13 C
Brussel
Søndag, oktober 1, 2023
Human RightsFN berømmer kriminaldomstolen for tidligere Jugoslavia, ettersom endelig dom er avsagt

FN berømmer kriminaldomstolen for tidligere Jugoslavia, ettersom endelig dom er avsagt

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Mer fra forfatteren

Jovica Stanišić og Franko Simatović ble dømt av retten - en del av International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) som overtok fra ICTY – i 2021, for sine roller med å trene dødsskvadroner anklaget for etnisk rensing under konflikten som førte til oppløsningen av det tidligere Jugoslavia på begynnelsen av 1990-tallet.

De to ble opprinnelig dømt til 12 år av retten i 2021, men onsdagens ankedom mot dem økte dommen til 15 år, med den begrunnelse at de var "ansvarlig som medlemmer av en felles kriminell virksomhet for forbrytelser begått av forskjellige serbiske styrker i Bosnia-Hercegovina i 1992", samt ansvarlig for drap, samme år.

Rettferdighet for ofrene

I en uttalelse sa FNs talsperson Stéphane Dujarric det Generalsekretær António Guterres "tar denne appellen til etterretning og utvider sine tanker til ofrene, og overlevende og deres familier som har lidd under forbrytelsene som begge tiltalte er funnet skyldige for."

Dommen markerer slutten på den endelige saken knyttet til «kjerneforbrytelser» som mekanismen arvet fra ICTY, som ble opprettet i 1993 for å straffeforfølge mistenkte krigsforbrytere.

IRMCTs sjefsadvokat, Serge Brammertz, sa at avgjørelsen demonstrerte at det internasjonale samfunnet, "når de ble forent, kan yte rettferdighet til ofrene og holde de høyeste gjerningsmennene ansvarlige for sine forbrytelser.

Han husket ofrene og de overlevende, og det store motet til vitner som har meldt seg frem, og la til at det fortsatt var tusenvis av krigsforbrytelsesmistenkte over hele det tidligere Jugoslavia, "som gjenstår å bli straffeforfulgt».

«Vi vil fortsette vår intensive innsats for å gi bistand til nasjonale motparter, til sikre at mer rettferdighet oppnås for flere ofre».

Sannheten seier

FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk, også velkommen Onsdagens endelige dom, som beskriver utfallet som et stort skritt for å fastslå sannheten og adressere straffefrihet.

«Det ekstraordinære arbeidet og arven fra mekanismen og den internasjonale straffedomstolen foran den, har ikke bare bidratt til å etablere sannhet, rettferdighet og ansvarlighet gjennom årene, men har også kraftig avanserte internasjonale strafferettslige standarder globalt", sa Mr. Türk.

I likhet med generalsekretæren fremhevet FNs rettighetssjef motet, motstandskraften og utholdenheten til overlevende og familier som, til tross for forferdelige traumer, aldri sluttet å søke sannhet og rettferdighet.

"Jeg vil på det sterkeste berømme de overlevende og deres familier, hvis lidelse er utenkelig, men som fortsatte å kreve rettighetene deres," sa han.

Han understreket også at mange overlevende og deres familier fortsatt venter på sannhet, rettferdighet og oppreisning.

Truslene fortsetter

Mange ofre fortsetter å møte trusler, trusler, hatytringer og revisjonistisk retorikk, inkludert avvisning av domstolenes avgjørelser; benektelser for at forbrytelser ble begått; rettferdiggjørelse av grusomheter; og glorifiseringen av krigsforbrytere.

«Dommer som dagens, minne oss om en forferdelig fortid som vi aldri må vende tilbake til.

Han oppfordret myndighetene, «medier og folk i Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Montenegro, Serbia, Nord-Makedonia og Kosovo, til å øke innsatsen for å fremme sannhet, rettferdighet, oppreisning og garantier for ikke-gjentakelse.

«Revisjonistiske narrativer, folkemordsfornektelse, splittende retorikk og hatefulle ytringer, uansett hold, er uakseptable.»

Kilde lenke

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -