2.8 C
Brussel
Tirsdag, november xnumx, xnumx
EuropaParlamentet støtter nye regler for bærekraftige, holdbare produkter og ingen grønnvasking

Parlamentet støtter nye regler for bærekraftige, holdbare produkter og ingen grønnvasking

MEP-er støttet lovutkast for å forbedre produktmerking og holdbarhet og for å sette en stopper for greenwashing.

Med 544 stemmer mot 18 og 17 avholdte stemmer vedtok plenum forslaget til et nytt direktiv om å styrke forbrukerne for den grønne omstillingen. Hovedmålet er å hjelpe forbrukere til å ta miljøvennlige valg og oppmuntre bedrifter til å tilby dem mer holdbare og bærekraftige produkter.

Forbud mot villedende annonser og generiske miljøpåstander

Parlamentetsitt godkjente forhandlingsmandat forbyr bruk av generelle miljøpåstander som "miljøvennlig", "naturlig", "biologisk nedbrytbar", "klimanøytral" eller "øko" hvis disse ikke kommer med detaljerte bevis. Den har også som mål å forby miljøpåstander som utelukkende er basert på karbonkompensasjonsordninger. Andre villedende praksiser som å fremsette påstander om hele produktet hvis påstanden bare er sann for én del av det, eller å si at et produkt vil vare en viss tid eller kan brukes på et visst intensitetsnivå hvis det ikke er sant , vil også være forbudt.

For å forenkle produktinformasjonen ser MEP-ene for seg å tillate bare bærekraftsmerker basert på offisielle sertifiseringsordninger eller etablert av offentlige myndigheter.

Kjemp mot tidlig foreldelse

For å få produktene til å vare lenger, ønsker Stortinget å forby innføring av designfunksjoner som begrenser et produkts levetid eller fører til at varer ikke fungerer for tidlig. I tillegg bør produsenter ikke tillates å begrense et produkts funksjonalitet når det brukes med forbruksvarer, reservedeler eller tilbehør (for eksempel ladere eller blekkpatroner) laget av andre selskaper.

For å hjelpe folk med å velge mer varige og reparerbare varer, må kjøpere informeres om eventuelle reparasjonsbegrensninger før de foretar et kjøp. I tillegg foreslår MEP-er en ny garantietikett som angir ikke bare lengden på den lovpålagte garantien, men også lengden på eventuelle garantiforlengelser som tilbys av produsenter. Dette vil bidra til å fremheve kvalitetsvarer og motivere bedrifter til å fokusere mer på holdbarhet.

Premie

Etter avstemningen, ordfører Biljana Borzan (S&D, HR) sa: «Bransjen vil ikke lenger tjene på å lage forbruksvarer som går i stykker akkurat når garantiperioden er over. Forbrukerne vil måtte gis informasjon om alternativene og kostnadene ved reparasjoner på en klar måte. Produktetiketter vil informere innbyggerne om hvilke varer som garantert varer lenger, og produsenter hvis varer er mer holdbare vil tjene penger. Jungelen av falske miljøpåstander vil ende ettersom bare sertifiserte og dokumenterte økologiske påstander vil bli tillatt.»

Neste trinn

EUs råd vedtok sitt eget forhandlingsmandat 3. mai. Det betyr at forhandlinger mellom parlamentet og medlemslandene om det endelige innholdet og formuleringen av direktivet snart kan starte.

Bakgrunn

Det foreslåtte direktivet er en del av den første sirkulære økonomipakken, sammen med forskrift om økodesignbyggevareregulering og en initiativrapport om EUs strategi for bærekraftige og sirkulære tekstiler. Det baner vei for et nytt grønt kravdirektiv som vil spesifisere vilkårene for å fremme miljøpåstander i fremtiden.

Ved å vedta denne lovgivningen svarer parlamentet på innbyggernes forventninger om bærekraftig forbruk, emballasje og produksjon samt bærekraftig vekst og innovasjon som uttrykt i forslag 5 (1), (7) og (10) og 11 (2) i konklusjoner fra konferansen om Europas fremtid.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -