1.4 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
ReligionFORBRusslands kriminelle bombing av Odesa-katedralen: Vurdere skadene

Russlands kriminelle bombing av Odesa-katedralen: Vurdere skadene

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Et intervju med arkitekt Volodymyr Meshcheriakov, som ledet gjenoppbyggingen av den historiske kirken i 2000–2010, ødelagt av Stalin på 1930-tallet

Av Dr Ievgeniia Gidulianova

Bitter vinter (14.09.2023) – I august 2023, mindre enn en måned etter at Russlands missil kraftig skadet Transfiguration Cathedral of Odesa, var arkitekt Volodymyr Meshcheriakov (*) i den ukrainske havnen for å vurdere skadene etter den russiske streiken.

Meshcheriakov er en personlighet hvis navn er direkte knyttet til historien om gjenoppbyggingen av Odesa-katedralen for Frelserens transfigurasjon, som ble fullstendig ødelagt under Stalins tid.

I 1999 var en gruppe arkitekter under hans ledelse vinneren av den nasjonale utlysningen for prosjekter for gjenoppbygging av Odesa-katedralen for Frelserens forvandling. Katedralen ble gjenoppbygd i 2000-2010 på grunnlag av prosjektet hans, og han ble deretter tildelt Ukrainas statspris innen arkitektur for gjenoppbyggingen av Odesa-katedralen. Han er også forfatter av en monografi om dette emnet.

Intervjuet

Spørsmål: Fra ditt faglige ståsted, hvordan vurderer du omfanget av ødeleggelsene forårsaket av Transfigurasjonskatedralen som følge av den russiske rakettbeskytningen på Odesa natt til 23. juli 2023?

Volodymyr Meshcheriakov: Raketten passerte vertikalt gjennom taket over høyre alter, og ødela gulvet i katedralen og to underjordiske armerte betonggulv i den nedre delen av katedralen. Veggene i denne delen av bygningen ble betydelig skadet. Mer enn 70 % av takkonstruksjonene og kobberbelegget til katedralen ble fullstendig ødelagt eller skadet av splinter og eksplosjonsbølgen. Nesten alt kobberbelegget på taket til katedralen er gjenstand for demontering og restaurering. Den kunstneriske utsmykningen av lokalene til den øvre delen av bygningen ble nesten fullstendig ødelagt. Alle ikonostaser ble også grundig ødelagt - marmoren og de to sidene. Marmorgulvet ble betydelig skadet av rakettfragmenter.

Sp.: Hvor mye tror du det vil koste å fullstendig restaurere Odesa-katedralen for Frelserens forvandling?

Volodymyr Meshcheriakov: Det nøyaktige beløpet som kreves for fullstendig restaurering av katedralen kan bare bestemmes på grunnlag av utviklingen av en vitenskapelig studie, design og estimatdokumentasjon for det nødvendige arbeidet. Utarbeidelse av dokumentasjon for en detaljundersøkelse, demontering og restaurering av de ødelagte konstruksjonene, arkitektonisk og kunstnerisk utsmykning i og utenfor Domkirken er en stor jobb som kan ta flere år. Så langt er ikke utviklingen av slik dokumentasjon i henhold til mine opplysninger i gang, forslag til slikt arbeid og finansieringskilder er ikke identifisert.

Jeg er rettsmedisinsk ekspert ved Ukrainas justisdepartement og mener at et av elementene i dokumentasjonen for restaurering av katedralen og andre ødelagte gjenstander bør være en rettsmedisinsk rapport med konklusjoner og skadeomfang. Etter min mening kan dette beløpet tilsvare 5 millioner dollar. Beløpet som trengs for restaurering av katedralen i sin opprinnelige form kan bringes inn for retten for kompensasjon til angriperlandet.

Spørsmål: Hvor lang tid kan det ta å oppnå restaureringen?

Volodymyr Meshcheriakov: Jeg tror at etter å ha identifisert finansieringskildene, giverne og gjenoppbyggingsselskapene, vil det ta 5 til 10 år med intensivt og kvalifisert arbeid for å fullstendig restaurere katedralen. Nå er det først og fremst nødvendig å inspisere katedralen og utarbeide designanslag for restaurering.

Katedralen ble bygget og rekonstruert i etapper over mer enn hundre år. Katedralplassen ble utpekt i 1794 på den første planen av Odesa utarbeidet av den nederlandske militæringeniøren Franz De Volan. Etter den siste gjenoppbyggingen i 1900-1903, hadde den plass til opptil 12,000 XNUMX mennesker og var den største kirkebygningen sør i Ukraina, sentrum for åndelig liv for Odesa-innbyggere.

I 1936 ble Odesa-katedralen for Frelserens forvandling ranet og ødelagt av sovjetiske myndigheter, som mange andre kirker i USSR.

I 1991 begynte jeg å samle inn originale data og annen informasjon om katedralen, og i 1993, under min ledelse, ble det første prosjektet for å rekonstruere dette enestående tapte kulturarvstedet i Ukraina fullført.

I 1999 vant prosjektet vårt med å gjenoppbygge katedralen en nasjonal konkurranse og vi fortsatte å videreutvikle prosjektet. Katedralen ble bygget i tre etapper, med start i 2000. I 2007 ble den satt i drift, fikk status som et historisk monument av lokal betydning i Ukraina og ble høytidelig innviet i 2010. Bygging, dekorativt og kunstnerisk arbeid fortsatte i mer enn 10 år uten bruk av offentlige midler, utelukkende på donasjoner fra innbyggere, bedrifter og diverse andre organisasjoner. Black Sea Orthodox Fund ble opprettet i Odesa for å samle inn midler og donasjoner til design, konstruksjon og kunstnerisk utsmykning av katedralen.

Spørsmål: Er det allerede igangsatt arbeid knyttet til hastetiltak som tar sikte på å bevare og beskytte katedralen som et kulturarvobjekt i Ukraina mot ytterligere ødeleggelse?

Volodymyr Meshcheriakov: For øyeblikket, takket være innsatsen fra innbyggerne, er ruinene av fragmenter av ødelagte strukturer og katedralens indre blitt ryddet. Det viktigste nå er installasjon av midlertidig dekning før høst-vinterperioden, som beskytter interiøret mot regn og snø. Arbeid i denne retningen er proaktivt i gang, men de er utilstrekkelige etter min mening.

Alle styrker og midler i Ukraina er nå rettet mot å sikre den ukrainske hæren seier over den forferdelige aggressoren – Putins Russland. For det første trenger også ukrainske borgere hvis hjem har blitt ødelagt økonomisk støtte. Katedralbygningen eies av Odesa bispedømme i den ukrainske ortodokse kirken (UOC), som også hjelper flyktninger og ikke har så betydelige midler til restaurering av Transfiguration Cathedral.

Q. Hvem i Ukraina lovet å bidra til gjenoppbyggingen? Hva er beløpet på deres lovede bidrag?

Volodymyr Meshcheriakov: Odesa-katedralen i 1999 ble inkludert i det statlige programmet for gjenoppbygging av de enestående tapte kulturminnene i Ukraina, som sørger for tildeling av midler til alt arbeid, men ingen midler til dette prosjektet ble noen gang tildelt. Black Sea Orthodox Fund er åpnet for å samle inn midler til restaurering av katedralen. Til dags dato har jeg ingen informasjon om ukrainerne som meldte seg frivillig til å finansiere restaureringen av katedralen som ble ødelagt av det russiske missilangrepet.

Sp. Har bymyndighetene i Odesa kontaktet deg med et tilbud om å delta i restaureringen av Odesa Transfiguration Cathedral?

Volodymyr Meshcheriakov: Nei, de tok ikke kontakt med meg. Som leder av teamet av designere av den gjenoppbygde katedralen, anser jeg det som nødvendig å synliggjøre for nåværende og fremtidige generasjoner det faktum at Odesa-helligdommen ble ødelagt av et russisk missil. For dette formål bør restaureringsprosjektet inkludere en bestemmelse som nevner opprinnelsen til ødeleggelsen på de viktigste skadede veggene utenfor katedralen og innvendig. For å gjøre dette, i et fremtidig restaureringsprosjekt, bør sprekker i de skadede veggene utenfor og inne i katedralen registreres og avsløres i rødt. En slik avgjørelse vil visuelt udødeliggjøre streiken av et russisk missil på Odesa-katedralen. Den registrerte og fremhevede ødeleggelsen av denne delen av katedralen kan bli et av minnestedene i Ukraina til minne om den militære aggresjonen til Putins Russland.

Hvem er Volodymyr Meshcheriakov:

Volodymyr Meshcheriakov er en Ph.D Arch, Ass. Prof., vinner av Ukrainas statspris innen arkitektur i 2010 for gjenoppbyggingen av Odesa Transfiguration Cathedral, medlem av den ukrainske komiteen til ICOMOS, styreleder for Odesa regionale avdeling av Architectural Chamber of the National Union of Architects av Ukraina. Rettsmedisinsk ekspert ved Justisdepartementet i Ukraina. Stipendiat ved British Academy's Researchers at Risk Program og Visiting Scholar Trinity College, University of Cambridge.

Forfatter av to monografier og mer enn 70 vitenskapelige publikasjoner, artikler, avhandlinger innen arkitektur og kulturminnevern.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -