11 C
Brussel
Saterdag, Maart 18, 2023

Nietzsche, Duin en die krag van godsdiens

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

“God is dood... En ons het hom doodgemaak”, skryf Nietzsche. Maar Paul Atreides, Muad'Dib, leef. Frank Herbert s'n Dune romans het 'n reuse-terugkeer gemaak met Denis Villeneuve se jongste filmverwerking met Timothée Chalamet. En waar Dune terugkeer, Nietzsche keer daarmee terug, en in die besonder Nietzsche se kritiek op die krag van godsdiens, skryf Kevin S. Decker.

Frank Herbert s'n Dune is 'n ruimte-opera-skatkis, en sy opvolgverhale wys dit is ook 'n Pandora's Box van lang speletjies en latente verrassings. Regisseur Denis Villeneuve se jongste verwerking van die Duniverse, wat in 2021 vrygestel is, stel ons in staat om te verken so baie dinge—oorlewing, eer, diep ekologie, strategie, vreemde psigiese en fisiese vermoëns, sielkunde, geslag, profesie, godsdiens. Dit wys veral hoe kulture spore behou wat ons herken ten spyte van hul mutasie oor millennia heen – die verhale van die groot huise van die Landsraad, die Keisers en die Godkeiser ontvou oor 'n skouspelagtige sestienduisend jaar tyd.

Selfs so ver in die toekoms hang die menslike ras se voortbestaan ​​daarvan af of hulle voordeel trek uit dit wat die verlede in die menslike natuur en bewussyn gesedimenteer het—groepherinneringe, rituele, reaksie op die omgewing. Herbert se fokus op mense as historiese wesens stem ooreen met sekere tradisies van Westerse filosofie sedert Georg WF Hegel. Sy idealisme en sy latere uitlopers—eksistensiële fenomenologie, eksistensialisme, hermeneutiek en pragmatisme (onder andere) plaas die kollig op ons kategorieë om te dink oor die wêreld nie so tydloos nie, a priori kenmerke van gedagtes soos ons s'n, maar eerder as dinge wat geskiedenis het wat ons op ons gevaar ignoreer.

'n Godsdiens, wat dit ook al mag wees, is beide 'n ding met 'n geskiedenis sowel as 'n struktuur om te dink oor die wêreld se begin en einde en al die wette en waardes wat die heelal tussen oorsprong en sy finale handelinge opskort. Die geskiedenis en strukture van wêreldgodsdienste was van belang in Europa sedert die eerste deel van die negentiende eeu, toe Arthur Schopenhauer—'n bitter mededinger van Hegel—idees uit nuut vertaalde Sanskrit Hindoe-heilige tekste in sy werk opgeneem het en David Friedrich Strauss die akademiese “historiese Jesus”-beweging in sy 1835-boek begin het. Die lewe van Jesus, krities ondersoek- wie se idees, opvallend genoeg, oënskynlik almal woedend gemaak het, maar nie meer nie as volgelinge van Hegel soos Bruno Bauer en, verbasend genoeg, 'n jong filoloog genaamd Friedrich Nietzsche. 

___

Die konstante spook in Nietzsche se werk wat gekonfronteer moet word, is nihilisme, die oortuiging dat die lewe betekenisloos is as godsdienstige en morele beginsels nie absoluut waar is nie

___

Vanaf die heel eerste van sy geskrifte het Nietzsche se werk oor filosofie, musiek en tragedie in antieke Griekeland na kulturele kritiek gebuig. Sy kritiek op Die Lewe van Jesus fokus op die idee dat Strauss niks meer doen as om nuwe (Darwinistiese) redes aan te bied om verouderde (Christelike) oortuigings te ondersteun nie, dus vermy hy die moeilike werk om nuwe waardes vir 'n nuwe wêreld te skep. Net so, Nietzsche se eerste boek Die geboorte van tragedie uit die gees van musiek, gepubliseer in 1872, spreek die lof van tragedie as 'n hanteringsmeganisme in die Griekse kultuur voor die suurdempende effek van Plato se filosofie, terwyl dit terselfdertyd suggereer dat 'n dekadente en kultureel uitgeputte Duitsland sy eie paaie vir tragiese hantering kan skep uit leidrade in die musiek en drama van Richard Wagner. Die voortdurende spook in Nietzsche se werk wat gekonfronteer moet word, is nihilisme, die oortuiging dat die lewe betekenisloos is as godsdienstige en morele beginsels nie absoluut waar is nie.

Net so is die belangrike "wêreldhistoriese" individue in die Dheelal diegene wat - deur haak of skelm - teen nihilisme in die vorm van die uitwissing van die menslike ras veg. Ek glo dat Nietzsche gekielie sou gewees het deur die parallelle tussen sy eie denke en die dekadente kultuur van die verre toekomstige Imperium in Dune. Herbert se wêreldbou van die verre toekoms berus op 'n "Groot Konvensie" wat, ten minste op die oog af, veronderstel is om stabiliteit te verseker tussen die belange van verskeie groot familiehuise wat in 'n koue oorlog gewikkel is, 'n keiser van die Huis van Corrino, en die Spacing Guild. Almal erken dat "Hy wat die speserye beheer, die heelal beheer," aangesien "speserymelange," 'n natuurlik vervaardigde bewusmakingsversterkende narkotiese middel wat ook veroudering voorkom, die grondslag van handel en tegnologiese ontwikkeling in die "Duniverse" vir millennia gevorm het. Dit is ook van kardinale belang vir reis- en kulturele ontwikkeling, noodsaaklik vir die “vou van ruimte” wat Spacing Guild Navigators in staat stel om die mark op interstellêre reis in die wiele te ry. Die vangs is dat speserye net op een plek voorkom: die woestynplaneet Arrakis, of "Duin." Dit is die neweproduk van die lewensiklus van Dune se massiewe, vernietigende sandwurms. En so beheer hy wat Duin beheer, die heelal.

thumbnail54 - Nietzsche, Duin en die krag van godsdiens VOORGESTELDE BESIGTIGING Oneindigheid in die palm van jou hand Met Joanna Kavenna, Janne Teller, Paul Muldoon, Isy Suttie

Die ses Dune romans wat deur Herbert geskryf is, verteenwoordig 'n moontlike toekoms vir vandag se godsdienste op aarde. Hulle is ook 'n studie in "planne binne planne binne planne" oor generasies, en soos dit blyk, wat die konfrontasie tussen die Corrino Imperium, Huis Atreides en die donker en sinistere Huis Harkonnen moontlik maak, is twee magtige godsdienstige kragte. Aan die een kant is daar die Oranje Katolieke Bybel, geskep deur die Gilde om 'n gemeenskaplike heilige boek te verskaf om alle menslike godsdienste te verenig vir groter politieke stabiliteit. Aan die ander kant het die vroue-godsdienstige orde genaamd die Bene Gesserit, vir millennia voor die gebeure van Dune, het godsdienstige opinie regdeur die ryk gemanipuleer om politieke agendas te ondersteun, ten spyte van hul eie gebrek aan godsdienstige geloof. Die ideologiese sade geplant deur die Bene Gesserit se sterrestelsel-wyd Missionaria Protectiva laat Paul Atreides, erfgenaam van die oorvloed van Arrakis, toe om met die inheemse Fremen van daardie planeet te bind en sy lot met hulle s'n te verweef. In Dune, daar is 'n bitter ironie oor die rol van godsdienstige gesag, sy absolute aansprake op geloof en optrede, en sy natuurlike geneigdheid om alliansie met, en beheer oor, politiek te soek: ten spyte van die gebrek aan opregte geloof onder die magtiges - hoofsaaklik die Bene Gesserit -wat sy krag op Duin gekanaliseer het. In plaas daarvan om 'n krag vir sosiale kohesie en 'n gemeenskaplike moraliteit te wees wat sommige Verligtingsfilosowe soos John Locke en Voltaire beweer het dit kan wees, word godsdienstige geloof 'n krag vir Fremen-weerstand teen die Harkonnens en die Keiser; Paul se leierskap (onder die naam "Muad'Dib," 'n Fremen-naam) wat, in plaas daarvan om oral verslaafde en onderdrukte mense te bevry, verrassende en tragiese resultate het.

Kortom, Paulus hoop om die heelal fundamenteel te verander tot voordeel van mense, maar teen die einde van Dune, het hy "gesien hoe vergeefs enige pogings van hom was om selfs die kleinste bietjie daarvan te verander." Om betrokke te raak by die dialektiek van godsdiens en sy mag oor harte en gedagtes op sy eie terme is reeds om te verloor; Nietzsche moes dieselfde gevoel het oor die rasionalisasies van David Strauss in Die Lewe van Jesus. Dit is een rede waarom dit verkeerd is om Nietzsche se mees (on)bekende proklamasie, “God is dood” as 'n filosofiese of teologiese aanspraak te lees. Dit is eerder 'n beskuldiging van kulturele verval wat argumente systap oor die vraag of geloof in God "behoorlik basies" is en of Christenskap die beste as "inklusief" of "eksklusief" verstaan ​​word om die terme van die voortdurende Westerse argument terug te stel. oor individualiteit, gesag en waardes. Dit is nie 'n argument nie: dit is Nietzsche se ekwivalent aan die ou George Carlin-grap oor Jesus wat die lughawe in Athene gekies het as die plek vir sy wederkoms en gevolglik as 'n terroris geskiet is.

anime spirited away heidegger miyazaki studio ghibli filosofie - Nietzsche, Dune en die krag van godsdiens VOORGESTELDE LEESWERK Geestelik Weg Met Heidegger Deur EdwardMcDougall

Vir Nietzsche moes die negentiende-eeuse burgerlike moraliteit en sy afhanklikheid van Joods-Christelike lering om twee redes gekritiseer word: die aantrekkingskrag daarvan is oneerlik, die effek daarvan ongesond (in die wydste sin van daardie term, beide fisies en geestelik). Dit is oneerlik omdat dit die ware bron daarvan verberg in die “wil tot mag” wat alle lewende wesens uitoefen om te oorleef en te beheer agter appèlle op God se alwelwillendheid, menslike rede en “natuurwet”. Dit is ongesond, want, soos Nietzsche wys in Oor die Genealogie van sedes en Die gay wetenskap, is die enigste manier om “reg” en “verkeerd” naturalisties te bekragtig (kontra David Strauss) om hulle te bind aan die “lewe” en “individualiteit” wat in die eerste plek waardes skep. In Die Antichris, skryf hy, “Wat is goed? Alles wat die gevoel van mag in die mens verhoog, die wil tot mag, mag self. Wat is sleg? Alles wat uit swakheid gebore is.”

___

Nietzsche plaas baie van die idees wat ons ondersoek het in die mond van 'n gelyknamige profeet, 'n kluisenaar wat na tien jaar in die woestyn die beskawing na vore kom om te verklaar dat die mense die "menslike, al te menslike" moraliteit moet oorkom en godsdiens van hul dekadente samelewing

___

Dit is dus gepas om hierdie blik op Nietzsche en Dune om te beduie na die interessantste gemeenskaplikheid tussen hulle: Nietzsche, in sy filosofiese prosa-gedig So het Zarathrustra gespreek, plaas baie van die idees wat ons ondersoek het in die mond van 'n gelyknamige profeet, 'n kluisenaar wat na tien jaar in die woestyn die beskawing na vore kom om die noodsaaklikheid van die mense te verklaar om die "menslike, al te menslike" moraliteit te oorkom en godsdiens van hul dekadente samelewing. En Herbert se tweede boek, Duin Messias, bevat 'n kluisenaar genaamd "die Prediker." Die Prediker keer terug na Arrakeen, hoofstad van Arrakis, en beskuldig sy mense, "Julle flous julleself met beelde wat julle onmoontlik nie kan verstaan ​​nie. Julle vermink julleself met hierdie paddas van ritueel en seremonie!” Ons moet besluit of Paulus se optrede hier skynheiligheid of verlossing is; hy roep die onkunde en afgodery van die burgers van Arrakis uit omdat hulle 'n man as 'n god aanbid het en die dwaasheid van blinde onderwerping aan 'n groep magsbehepte, verraaier dwase. Die Prediker se jeremiades, soos Paulus se alliansie met die Fremen, het onverwagte resultate, aangesien die Duniversum aan Paulus se nageslag oorgedra word om te regeer.

In die hier en nou het institusionele godsdiens min gedoen om ewe grootse idees oor oorlewing te midde van kragte van "vervanging" te stuit - en baie om aan te blaas. Die geweldige reikwydte van sy weldadige hande moes teen hierdie tyd 'n veel groter impak op armoede, ongeletterdheid, kindersterftes, rassisme, etniese suiwering en streekoorloë gemaak het as wat dit het. Nietzsche was korrek dat ons 'n nuwe morele basis nodig het om beter lewens te skep - godsdiens het sy kans gehad - en as ons nie die moed het om dit te laat vaar nie, waag ons die bedreigde en onsekere toekoms wat Frank Herbert vir ons geskilder het in Dune.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels