10.6 C
Brussel
Woensdag, Maart 22, 2023

Aartsbiskop Gänswein: Benedictus XVI het die Here liefgeleef tot die einde toe

Deur Silvia Kritzenberger

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Beproef, bewoë, maar terselfdertyd in vrede. Aartsbiskop Georg Gänswein, Prefek van die Pouslike Huishouding en private sekretaris eers van kardinaal Joseph Ratzinger en toe van Benedictus XVI, het die ateljees van Vatikaan Radio besoek 'n dag voor die begrafnis van die man wat hy vir baie jare gedien het.

In ’n onderhoud vertel hy die laaste oomblikke van die aardse bestaan ​​van die man wat die Kerk van 2005 tot 2013 as biskop van Rome gedien het en toe byna tien jaar gelede die historiese keuse gemaak het om afstand te doen van die Pontifikaat.

V: Duisende getroues het hul respek betoon aan die sterflike oorskot van die emeritus-pous. Jy het 'n groot deel van jou lewe saam met hom deurgebring. Hoe leef jy nou?

Menslik, ly baie. Dit maak seer, ek ly... Geestelik, baie goed. Ek weet Pous Benedictus is nou waarheen hy wou gaan.

V: Hoe het Benedictus XVI hierdie laaste dae geleef? Wat was sy laaste woorde?

Ek het nie sy laaste woorde met my eie ore gehoor nie, maar die aand voor sy dood het een van die verpleegsters wat hom bygestaan ​​het dit gehoor. Omstreeks drie-uur: “Here, ek is lief vir U.” Die verpleegster het die oggend vir my gesê sodra ek in die slaapkamer aankom, dit was die laaste werklik verstaanbare woorde.

Gewoonlik het ons Lauds voor sy bed gebid: ook daardie oggend het ek vir die Heilige Vader gesê: “Kom ons maak soos ons gister gedoen het: Ek bid hardop en jy sluit aan in gees.” Eintlik was dit nie meer moontlik dat hy hardop kon bid nie, hy was regtig uitasem.

Daar het hy sy oë net 'n bietjie oopgemaak - hy het die vraag verstaan ​​- en sy kop ja geknik. So, ek het begin. Omstreeks 8 uur het hy al hoe swaarder begin asemhaal. Daar was twee dokters – dr Polisca en ’n resussiteerder – en hulle het vir my gesê: “Ons vrees dat nou die oomblik sal aanbreek wanneer hy sy laaste geveg op aarde sal moet hê.”

Ek het die herinneringe domini en ook suster Brigida, en ek het vir hulle gesê om te kom, want hy het sy angs bereik. Hy was op daardie stadium helder. Ek het reeds vroeër die bygaande gebede vir die sterwende voorberei, en ons het vir ongeveer 15 minute gebid, almal saam terwyl Benedictus XVI al hoe swaarder asemgehaal het.

Dit het duidelik geword dat hy nie goed kon asemhaal nie. So, ek het na een van die dokters gekyk en gevra: “Maar, het hy in pyn gegaan?”. Hy het vir my gesê: "Ja, dit het begin, maar ons weet nie hoe lank dit sal duur nie."

V: En wat het toe gebeur?

Ons was daar; almal het toe in stilte gebid, en om 9:34 het hy sy laaste asem uitgeblaas. Toe het ons voortgegaan met ons gebede nie meer vir die sterwendes nie, maar vir die dooies. En ons het afgesluit deur “Alma Redemptoris Mater” te sing.

Hy het gesterf in die Oktaaf ​​van Kersfees, sy gunsteling liturgiese tyd, op die dag van sy voorganger – San Silvestro, Pous onder die Keiser Konstantyn. Hy is verkies die dag waarop 'n Duitse pous, Sint Leo IX van Elsas, gedenk word; hy het gesterf op die dag van 'n Romeinse Pous, Sint Sylvester.

Ek het vir almal gesê: “Ek sal Pous Francis dadelik bel; hy sal die eerste wees om te weet.” Ek het hom gebel, en hy het gesê: “Ek sal dadelik daar wees!”

Toe kom hy, ek het hom na die slaapkamer vergesel waar hy gesterf het en ek het vir almal gesê: “Bly”. Die Pous het hulle gegroet; Ek het vir hom 'n stoel aangebied, en hy het langs die bed gesit en bid. Hy het sy seën gegee en toe is hy weg. Dit het op 31 Desember 2022 gebeur.

V: Watter woorde van sy geestelike testament het jou die meeste geraak?

Die testament as sodanig het my diep geraak. Om 'n paar woorde te kies is moeilik, moet ek sê. Maar hierdie testament is reeds op 29 Augustus 2006 geskryf: die liturgiese fees van die martelaarskap van Johannes die Doper.

Dit is met die hand geskryf – baie leesbaar, baie klein maar leesbaar – in die tweede jaar van sy Pontifikaat. In Duits sou jy sê "O-Ton Benedikt", dit is "Dit is regtig Benedict." As ek die teks gehad het, sonder om die skrywer te ken, sou ek dit herken het. Dit bevat die gees van Benedictus. As jy dit lees of daaroor mediteer, sien mens dit is regtig syne. Almal van hom is hier binne, in twee bladsye.

V: Kortom, dit is 'n dankie aan God en aan sy familie ...

Ja. Dit is 'n dankie, maar ook 'n aanmoediging vir die gelowiges om hulle nie deur enige hipotese te laat mislei nie, hetsy op teologiese of filosofiese terrein of op enige ander terrein.

Uiteindelik is dit die Kerk wat kommunikeer, dit is die Kerk, die lewende Liggaam van Christus, wat die geloof aan almal en vir almal kommunikeer. Soms selfs in die teologie is daar teorieë wat baie verlig is, of so lyk, maar wat na 'n jaar of twee reeds verby is. Dit is die geloof van die Katolieke Kerk, dit is wat ons werklik tot bevryding lei en ons in kontak bring met die Here.

V: Wat was die sterkste boodskap van sy pontifikaat?

Sy krag lê in die leuse wat hy gekies het toe hy aartsbiskop van München geword het, met aanhaling van Johannes se Derde Brief: “Cooperatores veritatis", dit wil sê "medewerkers van die waarheid", wat beteken dat waarheid nie iets is wat gedink is nie, maar 'n Persoon is: dit is die Seun van God.

God het geïnkarneer in Jesus Christus, in Jesus van Nasaret, en dit is sy boodskap: om nie 'n teorie van waarheid te volg nie, maar om die Here te volg. “Ek is die weg, die waarheid en die lewe”. Dit is sy boodskap. 'n Boodskap wat nie 'n las is nie: dit is eerder 'n hulpmiddel om al die gewig van elke dag te dra, en dit verskaf vreugde. Daar is probleme, maar geloof is sterker; geloof moet die laaste woord hê.

V: Die wêreld sal nooit daardie 11 Februarie 2013, die aankondiging van die bedanking, vergeet nie. Daar is diegene wat aanhou sê dat dit nie 'n vrye keuse was nie of selfs dat hy op een of ander manier Pous wou bly. Wat dink jy?

Ek self het hom by verskeie geleenthede dieselfde vraag gevra en vir hom gesê: “Heilige Vader, hulle soek ’n sameswering agter die aankondiging van 11 Februarie ná die Konsistorie. Hulle soek, hulle soek, hulle soek..."

Benedictus het geantwoord: “Wie nie glo dat wat ek gesê het die werklike rede is om op te gee nie, sal my nie glo nie al sê ek nou 'Glo my, dit is so!'” Dit is en bly die enigste rede en ons moet nie vergeet nie. Dit. Hy het hierdie besluit aan my aangekondig: “Ek moet dit doen”. Ek was van die eerstes wat hom probeer afraai het. En hy antwoord my duidelik: “Kyk, ek vra nie jou mening nie, maar ek kommunikeer my besluit. 'n Gebede, gelyde besluit, geneem coram Deo".

Daar is diegene wat nie glo of teorieë opmaak nie, wat sê dat hulle "een deel sou verlaat het maar 'n ander deel sou behou" ens.: almal wat dit sê, maak net teorieë oor die een of die ander woord op en uiteindelik hulle vertrou nie Benedictus, wat hy gesê het nie. Dit is net 'n belediging vir hom. Dit staan ​​almal natuurlik vry om sinvolle of minder sinvolle dinge te sê.

Maar die naakte waarheid is dit: hy het nie meer die krag gehad om die Kerk te lei nie, soos hy daardie dag in Latyn gesê het. Ek het gevra: “Heilige Vader, hoekom in Latyn?” Hy het geantwoord: “Dit is die taal van die Kerk.” Enigiemand wat dink hulle kan 'n ander rede vind of moet vind, is verkeerd. Hy het die werklike rede gekommunikeer. Amen.

V: Watter aspek het jou die meeste opgeval toe jy naby Benedictus was in die lang tydperk wat hy as emeritus deurgebring het?

Dit is al amper tien jaar. Benedictus – reeds as kardinaal, reeds as professor – het 'n baie groot [geestelike] bruidskat gehad. Baie sê nederigheid: ja, dit is waar, maar ook – miskien is dit nie so goed gesien nie – ’n vermoë om te aanvaar wanneer mense nie saamstem met wat hy gesê het nie.

As professor is dit normaal: daar is die vergelyking, die bespreking, die “struggle” tussen die verskillende argumente. Sterk woorde word ook in hierdie konteks gebruik, maar sonder om ooit seer te maak en indien moontlik, sonder om kontroversie te veroorsaak. Dit is 'n ander ding wanneer 'n mens 'n biskop en dan Pous is: hy preek en skryf nie as 'n privaat persoon nie, maar as een wat die mandaat ontvang het om te preek en die herder van 'n kudde te wees.

Die Pous is die eerste getuie van die Evangelie, inderdaad, van die Here. En daar het ons gesien dat sy woorde, die woorde van die Opvolger van Petrus, nie aangeneem is nie. Maar dit sê vir ons dat die leierskap van die Kerk nie net gedoen word deur te beveel, te besluit nie, maar ook deur lyding, en die deel van die lyding was nie gering nie. Toe hy emeritaat geword het, was sekerlik al die verantwoordelikheid en die hele Pontifikaat vir hom verby.

V: Het hy gedink hy sal so lank lewe nadat hy opgegee het?

Ongeveer drie maande gelede het ek vir hom gesê: “Heilige Vader, ons nader my tiende herdenking van episkopaat: Epifanie 2013, Epifanie 2023. Ons moet feesvier.” Maar dit beteken ook tien jaar vanaf sy bedanking.

Sommige vra my: "Maar hoe is dit moontlik dat hy opgegee het om te sê hy het nie meer die krag nie en dan leef hy nog na tien jaar?" En hy antwoord: “Ek moet sê ek is die eerste een wat verbaas is dat die Here my meer tyd gegee het. Ek het hoogstens 'n jaar gedink, en Hy het my 10 gegee! En 95 is ’n goeie ouderdom, maar jare en ouderdom het ook hul gewig, selfs vir ’n emeritus-pous.”

Hy het voortgegaan: “Ek het dit aanvaar en probeer doen wat ek belowe het: om te bid, om teenwoordig te wees, en bowenal om my opvolger met gebed te vergesel.” En hierdie is baie mooi. Ek beveel ook aan vir sommige wat probleme hiermee het om weer te lees wat Benedictus gesê het, en pous Francis bedank in die Clementine-saal by geleentheid van die 65ste herdenking van sy priesterlike ordening.

Ten slotte, eenkeer, het ek grappenderwys gesê, op 'n nie baie elegante manier nie: "Heilige Vader, U het sonder u gasheer gereken." Hy het geantwoord: “Ek het geen besluit geneem nie: ek het aanvaar wat die Here vir my gegee het. Hy het dit vir my gegee; Ek moet Hom bedank. Dit is my oortuiging. Ander het dalk ander idees, teorieë of oortuigings, maar dit is myne.”

V: Wat was die grootste lering vir jou lewe, en wat sal jy die meeste oor Joseph Ratzinger mis?

Die grootste leerstelling is dat geskrewe geloof, uitgespreek en verkondigde geloof, nie net iets is wat hy gesê en verkondig het nie, maar wat hy geleef het. Dit wil sê, die voorbeeld vir my is dat die geloof wat hy geleer, geleer en verkondig het, 'n geleefde geloof geword het. En vir my – selfs in hierdie oomblik waarin ek ly, nie alleen nie – is dit 'n groot geestelike verligting.

V: In sy testament skryf Benedictus: “As ek in hierdie laat uur van my lewe terugkyk op die dekades wat ek gedek het, is die eerste ding wat ek sien hoeveel redes ek het om dankbaar te wees.” Was hy 'n gelukkige, vervulde man?

Hy was 'n man wat diep oortuig was dat 'n mens in die liefde van die Here nooit verkeerd is nie, al maak mens menslik baie foute. En hierdie oortuiging het hom vrede gegee en – kan gesê word – hierdie nederigheid en ook hierdie helderheid.

Hy het altyd gesê: “Geloof moet 'n eenvoudige geloof wees, nie simplisties nie, maar eenvoudig. Want alle groot teorieë, alle groot teologieë het hul grondslag in geloof. En dit is en bly die enigste voeding vir jouself en ook vir ander.”

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels