4.5 C
Brussel
Donderdag december 7, 2023
Bewerkers keuzeRuslan Khalikov: Rusland vernietigt kerken en pluralisme in Oekraïne

Ruslan Khalikov: Rusland vernietigt kerken en pluralisme in Oekraïne

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein is onderzoeksverslaggever voor The European Times. Hij onderzoekt en schrijft over extremisme sinds het begin van onze publicatie. Zijn werk heeft licht geworpen op een verscheidenheid aan extremistische groepen en activiteiten. Hij is een vastberaden journalist die zich bezighoudt met gevaarlijke of controversiële onderwerpen. Zijn werk heeft een real-world impact gehad door situaties bloot te leggen met een out-of-the-box denken.

Ruslan Khalikov is een expert in religieuze studies, een lid van het bestuur van de Oekraïense Vereniging van Religieonderzoekers, en hij werkt aan een project om de effecten van de oorlog op religieus pluralisme in Oekraïne te documenteren, hetzij in bezette gebieden of in de rest van het land. Hij en zijn collega's documenteerden een groot aantal verwoestingen van religieuze plaatsen en gebouwen sinds het begin van de oorlog. We hadden de gelegenheid om kort met hem te praten en hem een ​​paar vragen te stellen:

1. Kunt u kort uw onderzoeksproject beschrijven?

Ruslan Chalikov
Ruslan Chalikov

Ons project "Religion on Fire: Documenting Russia's War Crimes against Religious Communities in Ukraine" werd gelanceerd als reactie op Ruslands grootschalige invasie van Oekraïne. In maart 2022 heeft onze organisatie, Workshop voor de academische studie van religies, startte het project en werd vanaf het begin ondersteund door de Staatsdienst van Oekraïne voor etnopolitiek en gewetensvrijheid en Congres van etnische gemeenschappen van Oekraïne. Later kreeg het project steun van de Internationaal Centrum voor Recht en Religiewetenschappen (USA).

Dit project heeft tot doel de schade vast te leggen en te documenteren die religieuze gebouwen hebben geleden als gevolg van militaire acties van het Russische leger in Oekraïne, evenals het doden, verwonden en ontvoeren van religieuze leiders van verschillende denominaties. Ons team heeft als doel om tijdens de oorlog gegevens te verzamelen over oorlogsmisdaden gepleegd door de Russische Federatie in Oekraïne tegen religieuze gemeenschappen van verschillende denominaties. Het materiaal dat we verzamelen, kan worden gebruikt in toekomstige studies over de impact van de oorlog op de religieuze gemeenschappen van Oekraïne, bij het opstellen van rapporten voor internationale organisaties, en als bewijsmateriaal om de agressor voor het gerecht te brengen.

ruïnes van de Sint-Niklaaskerk in het dorp Zagaltsi (oblast Kiev)
Ruïnes van de Sint-Nicolaaskerk in het dorp Zagaltsi (oblast Kiev)

Inmiddels zijn meer dan 240 religieuze gebouwen getroffen door militaire acties, die we in onze database hebben geregistreerd. Ongeveer 140 van hen zijn christelijk-orthodoxe kerken, kloosters en de meeste behoren tot de UOC (MP). Moskeeën, synagogen, gebedshuizen, koninkrijkszalen, ISKCON-ashrams, gebouwen van andere religieuze minderheden lijden ook, en we registreren ze ook in de database. We kennen ook ongeveer vijftien gevallen van religieuze leiders die zijn vermoord of gedood door beschietingen, waaronder militaire aalmoezeniers en civiele vrijwilligers uit religieuze gemeenschappen. Sommige lokale religieuze leiders zijn ontvoerd door Russische strijdkrachten en gedwongen hun huis en parochie in de bezette gebieden te verlaten.

2. Wat is de situatie met betrekking tot religies in Oekraïne tijdens de aanhoudende oorlog? In het vrije Oekraïne? In bezette gebieden?

De situatie is heel anders, afhankelijk van de ervaring van gelovigen in een bepaald gebied. Waar de gevechten en beschietingen aan de gang zijn, of op plaatsen die kortstondig bezet waren, zien we een toename van de samenwerking tussen verschillende religieuze organisaties, ook al behandelden ze elkaar voor de invasie als tegenstanders. Bijvoorbeeld: tussen verschillende christelijk-orthodoxe kerken, orthodoxen en protestanten, moslims en christenen. De belangrijkste focus van de samenwerking is vrijwilligerswerk, humanitaire activiteiten.

Congregaties bieden onderdak aan burgers tijdens beschietingen, leveren humanitaire hulp, leveren legeraalmoezeniers aan militaire eenheden (de wet op het pastoraat is pas dit voorjaar volledig aangenomen), organiseren bloeddonaties, enz. Op plaatsen waar het gevechtsfront niet zo dichtbij is, en waar geen dagelijkse en onmiddellijke levensbedreiging is, gaat de concurrentie tussen religieuze organisaties door.

In de nieuw bezette gebieden wordt verwacht dat gelovigen van een aantal religieuze organisaties, met name religieuze minderheden, te maken krijgen met beperkingen in hun praktijk. Denominaties die in Rusland zijn verboden, zoals Jehovah's Getuigen, volgelingen van Said Nursi, Hizb ut-Tahrir, zullen ook worden verboden naarmate de Russische regeringen daar sterker worden.

In de vrije gebieden distantiëren alle religieuze organisaties zich zoveel mogelijk van banden met Russische medegelovigen. Zelfs de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, die voorheen in unie was met het Patriarchaat van Moskou, hield op 27 mei een speciale Raad en schrapte deze verbinding uit haar handvest.

Integendeel, in de bezette gebieden zijn verschillende gemeenschappen van deze kerk gedwongen onder de ondergeschiktheid van de Russisch-orthodoxe kerk te gaan. Hoewel sinds 2014 tot de huidige escalatie, de gemeenschappen in zowel de Krim als CADLR (bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk) formeel werden beschouwd als onderdeel van het UOC. Evenzo kwamen de moslimgemeenschappen van de regio's Donetsk en Lugansk in de bezette gebieden in de invloedssfeer van respectievelijk de Russische Raad van Moefti's en de Geestelijke Raad van moslims van de Russische Federatie.

3. Ziet u een toename van religieus gemotiveerde misdaden vanuit het Russische deel?

Vanaf het allereerste begin van de invasie, en zelfs daarvoor, hebben Russische politieke en religieuze leiders, waaronder president Vladimir Poetin, Patriarch Kirill Gundyaev, Mufti Talgat Tadzjoeddin, Pandito Khambo Lama Damba Ayusheev en anderen gebruikten de religieuze factor als een van de redenen voor de invasie. Ze beschuldigden de Oekraïense kant van het schenden van de rechten van de UOC, van het opleggen van westerse waarden, en drongen aan op het verlossen van de bevolking van Oekraïne van “religieuze onderdrukking”. Tegelijkertijd vernietigt Rusland met zijn invasie niet alleen het landschap van religieus pluralisme in Oekraïne, maar vernietigt het ook letterlijk tientallen tempels van de UOC (MP), waardoor gelovigen de kans wordt ontnomen om hun vrijheid van godsdienst en overtuigingen. In die zin is er geen groei, de mate van haat is constant hoog.

Als we het hebben over de toename van het aantal religieus gemotiveerde misdaden, dan kunnen we het er in de eerste plaats over hebben dat in de bezette gebieden, waar religieus pluralisme afneemt, minderheden de kans verliezen om hun religie vrij te praktiseren. Maar zelfs priesters van het UOC-parlementslid die ontrouw zijn aan de Russische regeringen lopen het risico in de gevangenis te belanden, ze worden periodiek opgeroepen voor verhoren of zelfs een tijdje ontvoerd, ze worden bedreigd op sociale media. Als Rusland besluit de veroverde gebieden officieel te annexeren, kunnen we verwachten dat een aantal religieuze gemeenschappen daar onder de Russische wetgeving inzake extremisme zullen vallen, zoals dat gebeurde op de Krim. Tot dusver voelen de Russische regeringen zich niet zelfverzekerd genoeg om veel tijd te besteden aan religieuze repressie.

4. Wil je iets toevoegen?

Ik wil graag de noodzaak benadrukken van hulp aan Oekraïense religieuze minderheden, aangezien ze misschien niet in staat zullen zijn om op eigen kracht te herstellen na de vernietiging van religieuze gebouwen en de ineenstorting van gemeenschappen tijdens de oorlog. Dit zal het hoge niveau van vrijheid van godsdienst en overtuiging behouden, evenals het pluralisme dat de Russische Federatie probeert te vernietigen. Oekraïne heeft ook hulp nodig bij het documenteren van de oorlogsmisdaden, omdat het aantal oorlogsmisdaden in het algemeen al honderdduizenden bereikt, alle onderzoeksinstanties met zaken werken en het maatschappelijk middenveld zich ook bezighoudt met documentatie, maar we hebben zowel institutionele als financiële steun nodig van Europese landen. En als laatste, stop alsjeblieft niet met het vergroten van het bewustzijn over de oorlog in Oekraïne, inclusief de vernietiging van religieuze gebouwen - er is nog niets gestopt, de oorlog is aan de gang en alleen verenigd Europa kan helpen om het te beëindigen.

ruïnes van de st. Andrew Church in het dorp Horenka (oblast Kiev)
Ruïnes van de st. Andrew-kerk in het dorp Horenka (oblast Kiev)

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -