22 C
Brussel
Mandag, september 25, 2023
NyheterSudan: Krise gir næring til "desperat" situasjon for sivile, slik Sikkerhetsrådet krever uhindret...

Sudan: Krise gir næring til "desperat" situasjon for sivile, ettersom sikkerhetsrådet krever uhindret humanitær tilgang

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Mer fra forfatteren

I en pressemelding sent ut fredag, meldte FN Sikkerhetsrådet uttrykte sin "dype bekymring" over de fortsatte sammenstøtene, fordømte alle angrep på sivile og ba om "rask, trygg og uhindret humanitær tilgang i hele Sudan".

Organet på 15 medlemmer understreket behovet for en umiddelbar våpenhvile, og bekreftet på nytt at det støtter FNs overgangsmisjon i Sudan, UNITAMS, for å fortsette arbeidet, til tross for kollapsen av politisk momentum mot overgangen til sivilt styre, som virket så nærme bare noen måneder siden.

Rådet støtter FN-oppdraget

Uttalelsen oppfordret oppdragets "fortsatt engasjement, i full overensstemmelse med prinsippene for nasjonalt eierskap».

Medlemmene av Sikkerhetsrådet understreket behovet for styrket internasjonal koordinering og fortsatt samarbeid. De bekreftet sitt solid støtte til involverte afrikanske ledere i forhandlinger, og merket seg Den afrikanske unions (AU) veikart for løsning av konflikten i Sudan.

Rådet ba også om arantakelse om en troverdig og inkluderende politisk overgangsprosess, som tar hensyn til den medvirkende rollen til alle relevante sudanesiske interessenter.»

Uro på bakken

Siden konflikten mellom de sudanesiske væpnede styrkene og de raske støttestyrkene begynte, har mer enn 1.2 millioner mennesker er på flukt innenfor det allerede fattige landet, og hundretusener har flyktet over nabogrensene. EN økende dødstall, frodig plyndring av humanitær hjelpog økende behov for bistand er økende bekymring, advarte FN-byråer.

Situasjonen var «spesielt desperat» i Khartoum, der folk flyktet fra volden eller ikke var i stand til å forlate, sa Patrick Elliott, operasjonsleder for Sudan for Det internasjonale Røde Kors-forbundet (IFCR), som orienterte journalister ved FN i Genève, som nettopp kom tilbake fra et besøk i havn. Sudan.

Tarik Jašarević, for Verdens helseorganisasjon (HVEM), sa tallene som ble gitt fra helsedepartementet var en undervurdering av det totale dødstallet.

Krøblet helsesektor

Mange helseinstitusjoner er rett og slett ikke i stand til å fungere, sa Mr. Jašarević, og reiste også bekymringer for rundt 20,000 XNUMX gravide kvinner som for øyeblikket ikke er i stand til å motta prenatal omsorg.

Rundt 11 millioner mennesker er inne akutt behov for helsehjelp i Sudan, inkludert mer enn 2.6 millioner kvinner og jenter i reproduktiv alder som knapt har tilgang til prevensjon, graviditetsrelaterte tjenester eller behandlingsprogrammer for seksuelt overførbare infeksjoner, eller responstjenester for seksuell vold, som er rapportert å være stiger etter hvert som krisen eskalerer, ifølge FNs befolkningsfond (UNFPA).

Anslagsvis 260,000 gravide i Sudan, inkludert 90,000 XNUMX som forventes å føde i løpet av de neste tre månedene, kan bli påvirket av pågående drivstoffmangel og strømbrudd som allerede har tvunget mange sykehus for å suspendere akutttjenester for fødselshjelp og neonatal, Byrået sa.

Drivstoffmangel truer trygge fødsler

"Vi går tom for drivstoff,” sa Sarah, en jordmor ved Khartoums FN-støttede Ombada sykehus. "Hvis strømbruddet vedvarer, vet vi ikke hvordan vi skal kunne hjelpe gravide kvinner som føder en uke fra nå."

Byrået er satt til å distribuere 10 metriske tonn livreddende seksuell og reproduktiv helseforsyning til sykehus og helseinstitusjoner, og kan utvide sin pilotprosjekt for å skaffe solenergi, lansert i 2022 på flere sykehus i Sudan, til helsesentre i Khartoum, og leverer strøm døgnet rundt til fødeavdelinger, operasjonsrom, blodbankkjøleskap, inkubatorer og medisinlagringsfasiliteter.

Jordmødre ved et UNFPA-støttet sykehus i Sudan før krisen ødela minst to av tre sykehus. (fil)

FNs matvarebyrå fordømmer plyndrere

Verdens matvareprogram (WFP) fordømte fredag ​​den plyndring of humanitære forsyninger ved distribusjonsknutepunktet i Sør-Sentral-Sudan torsdag, og økte til 60 millioner dollar i eiendeler stjålet siden starten av krisen i midten av april.

"Dette tyveriet av humanitær mat og eiendeler undergraver disse operasjonene totalt kritisk tid for folket i Sudan", FN-byrået sa. "Dette må stoppe."

WFP-lagrene i El Obeid er vert for en av byråets største logistikkbaser i Afrika og representerer en "livsviktig livline” for operasjoner i Sudan og Sør-Sudan, ifølge byrået.

"Millioner vil bli påvirket av dette angrepet", advarte byrået, og la til at innledende rapporter tyder på at mat- og ernæringsforsyninger, kjøretøy, drivstoff og generatorer har blitt plyndret i den siste hendelsen.

Siden volden brøt ut har væpnede grupper angrepet og plyndret WFP og partnernes lagringsanlegg ved flere anledninger og hjelpearbeidere er blitt drept eller skadet, sa byrået.

Den pågående volden kan føre til at anslagsvis 2.5 millioner mennesker i Sudan «glipper inn i sult i de kommende månedene», la byrået til.

Advarsel det akutt matusikkerhet i Sudan kan nå rekordnivåer, som berører mer enn 19 millioner mennesker eller 40 prosent av befolkningen, gjentok WFP oppfordringer til alle parter i konflikten om å sikre sikkerheten og sikkerheten til humanitær bistand, hjelpearbeidere og eiendeler slik at byråets livreddende arbeid kan komme videre .

'Fryktløst' å gi støtte

Mr. Elliott, fra IFCR, sa at det var opprettet et team for å støtte den sudanesiske Røde Halvmåne, som har blitt mobilisere daglig for å hjelpe de som trenger det. Han understreket tapperheten til frivillige, som «fryktløst» gir lokal støtte, sa han en klage om nødfinansiering og rapporter om økende underernæring var også blant alvorlige bekymringer.

Samtidig som finansiering er ennå ikke realisert for å møte de umiddelbare behovene i Khartoum og områdene rundt, rapporterte han om godt samarbeid mellom FN-organisasjoner som fortsetter å nå lokalsamfunn i lokalområder og gi dem støtte.

Utenfor Khartoum jobbet frivillige med lokalsamfunn av internt fordrevne, sa han.

I Port Sudan er imidlertid nivåene av underernæring er betydelige, han la til.

Sikkerhetsrådet vurderer fornyelse av FNs oppdrag

FNs sikkerhetsråd skal etter planen møtes fredag ​​ettermiddag for å vurdere generalsekretærens siste rapporter om landet og iverksette tiltak for potensiell fornyelse av landet. Mandat av FNs integrerte overgangshjelpsmisjon i Sudan (UNITAMS).

Rådet med 15 medlemmer hadde etablert det spesielle politiske oppdraget i 2020 for et første år for å hjelpe Sudan, og hadde deretter fornyet det årlig. FNs misjonsmandat går ut på lørdag.

I Port Sudan blir nødmatpakker delt ut til mennesker på flukt fra kampene i Khartoum.

I Port Sudan blir nødmatpakker delt ut til mennesker på flukt fra kampene i Khartoum.

Kilde lenke

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -