2.1 C
Brussel
Onsdag, november 29, 2023
NyheterG20 er engasjert i et frenetisk forsøk på å nå en konsensus om...

G20 er engasjert i et frenetisk forsøk på å nå en konsensus om krigen i Ukraina.

Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil - kl The European Times Nyheter - Mest i de bakre linjene. Rapportering om bedrifts-, sosiale og statlige etiske spørsmål i Europa og internasjonalt, med vekt på grunnleggende rettigheter. Gir også stemme til de som ikke blir lyttet til av de generelle mediene.

Ledere for G20, gruppen som består av verdens økonomier, har nådd en avtale i siste liten om Ukraina-delen av deres toppmøteerklæring for å forhindre en fullstendig sammenbrudd av dokumentet. Hovedutfordringen under uker med forhandlinger var hvordan man skulle ta opp konflikten i Øst-Europa uten å fremmedgjøre Russland, et av blokkens medlemmer. Til slutt ble et kompromiss oppnådd ved å inkludere språk foreslått av tjenestemenn fra India (vertsnasjonen) samt representanter fra Brasil og Sør-Afrika.

G20 India - en bygning med et stort skilt foran
Photo by Adarsh ​​Kumar Singh on Unsplash

Det store gjennombruddet kom med formuleringen om at alle land bør «unngå å foreta handlinger som undergraver integriteten, suvereniteten eller den politiske uavhengigheten til enhver stat». Denne formuleringen var ikke til stede i Bali-erklæringen fra G20 og ble ansett som akseptabel for Russland siden den ikke eksplisitt fordømte Moskvas aggressive handlinger mot Ukraina. Ved å bruke begreper som "beklager" eller "fordømme" i forhold til Russlands handlinger, refererer den endelige teksten til "krigen i Ukraina" uten å direkte tildele skylden til Moskva.

G20 avstår fra å anklage Russland

Beslutningen om å avstå fra å anklage Russland ble tatt med sikte på å bevare enhet om konsepter knyttet til krig og fred som ikke var like eksplisitt godkjent i Bali-erklæringen. Hovedfokuset til G20 handler om økonomi og finans, men under multilaterale samlinger har vestlige ledere, spesielt USAs president Joe Biden, benyttet anledningen til å uttrykke sin støtte til Ukraina etter Russlands invasjon for 18 måneder siden.

Selv om teksten om politikk var ferdigstilt på forhånd, fortsatte forhandlinger om avsnittet om Ukraina til lørdag morgen like før toppmøtet begynte. Russland protesterte konsekvent mot versjoner av teksten som favoriserte Ukraina og foreslo alternativt språk som kritiserte vestlig pålagte sanksjoner. Som vertsland la India til rette for diskusjoner mellom Russland og andre G20-medlemmer inntil en konsensus ble oppnådd.

Den endelige formuleringen på Ukraina hentet inspirasjon fra prinsipper skissert i FN-pakten. Fikk positive tilbakemeldinger fra både vestlige nasjoner og Russland. Vestlige tjenestemenn hevdet at denne versjonen fra New Delhi var en forbedring i forhold til Bali-uttalelsen fordi den reflekterte følelser i G20 mens den indirekte adresserte Russlands aggressive handlinger. Noen uttrykte imidlertid forbehold med en EU-tjenestemann som la merke til at hvis dokumentet bare var skrevet av EU, ville dokumentet ha sett annerledes ut.

Talsmannen for det ukrainske utenriksdepartementet uttrykte takknemlighet til partnerne som gjorde en innsats for å inkludere språk i uttalelsen. De nevnte imidlertid også at G20 ikke burde være stolte av Russlands aggresjon mot Ukraina.

Til syvende og sist understreket lederne av G20 at dette toppmøtet hadde et fokus sammenlignet med tidligere. De fremhevet deres dedikasjon til å ta opp krigen i Ukraina og møte nasjoner mot aggresjon. Den reviderte uttalelsen representerer et kompromiss som åpner for enhet i G20 samtidig som man anerkjenner konflikten, i Øst-Europa.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -