å opprettholde erklæringens universelle visjon … og forsvare menneskerettighetene til alle, overalt.

Det inkluderer beskyttelse av menneskerettighetene til våre mest sårbare befolkninger, en sentral grunnsetning i Wien-erklæringen som vi vedtok for 30 år siden. Det er grunnen til at USA samarbeidet med land fra hele verden for å fornye mandatet for FNs uavhengige ekspert på seksuell orientering og kjønnsidentitet; og hvorfor vi ga et frivillig bidrag for å støtte det viktige arbeidet til Permanent Forum on People of African Descent for å motvirke anti-svart diskriminering – det eneste landet som gjør det.

Å opprettholde erklæringens visjon betyr også å fortsette å fremme økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. USA er forpliktet til å gjøre det mulig for mennesker over hele verden å nyte disse rettighetene. Vi investerer mer enn noe annet land i kapasiteten til andre medlemsstater for å gi helsehjelp og matsikkerhet til befolkningen deres. Og i fjor sluttet vi oss til 160 andre medlemsland for å støtte en resolusjon som bekrefter retten til et rent, sunt og bærekraftig miljø.

Å oppfylle erklæringens universelle løfte betyr også å fremme menneskerettighetene innenfor landene våre – noe vi har forsøkt å gjøre i USA, spesielt de siste to årene.

Siden president Biden ga ut en åpen invitasjon i 2021 til alle innehavere av FNs spesialprosedyremandat, har USA ønsket spesialrapportøren for minoritetsspørsmål og den uavhengige eksperten på seksuell orientering og kjønnsidentitet velkommen. Og for bare noen uker siden avla spesialrapportøren for fremme og beskyttelse av menneskerettigheter og grunnleggende friheter mens bekjempelse av terrorisme det første besøket noensinne av en FN-mandatinnehaver til interneringsanlegget i Guantanamo Bay, Cuba.

Vi gjør dette fordi vi mener at åpenhet og åpenhet ikke er en trussel mot vår suverenitet, men en måte å gjøre vår regjering bedre til å fremme rettighetene, behovene og ambisjonene til menneskene vi tjener. Vi ser vår evne til å akseptere kritiske tilbakemeldinger, og å strebe, alltid, for å møte varige urettferdigheter og ulikheter, som et tegn på styrke – ikke svakhet.

Å holde oss til de samme standardene som vi gjør alle andre regjeringer er spesielt viktig i en tid da menneskerettigheter rundt om i verden er under angrep, kanskje ikke noe annet sted enn i Russlands brutale krig mot Ukraina.

Dette rådet har spilt en avgjørende rolle i å sette søkelyset på Moskvas forferdelige og pågående overgrep, inkludert gjennom opprettelsen av den uavhengige internasjonale undersøkelseskommisjonen om Ukraina. COIs første rapport i oktober konkluderte med at Russland har begått krigsforbrytelser og brudd på internasjonal humanitær rett.

Så lenge Russland fortsetter å føre sin krig, bør COI fortsette å dokumentere slike overgrep, gi en upartisk oversikt over hva som skjer, og et grunnlag for nasjonale og internasjonale anstrengelser for å holde gjerningsmenn ansvarlige.

Regjeringer som begår grusomheter i utlandet vil sannsynligvis også krenke rettighetene til folk hjemme – og det er akkurat det Russland gjør. Den russiske regjeringen holder nå mer enn 500 politiske fanger. I januar stengte det Moscow Helsinki Group – en av de siste menneskerettighetsorganisasjonene som fortsatt har tillatelse til å operere i landet. Regjeringens systematiske munning av uavhengige stemmer i det russiske sivilsamfunnet gjør arbeidet til spesialrapportøren for menneskerettigheter i landet enda viktigere.

Det iranske regimet slår også nok en gang ned på innbyggere som krever deres menneskerettigheter og grunnleggende friheter. Siden drapet på Mahsa Amini i september brakte iranere i alle aldre ut i gatene, har regimet drept minst 500 mennesker, og fengslet flere titusener, hvorav mange har blitt torturert, ifølge menneskerettighetsgrupper. I november kom rådet sammen for å opprette et uavhengig faktaoppdrag for å undersøke Irans menneskerettighetsbrudd; vi må sikre at teamet kan gjøre jobben sin.

Vi fordømmer Talibans drakoniske undertrykkelse av kvinner og jenter i Afghanistan, inkludert utestengelse av dem fra universiteter og videregående skoler. Talibans nylige edikt som forbyr afghanske kvinner å jobbe for frivillige organisasjoner har stengt av enda en vei som burde være åpen for dem. Og i et land hvor 29 millioner mennesker er avhengige av humanitær hjelp for å overleve, vil Talibans avgjørelse redusere mengden mat, medisiner og annen livreddende bistand som når sårbare mennesker betydelig. Spesielt kvinner og jenter.

Vi er fortsatt alvorlig bekymret for det pågående folkemordet og forbrytelsene mot menneskeheten som Kina begår mot muslimske uigurer og andre medlemmer av minoritetsgrupper i Xinjiang. Rapporten utstedt i fjor av kontoret til høykommissæren for menneskerettigheter bekreftet alvorlige overgrep begått av Kina i Xinjiang, inkludert storstilt vilkårlig frihetsberøvelse av medlemmer av uiguriske og andre overveiende muslimske samfunn, og troverdige anklager om tortur og seksuell og kjønnsbasert vold.

Nesten et dusin år siden det startet sin nedbryting av syrere som krever deres menneskerettigheter, fortsetter Assad-regimet å begå omfattende overgrep, og det er grunnen til at vi oppfordrer rådsmedlemmene til å fornye mandatet til landets undersøkelseskommisjon, selv om vi øker humanitær bistand for å hjelpe de i Syria og Kalkun påvirket av det ødeleggende jordskjelvet.

I dette rådet har vi et ansvar for å handle på en måte som er tro mot ånden i Verdenserklæringen om menneskerettigheter, inkludert å behandle alle land likt. Det er grunnen til at USA fortsetter å sterkt motsette seg partisk og uforholdsmessig behandling av Israel, reflektert i undersøkelseskommisjonen uten sluttdato, og stående agendapunkt 7.

I løpet av de 75 årene siden Verdenserklæringen om menneskerettigheter ble vedtatt, har det sjelden vært en tid da det har vært mer presserende å innfri sine forpliktelser … eller mer konsekvens. Til internasjonal fred og sikkerhet. Til utvikling. Til menneskeverdet.

Visjonen forfatterne la fram for 75 år siden er like klar i dag som den gang: Alle medlemmer av den menneskelige familien har rett til menneskerettigheter. La oss fortsette å strebe etter å gjøre disse ordene virkelige – gjennom handlingene til Menneskerettighetsrådet, i våre land og rundt om i verden.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -