30.4 C
Brussel
Lørdag juni 10, 2023
NyheterGuterres kunngjør nye ungdomsrådgivere og berømmer deres "ubøyelige" drivkraft for klimarettferdighet

Guterres kunngjør nye ungdomsrådgivere og berømmer deres "ubøyelige" drivkraft for klimarettferdighet

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Mer fra forfatteren

FNs generalsekretær António Guterres kunngjorde denne uken navnene på syv unge klimaledere valgt ut til å tjene i hans ungdomsrådgivningsgruppe for klimaendringer.

Deres rolle er å fungere som klimarettferdighetsrådgivere og presse på for fremskyndelse av dristige klimamål basert på deres mangfoldige ekspertise og grasrotarbeid, på tvers av de forskjellige landene de representerer.

Kunngjøringen ble gjort som det mellomstatlige panelet for klimaendringer (IPCC) samles i Sveits for å avslutte sin viktige synteserapport, den første siden Parisavtalen ble undertegnet i 2015 av 193 land. 

Det forventes å bekrefte at verden ikke er i rute for å dempe klimaendringene, men noen av funnene viser at vi kan fortsatt holde den globale oppvarmingen under 1.5 grader Celsius, hvis dramatiske utslippskutt kan gjøres på tvers av ulike sektorer.

"Klimaendringer er kampen i våre liv – og unge mennesker har vært i frontlinjen og ledet anklagen om klimarettferdighet. Ungdoms utholdende overbevisning er sentral for å holde klimamål innen rekkevidde, sparke verdens avhengighet av fossilt brensel og levere klimarettferdighet, sa generalsekretæren. 

Magnificent Seven: Hvem er de nye rådgiverne?

Ayisha Siddiqa (USA) er en pakistansk-amerikaner menneskerettigheter og stammeforsvarer. Hun er medgründer av Polluters Out og Fossil Free University. Arbeidet hennes fokuserer på å løfte rettighetene til marginaliserte samfunn samtidig som forurensende selskaper holdes ansvarlige på internasjonalt nivå. Hun er for tiden forsker ved NYU School of Law. Ayisha ble nylig kåret til årets kvinne i Time-magasinet.

Beniamin Strzelecki (Polen) er en forkjemper for klimatiltak og energiomstilling. Han koordinerte et globalt nettverk av ungdomsledede energiorganisasjoner og jobbet med mellomstatlige enheter, inkludert International Renewable Energy Agency, Sustainable Energy for All, og FNs organisasjon for industriell utvikling (UNIDO) for å skape muligheter for unge mennesker i energiomstillingsfeltet. Han er for tiden medleder for Student Energy Summit 2023 og fortsetter studiene ved New York University Abu Dhabi.

Fatou Jeng (Gambia) er dedikert til grasrot, nasjonal og internasjonal mobilisering som klimapedagog, frontlinjeaktivist og forkjemper. Fatou grunnla Clean Earth Gambia i 2017, en ungdomsledet, lokal klimaorganisasjon som har mobilisert tusenvis av gambiske unge mennesker for å hjelpe marginaliserte og sårbare samfunn med å bygge motstandskraft mot klimaendringer.

Fatou har en mastergrad i miljø, utvikling og politikk fra University of Sussex i Storbritannia. Hun er også kjønnsklimaforhandler for Gambia til UNFCCC og ble anerkjent som en TOP 100 Young African Conservation Leader av WWF, i 2022.

Jevanic Henry (Saint Lucia) er klima- og utviklingsfaglig og pådriver. Han har tidligere fungert som klimaendringers spesialutsending for Caribbean Youth Environment Network, og var en UN Foundation Next Generation Fellow. Jevanic jobbet som utenrikstjenestemann med regjeringen i Saint Lucia, så vel som med klimaendringsenheten til Commonwealth-sekretariatet og var medforfatter av en praktisk veiledning for å forbedre tilgangen til klimafinansiering.

Han er for tiden en Alliance of Small Island States (AOSIS) stipendiat, tildelt Permanent Mission of Saint Lucia til FN i New York.

Josefa Tauli (Filippinene) er en Ibaloi-Kankanaey Igorot urfolksungdomsaktivist. Hun er policykoordinator for Global Youth Biodiversity Network (GYBN), som fungerer som ungdomsvalgkretsen til FNs konvensjon om biologisk mangfold (CBD). En talsmann for meningsfull ungdomsdeltakelse, menneskerettigheter, og urfolks rettigheter og kunnskap, har hun koordinert engasjementet til ungdomsdelegasjoner i mer enn 10 runder med CBD-forhandlinger under utviklingen av Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework.

Joice Mendez (Colombia/Paraguay) er en migrant, sosial entreprenør og klimaforkjemper med fokus på sammenhengen mellom vann, mat og energirettferdighet. Joice var med å grunnlegge flere lokale og regionale ungdomsorganisasjoner, inkludert Moema Viezzer Environmental Education Observatory, Latin American Observatory of Geopolitics of Energy, og det binasjonale ungdomskollektivet i Parana Basin 3 fra Cultivating Good Water Initiative – en mottaker av FN - Award for beste praksis for vann i 2015.

Joice har også støttet Paraguays nasjonale konferanse for ungdom siden 2016 og National Forum of Water and Youth, og fortsetter å være aktiv i YOUNGO, Climate Reality Project América Latina.

Saoirse Exton (Irland) er klimarettferdighetsaktivist med Fridays for Future. Som en stolt gælisktalende fra Irland, tror Saoirse at rikdommen av kunnskap som finnes i tradisjonelle språk og historiefortelling, kan gjenopprette det vitale konseptet om Jorden som hellig innenfor kapitalismens pålagte tankesett. Saoirse er medlem av C40 Cities Global Youth and Mayors' Forum, en videregående skoleelev og en sterk talsmann for nedvekst.

Ungdom og klimaambisjon

«Som arrangør og ungdomsaktivist, Jeg har jobbet for å presse det mellomstatlige rommet videre på klimaambisjon. Det er en stor ære å fortsette å gjøre dette arbeidet som rådgiver for generalsekretæren, sa Ayisha Siddiqa.

Et annet sentralt element for ungdom er at de ofte er en del av lokale og regionale samtaler om klimaendringer, men lokale problemstillinger kan føles fjernet fra samtaler om globale løsninger. 

"Når klimakrisen kommer fra en liten øy i utvikling, fortsetter klimakrisen å ha en ubøyelig negativ innvirkning på liv og levebrød. Vår overlevelse er nå avhengig av et globalt samfunn som er forent i å raskt fremme klimaagendaen, med kraften til unge mennesker som en katalysator for å drive denne sårt tiltrengte akselererte handlingen," sa Jevanic Henry.

Medlemmer av Youth Advisory Group vil jobbe bredt i samarbeid med andre unge ledere og rådføre seg med ungdomsklimabevegelser og ledere rundt om i verden, for å innlemme ulike perspektiver på klimaløsninger og rapportere funn direkte til generalsekretæren.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler