15.9 C
Brussel
Vrydag, Maart 17, 2023

Tafelronde: "Oekraïne: outokefalie en die oorlog wat die wêreld verander het" gehou in Athene

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Op 24 Januarie is 'n Tafelronde oor die onderwerp: "Oekraïne: Outokefalie en die oorlog wat die wêreld verander het" in Athene gehou, georganiseer deur die Vereniging vir die Bevordering van Griekse en Ortodokse Kultuur "Aenaos" deur middel van "Orthodoxia inforum".

Ekumeniese patriarg Bartholomew en patriarg Theodore van Alexandrië het deelgeneem aan die werk van die rondetafel via videoskakel, en die bespreking is bygewoon deur die Australiese aartsbiskop Macarius, Metropolitane Gregory van Kameroen, Chrysostomos van Messinia, Gabriël van Nieu-Ionië en Hieronymus van Laris, die voormalige Adjunk Eerste Minister en Professor in Staatsreg Evangelos Venizelos, saam met die joernaliste Maria Antoniadou, Nikola Vafiadis, Adamantia Lellou en ander.

Kameroense Metropolitan Grigory het besonderhede gegee oor die werking van die "Russiese Eksargie" in Afrika, wat georganiseer is as 'n strafaksie deur Moskou as gevolg van die erkenning van Oekraïense outokefalie deur die Patriarg van Alexandrië. Die Metropolitan het hierdie aktiwiteit op die Afrika-kontinent as vernietigend vir die Kerk gedefinieer: “Rusland het ondervinding in Afrika. Dit is die vasteland se grootste wapenverskaffer en verskaf nie-amptelik rebellegroepe. Daar is amptelike verbintenisse met die owerhede en nie-amptelike met die onderwêreld. Wat met die Kerk gebeur, is 'n politieke spel. Toe die Russe kom, het hulle drie dinge gedoen: hulle het geld aangebied, hulle het teen die Grieke gepraat en hulle het die idee bevorder dat priesters sonder biskoppe dien. Dit is iets uniek aan die kerklike tradisie! Hulle laat diegene wat na die sogenaamde Russiese eksargaat gaan om te sweer dat hulle bewustelik sonder 'n biskop sal werk en hul pligte sal nakom. Hulle doel is om alles te verpletter. Nie om iets nuuts te skep nie. Hulle het baie beloftes aan die plaaslike inwoners gemaak, maar baie min gelewer. Dit alles is al baie keer beproef en toegepas.”

Patriarg Bartholomew het op sy beurt die nie-Ortodokse ekklesiologie beklemtoon wat deur die Moskouse Patriargaat gepropageer word. Hier is sy volledige Tafelronde-toespraak:

“Dit is my plesier om die deelnemers aan hierdie interessante geleentheid toe te spreek oor die onderwerp: “Oekraïne: Outokefalie en die oorlog wat die wêreld verander het.” Ek wil heel aan die begin daarop wys dat die toekenning van outokefale status aan die Kerk in die Oekraïne, wat in die gees van die kanonieke tradisie die kerksake in hierdie land “verander” het, geen verband het, direk of indirek, met die geopolitieke feite en met die ontoelaatbare inval van die Russiese Federasie in die Oekraïne, wat werklik “die wêreld tragies verander het”, wat ongekende lyding en verskriklike katastrofes veroorsaak het. Die leierskap van die Russiese Kerk verbind hierdie oorlog kunsmatig met die Oekraïense outokefalie om sy verantwoordelikheid, foutiewe kerkoptrede en groot ambisies te verberg. Dit is sy wat die gaping tussen Oekraïners en Russe vergroot, nie die outokefale wat deur die Ekumeniese Patriargaat verleen is nie, waarvoor ons bowenal gedryf is deur pastorale besorgdheid oor God se mense wat daar ly. Die reaksie van die leierskap van die Russiese Kerk teen outokefalie het nóg pastorale nóg ekklesiologiese gronde, maar spruit uit 'n atavistiese sindroom van afdwinging op die Oekraïense volk en die gebrek aan 'n gesonde kerkbewussyn.

Die Heilige Groot Kerk van Christus het na Moskou uitgereik vir samewerking om in die gees van liefde en gebaseer op die kanons 'n uitweg uit die impasse in die kerkprobleem van Oekraïne te vind, maar hierdie pogings het misluk weens die skuld van die Russiese kant. Moskou swyg om verstaanbare redes hieroor. Ongelukkig, nadat ons Patriargaat die Oekraïense outokefalie toegestaan ​​het, stel sommige Ortodokse kerkkringe voor om 'n synaxis (vergadering) van Ortodokse meerderes te belê oor 'n saak wat reeds finaal beslis is op grond van Ortodokse kanonieke tradisie en jarelange kerkpraktyk. In plaas daarvan om vir 'n pan-Ortodokse sinaksis te vra, moet die Ortodokse kerke Oekraïense outokefale so gou moontlik erken, na die voorbeeld van die Griekse Kerk, die Patriargaat van Alexandrië en die Kerk van Ciprus.

Intussen gaan Moskou voort om sosiale netwerke en die internet te gebruik as 'n middel, maar nie net nie, om ons nederigheid te beledig, asook om onaanvaarbare pogings aan te wend om die Ekumeniese Patriargaat op alle vlakke te benadeel en te diskrediteer ten einde noodsituasies te skep om te gebruik in sy eie belang. Ons het dit al by ander geleenthede genoem: die leierskap van die Moskouse Kerk probeer 'n nuwe ekklesiologie afdwing wat die gevestigde kerkorde kanselleer op grond van beweerde nuwe feite. Sy moet egter verstaan ​​dat die Ekumeniese Patriargaat die enigste waarborg vir die eenheid van Ortodoksie is. "Sonder die Ekumeniese Patriargaat," soos Sy Eminence Metropolitan John of Pergamum skryf, "sal Ortodoksie in die warrelwind van nasionalisme verval, verheerliking van die verlede, introspeksie van selfgenoegsaamheid, minagting vir die moderne wêreld."

Om byvoorbeeld die Eucharistie in 'n instrument te omskep om sekere doelwitte te bereik, wys dat die Kerk in Moskou die kwintessensie, die kern van die kerklewe, aan sy onetiese planne ondergeskik stel. Miskien is dit haar onvergeeflike sonde teen die Heilige Gees. Hy het aangedring op die byeenroeping van 'n "broederlike vergadering" in Amman, om kerkkanons te omseil, maar sonder sukses. En nou gaan hy voort om die Ekumeniese Patriargaat daarvan te beskuldig dat hulle na bewering verantwoordelik is vir die spanning in Ortodokse verhoudings, terwyl dit terselfdertyd die Moskouse Kerk is wat, benewens ons Patriargaat, die gemeenskap verbreek het met die drie outokefale kerke wat Oekraïense outokefale erken het. . Dit is sy wat onwettig die jurisdiksie van die Patriargaat van Alexandrië betree het en onrus en spanning oor die hele wêreld veroorsaak het, wat die beeld van Ortodoksie in die oë van die res van die Christendom in die gedrang gebring het.

Die leierskap van die Russiese Kerk glo dat die ingryping van die Ekumeniese Patriargaat in die Oekraïense saak gelei het tot 'n skeuring in Ortodoksie. Vir ons is die bespreking oor 'n skeuring in Ortodoksie as gevolg van Oekraïense outokefalie onhoudbaar. Die toekenning en erkenning van die outokefalie van die Kerk van Oekraïne is 'n beduidende bydrae tot die eenheid van Ortodoksie, synde 'n praktiese uitdrukking van Ortodokse ekklesiologie, die relevante besluite van die ekumeniese konsilies en kerkpraktyke oor die eeue. Dit is die optrede van die Russiese Kerk wat die eenheid van die Ortodoksie bedreig, nie die reaksie van die Ekumeniese Patriargaat op die eis van Oekraïens-Ortodokse Christene vir 'n terugkeer na kanonisiteit en outokefalie nie.

In reaksie op die beskuldigings van die leierskap van die Moskouse Kerk, wil ons beklemtoon dat dit die Moskouse Kerk is wat “pouslike” aansprake het, nie die Ekumeniese Patriargaat nie. Moskou erken nie die reg van die Ortodokse mense van die Oekraïne om sy eie outokefale kerk te hê nie omdat hy dit wil beheer. Hy wil die Ortodokse Kerk omskep in 'n konfederasie van kerke om later 'n leidende rol in die "nuwe Ortodokse bestel" te kan aanspraak maak. Ons is seker dat al hierdie dinge – die inval in die Oekraïne, die onaanvaarbare houding van die leierskap van die Moskouse Kerk jeens die broedermoordende oorlog en in die algemeen sy eerlik arrogante en hegemoniese mentaliteit – weereens die sentrale rol van die Ekumeniese Patriargaat in die Ortodokse wêreld.

Ons Patriargaat het outokefale status aan die Kerk van Oekraïne verleen met die motief en doel om die kanonieke orde te herstel, die kerklewe te normaliseer en pan-Ortodokse eenheid te bevorder. Sy het ingegryp, soos sy in die verlede gedoen het, om 'n langdurige probleem op te los wat deur die Russiese Kerk geskep is nadat sy alle opsies vir dialoog daarmee uitgeput het. Die Moskouse Kerk wou die kanonieke anomalie in die Oekraïne tot sy eie voordeel bewaar, sonder om die lyding van die Oekraïense volk in ag te neem. Die waarheid is dat die Russiese kerkleierskap nie belangstel in die eenheid van Ortodoksie op 'n ekklesiologiese basis nie, maar die Kerk as 'n sekulêre instelling sien en die beginsels van nasionalisme in Ortodoksie wil indruk. Dit is om hierdie rede dat ons daarop aandring dat die toekenning van outokefalie aan die Kerk van Oekraïne die enigste korrekte kerklike besluit was.

Oekraïense outokefalie is 'n voldonge feit dat geen dispute, geen propaganda, druk, oorlog of enigiets anders kan kanselleer nie. Die tomos is voor God en die Kerk gegee, soos dit deur die moederkerk in Konstantinopel aan die ander kerke gegee is. Ongelukkig word dit in baie kringe vergeet, soms doelbewus. Die Kerk van Moskou verwerp nie net die historiese feite nie, naamlik dat dit die eerste was wat outokefale en patriargale waardigheid van die moederkerk in Konstantinopel ontvang het, maar selfs vandag streef dit onverbiddelik na matrisie...

Ons is almal getuie van die tragedie en humanitêre ramp wat nou al presies elf maande op Oekraïense bodem afspeel, met onberekenbare gevolge vir die lydende mense van Oekraïne, vir die Europese vasteland en vir die hele wêreld. ’n Skietstilstand moet onmiddellik bereik word en ’n opregte dialoog moet begin word om tot ’n oplossing gegrond op die beginsels van internasionale reg te kom.

Ons doen 'n beroep op daardie Ortodokse Outokefale Kerke wat dit nog nie gedoen het nie om voort te gaan met die erkenning van die Outokefale Kerk van Oekraïne, en spreek deur hierdie besluit ook hul steun aan die mense van Oekraïne uit; en die leierskap van die Moskouse Kerk moet nederig vra vir genade en vergifnis van die Here van die Kerk vir die lyding wat dit veroorsaak het en steeds aan Ortodoksie veroorsaak.

Aan die einde van ons toespraak keer ons terug na die vraag waarmee ons begin het: die insinuasies van 'n verband tussen Rusland se inval van 'n onafhanklike en soewereine Oekraïne en die outokefale wat deur die Ekumeniese Patriargaat verleen is, is die produk van 'n siek verbeelding gemeng met baie ander vals nuus om die misdaad wat vandag in die Oekraïne gepleeg word, toe te smeer.

Die Oekraïense mense weet dat die onbeheerbare toestand van kerksake in hul land voor die toekenning van outokefalien deur die Russiese Kerk geskep en in stand gehou is om beheer oor gebeure te hê, deur die beginsel van "verdeel en heers" toe te pas.

Die Oekraïens-Ortodokse mense sal nooit aanvaar dat hul kerk moet voortgaan om ondergeskik te wees aan die Moskou-patriargaat, wat die bloedige inval in hul vaderland met albei hande geseën het nie.”

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels