15.9 C
Brussel
Vrydag, Maart 17, 2023

Ooreenkoms oor nuwe wet om te verseker dat produkte wat ontbossing veroorsaak nie in die EU verkoop word nie

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Om klimaatsverandering en verlies aan biodiversiteit te beveg, verplig die nuwe wet maatskappye om te verseker dat ’n reeks produkte wat in die EU verkoop word, nêrens in die wêreld van ontboste grond kom nie.

Dinsdagoggend het MEP's 'n voorlopige ooreenkoms met EU-regerings bereik oor 'n nuwe wet op ontbossingvrye produkte wat dit verpligtend sal maak vir maatskappye om 'n sogenaamde "due diligence"-verklaring te verifieer en uit te reik dat goedere wat op die EU-mark geplaas is, na 31 Desember 2020 nêrens in die wêreld tot ontbossing en bos-agteruitgang gelei het nie. Volgens die ooreengekome teks , terwyl geen land of kommoditeit as sodanig verbied sal word nie, sal maatskappye nie toegelaat word om hul produkte in die EU te verkoop sonder hierdie tipe verklaring nie. Soos deur MEP's versoek, sal maatskappye ook nakoming van relevante wetgewing van die land van produksie moet verifieer, insluitend op menseregte en dat die regte van betrokke inheemse mense gerespekteer is.

Die nuwe wet sal Europese verbruikers waarborg dat die produkte wat hulle koop nie bydra tot die vernietiging en agteruitgang van woude nie, insluitend van onvervangbare primêre woude, en sal dus die EU se bydrae tot klimaatsverandering en verlies aan biodiversiteit wêreldwyd verminder.

Omvang

Die produkte wat deur die nuwe wetgewing gedek word, is: beeste, kakao, koffie, palmolie, soja en hout, insluitend produkte wat hierdie kommoditeite (soos leer, sjokolade en meubels) bevat, gevoer is met of gemaak is deur gebruik te maak van hierdie kommoditeite. in die oorspronklike Kommissievoorstel. Tydens die samesprekings het MEP's suksesvol rubber, houtskool, gedrukte papierprodukte en 'n aantal palmolie-derivate bygevoeg. Die parlement het ook 'n wyer definisie van woudegradasie verseker wat die omskakeling van primêre woude of natuurlike regenererende woude in plantasiewoude of in ander beboste grond en die omskakeling van primêre woude in aangeplante woude insluit.

Die Kommissie sal nie later nie as een jaar na die inwerkingtreding evalueer of die omvang na ander beboste grond uitgebrei moet word. Nie later nie as twee jaar na die inwerkingtreding, sal die Kommissie ook 'n uitbreiding van die omvang na ander ekosisteme evalueer, insluitend grond met hoë koolstofvoorrade en met 'n hoë biodiversiteitswaarde, sowel as na ander kommoditeite. Terselfdertyd beoordeel die Kommissie ook die behoefte om te verplig EU finansiële instellings om slegs finansiële dienste aan hul kliënte te verskaf as hulle oordeel dat daar slegs 'n weglaatbare risiko is dat hierdie dienste nie tot ontbossing lei nie.

Risiko-gebaseerde kontroles

Die bevoegde EU-owerhede sal toegang hê tot relevante inligting wat deur die maatskappye verskaf word, soos geolokasie-koördinate en kontrole. Hulle kan byvoorbeeld satellietmoniteringsinstrumente en DNS-analise gebruik om te kyk waar produkte vandaan kom.

Die Kommissie sal lande, of 'n deel daarvan, in lae, standaard of hoë risiko klassifiseer binne 18 maande nadat hierdie regulasie in werking tree en die verhouding van kontroles op operateurs sal uitgevoer word volgens die land se risikovlak: 9% vir hoë risiko, 3 % vir standaardrisiko en 1% vir lae risiko. Vir hoërisikolande sal lidlande ook 9% van die totale volumes moet kontroleer.

Boetes vir nie-nakoming sal proporsioneel en afskrikend wees en die maksimum bedrag van 'n boete word ten minste 4% van die totale jaarlikse omset in die EU van die nie-voldoenende operateur of handelaar vasgestel.

Haal

Na die transaksie, rapporteur Christophe Hansen (EPP, LU) het gesê: “Dit was nie maklik nie, maar ons het 'n sterk en ambisieuse resultaat gelewer voor die biodiversiteit COP15 konferensie in Montreal. Hierdie belangrike nuwe instrument sal woude wêreldwyd beskerm en meer kommoditeite en produkte soos rubber, gedrukte papier en houtskool dek. Boonop het ons verseker dat die regte van inheemse mense, ons eerste bondgenote in die stryd teen ontbossing, effektief beskerm word. Ons het ook 'n sterk definisie van woudegradasie verkry wat 'n uitgebreide bosgebied sal dek. Ek hoop dat hierdie innoverende regulasie stukrag sal gee aan die beskerming van woude regoor die wêreld en ander lande by die COP15 sal inspireer.”

Volgende stappe

Die Parlement en Raad sal die ooreenkoms formeel moet goedkeur. Die nuwe wet sal in werking tree 20 dae na die publikasie daarvan in die EU Amptelike Joernaal, maar sommige artikels sal 18 maande later van toepassing wees.

agtergrond

Die VN se Voedsel- en Landbou-organisasie (FAO) ramings dat 420 miljoen hektaar woud - 'n gebied groter as die EU - tussen 1990 en 2020 weens ontbossing verlore gegaan het. EU-verbruik verteenwoordig ongeveer 10% van wêreldwye ontbossing. Palmolie en soja is verantwoordelik vir meer as twee-derdes van hierdie.

In Oktober 2020 het die Parlement gebruik gemaak van sy prerogatief in die Verdrag die Kommissie te vra om na vore te kom met wetgewing om EU-gedrewe wêreldwye ontbossing te stop.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels