1 C
Brussel
Dinsdag, november 28, 2023
GodsdienstVERBODENPatriarch Kirill zwijgt na het overlijden van Gorbatsjov

Patriarch Kirill zwijgt na het overlijden van Gorbatsjov

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein is onderzoeksverslaggever voor The European Times. Hij onderzoekt en schrijft over extremisme sinds het begin van onze publicatie. Zijn werk heeft licht geworpen op een verscheidenheid aan extremistische groepen en activiteiten. Hij is een vastberaden journalist die zich bezighoudt met gevaarlijke of controversiële onderwerpen. Zijn werk heeft een real-world impact gehad door situaties bloot te leggen met een out-of-the-box denken.

Een jaar geleden had patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk Gorbatsjov gefeliciteerd met zijn 90th verjaardag. Maar dat was voor de oorlog. Toen de laatste president van de Sovjet-Unie een paar dagen geleden overleed, zweeg Kirill, bood geen condoleances aan en legde geen verklaring af. Dat lijkt geen fout te zijn.

Sterker nog, de hardliners van de Russisch-Orthodoxe Kerk (ROC) koesteren een wrok tegen Gorbatsjov. Dat lijkt misschien raar, als je weet dat hij degene is die een einde heeft gemaakt aan 70 jaar repressie (met ups en downs) van de orthodoxe gelovigen in de Sovjet-Unie. In 1988 had Gorbatsjov een ontmoeting van 90 minuten met patriarch Pimen, waar hij de fouten van de Sovjet-Unie tegenover de kerk erkende en een nieuw tijdperk van religieuze vrijheid beloofde. En hij kwam zijn belofte na.

Gorbatsjovs ontmoeting met Johannes Paulus II

Maar zelfs voordat Gorbatsjov in 1990 de beroemde wet op godsdienstvrijheid uitvaardigde, breidde hij de Russische clementie uit tot meer dan alleen de Russisch-orthodoxe kerk. In december 1989 ontmoette hij paus Johannes-Paulus II (dat was een première) en beloofde hij dat de Sovjet-Unie de vrijheid van godsdienst thuis zou garanderen. “In de Sovjet-Unie wonen mensen met veel bekentenissen, waaronder christenen, moslims, joden, boeddhisten en anderen. Ze hebben allemaal het recht om hun spirituele behoeften te bevredigen', zei Gorbatsjov die dag. Het woord 'anderen' was beslist een open deur voor veel religieuze denominaties, en een visioen dat de nachtmerrie van het regime van Poetin is geweest en een deel van de haat rechtvaardigt die ze vandaag aan Michail Gorbatsjov beloven.

Gorbatsjov was een atheïst, ook al was hij als kind orthodox gedoopt. Maar zijn bereidheid om godsdienstvrijheid in de Unie toe te staan, deed geruchten ontstaan ​​dat hij katholiek was. Zelfs de toenmalige Amerikaanse president Reagan had gespeculeerd dat Gorby een 'kastgelovige' had kunnen zijn. Hoewel het een compliment voor Reagan had kunnen zijn, was dat niet het geval in de Sovjet-Unie, waar politieke leiders en leden van de partij atheïsten moesten zijn, of anders. Maar voor het ROC is verdacht worden van het katholicisme erger dan atheïst zijn. Eindelijk, in 2008, Gorbatsjov moest aan Interfax bevestigen dat hij een atheïst was: “”Om het samen te vatten en misverstanden te voorkomen, wil ik zeggen dat ik een atheïst ben en blijf”, verklaarde hij.

Een nieuwe wet die de vrijheid van godsdienst garandeert

In 1990 ondertekende hij de nieuwe wet die de vrijheid van godsdienst in de Unie garandeert. Deze wet, de 'wet op de vrijheid van godsdienst', aangenomen door het Hooggerechtshof van de USSR, heeft een echte verademing gecreëerd waarin talloze religieuze bewegingen uit het Westen zijn toegestroomd. Dat was teveel voor het ROC. Hoewel het de ROC in staat stelde hun activa met miljoenen te vergroten en de afgelopen 70 jaar als nooit tevoren te groeien, konden ze de komst van potentiële concurrenten niet verdragen en konden ze zich niet voorstellen dat ze op gelijke voet met al deze zouden moeten staan ​​" valse profeten”, of het nu katholieken, evangelicals, Jehova’s getuigen waren of behoorden tot een van de duizend ‘sekten’ die zich in het land begonnen uit te breiden.

Om deze redenen vochten de patriarch Alexy II van Moskou en zijn mede-orthodoxe apparatsjiks voor een nieuwe wet die ze zelfs opstelden en die Jeltsin in 1997 aannam. Dat betekende het einde van de godsdienstvrijheid voor iedereen in Rusland, en het ROC kreeg alle bescherming en privileges die het tegelijk wilde. Sinds die datum zijn hier nieuwe wetten aan toegevoegd, waardoor de godsdienstvrijheid in Rusland, dat nu op het punt staat een serieuze concurrent van China te worden op het gebied van religieuze onderdrukking, nog verder wordt beperkt.

Voor het ROC is godsdienstvrijheid westerse decadentie

Je begrijpt dan waarom Gorby geen aandacht kreeg van Patriarch Kirill toen hij stierf. Ik denk dat Gorbatsjov er niet veel om geeft. Niettemin, nu Kirill een van de krachtigste beklaagden is van de Russische oorlog in Oekraïne, rechtvaardigen met metafysische overwegingen, hij zou zeker niet aardig kunnen zijn tegen degene die vrijheid verleende aan alle westerse 'sekten' waarvan hij gelooft dat ze de krachten zijn achter de Maidan-revolutie in Oekraïne, en die een bedreiging vormen voor de ROC-hegemonie in het voormalige Sovjet-Unie-gebied. Russische nationalisten, of moet ik zeggen, 'Russische wereld'-nationalisten, haten het Westen, dus haten ze Gorbatsjov omdat hij de deur heeft geopend voor gelovigen in in het Westen geboren religies. Ze prijzen vrijheid wanneer die hun wordt verleend en geloven dat anderen het niet verdienen.

Wij geloven dat vrijheid van godsdienst voor iedereen een universeel recht is. Ze geloven dat het decadentie is. Of ze geloven in hun eigen winst en willen niet delen. Welke reden er ook achter zit, Gorby was niet de goede man voor hen. Poetin denkt dat hij de Unie heeft verkocht. Kirill denkt dat hij het religieuze landschap van Groot-Rusland heeft verkocht. In feite verkocht Gorbatsjov niets. Hij heeft zijn volk enige vrijheid gegeven en dat zal, wat er de komende jaren ook gebeurt, blijven en zelfs nog verder terugkomen. Zoals de mensen in Rusland de vrijheid van godsdienst proefden, en ze zullen zich voor altijd herinneren dat het mogelijk, wenselijk en uiteindelijk essentieel is om een ​​vrij en eenvoudig leven te leiden.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -