4.5 C
Brussel
Donderdag december 7, 2023
AziëDe moord op Shinzo Abe wordt terrorist genoemd

Moord op Shinzo Abe wordt terrorist genoemd

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein is onderzoeksverslaggever voor The European Times. Hij onderzoekt en schrijft over extremisme sinds het begin van onze publicatie. Zijn werk heeft licht geworpen op een verscheidenheid aan extremistische groepen en activiteiten. Hij is een vastberaden journalist die zich bezighoudt met gevaarlijke of controversiële onderwerpen. Zijn werk heeft een real-world impact gehad door situaties bloot te leggen met een out-of-the-box denken.

De moord op Shinzo Abe – De voormalige Japanse premier Shinzo Abe werd vermoord omdat hij banden had met de Unification Church. De moordenaar noemde dit als motief voor zijn dodelijke schietpartij. Yamagami, 41, heeft onderzoekers verteld dat hij Abe heeft vermoord omdat deze de religieuze beweging promootte. Yamagami's moeder was lid van de Unification Church, en de moordenaar gaf de beweging de schuld van een "enorme donatie" die ze meer dan 20 jaar geleden aan de kerk had gedaan, die volgens zijn verklaring de financiën van de familie had verlamd.

Wanneer een geradicaliseerde moslim een ​​christen doodt omdat hij christen is, noemen we het meteen een terroristische aanslag. Wat is hier anders? Een geradicaliseerde 'anti-sekte' doodde een persoon vanwege zijn banden met de Kerk van Eenwording. Wat is vergelijkbaar? Een geradicaliseerde persoon doodde een ander vanwege zijn religieuze overtuiging. In feite was Abe helemaal geen lid van de Church of Unification. Maar hij had deelgenomen aan een aantal van hun evenementen en prees hun werk voor wereldvrede. Zijn moord zendt een terreurbericht uit: maak geen kennis met de Moonies (de Church of Unification is gesticht door de Koreaanse dominee Sun Yung Moon, en zijn volgelingen worden door zijn tegenstanders minachtend "Moonies" genoemd), of je wordt gedood . Dat is terrorisme.

In Japan is jaren geleden een advocatenconsortium opgericht om te strijden tegen de Kerk van Eenwording in het land. Ze zijn beschreven door het tijdschrift Bitter Winter als "hebzuchtige advocaten die familieleden van degenen die aan de Unification Church hadden gedoneerd, probeerden over te halen om een ​​rechtszaak aan te spannen om het geld terug te krijgen". Een van deze Japanse advocaten, Yasuo Kawai, verklaarde na de moord: “Ik keur het gebaar van de moordenaar duidelijk niet goed, maar ik kan zijn wrok begrijpen”. Je zou kunnen zeggen dat een dergelijke rechtvaardiging van de moord grenst aan de verontschuldiging van geweld. Het vergoelijkt terrorisme.

Net zoals onstabiele geesten kunnen worden beïnvloed door haatspraak van moslimextremisten tegen andere denominaties (of zelfs andere moslims), anti-cultpropaganda zoals die bestaat in Japan, maar ook in Europa (zie hier over de invloed van de FECRIS, een “anti-sekte” overkoepelende organisatie uit Europa, over de oorlog in Oekraïne), kan een ongezonde geest beïnvloeden als die van Yamagami Tetsuya, de moordenaar van Abe.

We mogen de invloed van haatzaaiende uitlatingen op mensen nooit minimaliseren. En zeker, we moeten geen dubbele standaard toepassen op basis waarvan religieuze overtuiging de moordenaar en het slachtoffer is. Terrorisme is terrorisme. De moord op Abe heeft een terroristische component en de haatzaaiende uitlatingen die jarenlang door sommige anti-sektegroepen tegen de Unification Church zijn gericht, kunnen zeker enigszins verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd, welke persoonlijke grief de moordenaar ook zou hebben gehad.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -