2.2 C
Brussel
Woensdag, november 29, 2023
GodsdienstINTERVIEWSLeonid Sevastianov: De paus gaat over het evangelie, niet over politiek

Leonid Sevastianov: De paus gaat over het evangelie, niet over politiek

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein is onderzoeksverslaggever voor The European Times. Hij onderzoekt en schrijft over extremisme sinds het begin van onze publicatie. Zijn werk heeft licht geworpen op een verscheidenheid aan extremistische groepen en activiteiten. Hij is een vastberaden journalist die zich bezighoudt met gevaarlijke of controversiële onderwerpen. Zijn werk heeft een real-world impact gehad door situaties bloot te leggen met een out-of-the-box denken.

Voorzitter van de Wereldunie van Oudgelovigen Leonid Sevastianov zei onlangs dat paus Franciscus van plan is Moskou te bezoeken - en vervolgens Kiev. We hebben Leonid Sevastianov uitgenodigd om meer in detail te reageren, zowel op deze zaak als op zijn relatie met de paus in het algemeen. 

JLB: Uw uitspraken over het standpunt van paus Franciscus over de oorlog in Oekraïne verschijnen vaak in de media en in feite treedt u op als openbare bemiddelaar van de paus. Van jou leren we meer over zijn positie en plannen dan van hem. Bent u door de Heilige Vader gemachtigd om dergelijke opmerkingen te maken? 

LS: Mijn familie kent de paus al 10 jaar. Onze kennismaking met hem vond plaats in het kader van het organiseren van een concert voor vrede in Syrië in het Vaticaan in 2013. Mijn vrouw Svetlana Kasyan, een operazangeres, nam deel aan het concert met een soloprogramma. Zelf hield ik mij bezig met organisatorische vraagstukken. Sindsdien is vrede, vredestichten precies waarop onze relatie met de paus is gebaseerd. Daarnaast zijn mijn vrouw en ik actief betrokken geweest bij de proliferatie beweging. In 2015 creëerden we de Stichting Save Life Together, die zich inzet voor de bescherming van de waardigheid en rechten van ongeboren kinderen. Voor haar activiteiten werd Svetlana door paus Franciscus verheven tot de rang van Dame of the Order of St. Sylvester. Mijn vrouw en ik hechten veel waarde aan onze relatie met paus Franciscus en hebben zelfs onze pasgeboren zoon naar hem vernoemd. Toen de oorlog begon, gaf de paus me de gehoorzaamheid om te werken aan de zaak van de vrede. Ik ben zijn goodwill-ambassadeur voor de bevordering van vrede. U weet dat de paus een jezuïet is. De spiritualiteit van de jezuïeten benadrukt de rol van het individu, de kleine man, zijn autonomie bij het promoten van het evangelie over de hele wereld. Paus Franciscus, denk ik, vertrouwt me, zich realiserend dat ik geen skeletten in de kast heb, en mijn motivatie voor hem is duidelijk en duidelijk. De paus heeft me verteld dat hij klaar was voor elke stap om vrede in Europa te laten heersen. Voor hem heeft een reis naar Rusland en Oekraïne een grote symboliek. Hij is er zeker van dat deze reis Oekraïne en Rusland zal helpen om overeenstemming te bereiken over een wereld die voor iedereen eerlijk is. 

JLB: Tijdens de protesten in Wit-Rusland steunde u ondubbelzinnig het Wit-Russische volk in de strijd voor vrede, vrijheid en gerechtigheid. Wiens kant is nu de waarheid in de Russische oorlog in Oekraïne? Hoe gerechtvaardigd zijn volgens u de territoriale aanspraken van Rusland met betrekking tot Oekraïne, ook met betrekking tot het Krim-schiereiland?

LS: Een paar jaar geleden zou ik geprobeerd hebben uw vraag te beantwoorden op de manier waarop u mijn antwoord zou willen horen. Maar mijn relatie met paus Franciscus heeft me geholpen mezelf als christen te begrijpen, of, zo je wilt, het christendom zelf te begrijpen. Ik zal u beantwoorden met een vraag op de vraag: aan welke kant staat de paus in de kwestie van de vernietiging van de pauselijke staten, in de kwestie van de verovering van Rome door Garibaldi en Victor Emmanuel? Of aan welke kant stonden Jezus Christus en de apostel Petrus in de zaak van de val van Jeruzalem in het jaar 70? Mijn punt is dat het christendom als zodanig geen antwoord geeft op de vragen van de geopolitiek. Integendeel, het is niet de bevoegdheid van het christendom. Het christendom beschouwen als patriottisme maakt geen deel uit van het evangelie. Ik zeg niet dat een persoon geen patriot mag zijn, ik zeg alleen dat het christendom niet kan worden betrokken bij de kwestie van patriottisme en nationale belangen. Het christendom werkt met vragen over de eeuwigheid - zelfs als de aarde zelf en het zonnestelsel niet zullen bestaan. Daarom begrijpen velen de paus niet, ze willen hem als politicus zien, net zoals velen van zijn tijdgenoten in Christus zagen. Omdat ze teleurgesteld zijn in Hem als politicus, verraden sommige mensen Hem, anderen ontkennen Hem en weer anderen zijn bereid Hem te kruisigen. Laten we naar de paus kijken als een prediker van het evangelie, niet als een politicus. 

[Leonid Sevastianov gaf al zijn persoonlijke mening over de oorlog, waarin staat dat vanuit een christelijk oogpunt het ondersteunen ervan een ketterij is. En op 30 augustus 2022, het Vaticaan heeft een verklaring afgegeven die bevatte: “Wat betreft de grootschalige oorlog in Oekraïne, geïnitieerd door de Russische Federatie, de interventies van paus Franciscus zijn duidelijk en ondubbelzinnig in het veroordelen ervan als moreel onrechtvaardig, onaanvaardbaar, barbaars, zinloos, weerzinwekkend en heiligschennend.”]

JLB: U geeft regelmatig commentaar op TASS, dat in het buitenland wordt gezien als een van de spreekbuizen van de propaganda van het Kremlin. Waarom werken jullie samen met deze specifieke media?

LS: Er zijn slechts 3 persbureaus in Rusland: TASS, RIA Novosti en Interfax. Geen anderen. Ik kan niet verantwoordelijk zijn voor anderen. Ik kan alleen voor mezelf antwoorden. Alleen omdat er geen politieke motivatie en politieke propaganda in mijn woorden zit.

JLB: Je kent Patriarch Kirill al heel lang, sinds hij metropoliet van Smolensk was. Wat is nu je relatie met hem? Wat kun je zeggen over de zin van paus Franciscus dat hij de misdienaar van Poetin is? Wat zijn uw relaties met metropoliet Hilarion en het nieuwe hoofd van de DECR Vladika Anthony (Sevryuk) nu? Houd je contact met hen?

LS: Ik ken Patriarch Kirill sinds 1995. Ik werd gestuurd door Metropoliet Alimpiy Gusev, voorzitter van de Russisch-Orthodoxe Kerk van de Oude Gelovigen, om via Metropoliet Kirill te studeren aan het Moskouse Theologische Seminarie. Tegelijkertijd stuurde de patriarch me om in Rome te studeren aan de Gregoriaanse Universiteit, ik ging daar in 1999 via de kloostergemeenschap in Bose, die in Noord-Italië ligt. Ik studeerde in Rome met het geld van deze gemeenschap onder toezicht van haar leider Enzo Bianchi. Daarna vervolgde ik mijn studie aan de Georgetown University in Washington met een beurs van de American Bradley Foundation. Ik werkte aan de Georgetown University als aalmoezenier, evenals bij de Wereldbank. Toen ik in 2004 terugkeerde naar Moskou, wilde ik niet werken voor het Departement van Buitenlandse Zaken van het Patriarchaat van Moskou (DECR). Op basis hiervan hadden we een misverstand met Metropolitan Kirill, die toen aan het hoofd stond van deze structuur, die, naar men zou kunnen zeggen, tot op de dag van vandaag voortduurt (het misverstand). In 2009, na de verkiezing van Metropolitan Kirill tot Patriarch en de benoeming van Metropolitan Hilarion (Alfeev) tot voorzitter van de DECR, heb ik de Stichting Gregorius de Theoloog, die de activiteiten van de DECR en de oprichting en restauratie van gebouwen en terreinen, van de All-Church postdoctorale en doctorale studies, evenals de dagelijkse activiteiten ervan, sponsorde. Vanwege het feit dat ik de breuk van de gemeenschap met de Griekse kerken in 2018 niet steunde en ook verontwaardigd was over de onwaardige houding van het Moskouse Patriarchaat jegens oudgelovigen, werd de financiering van onze kant stopgezet en verliet ik de stichting. In 2018 vond het enige Wereldcongres van oudgelovigen in de geschiedenis plaats, waar ik het concept van de Wereldunie presenteerde. Dit concept werd goedgekeurd door het congres en in 2019 creëerde ik de organisatie van de Wereldunie van oude gelovigen. Sindsdien ben ik, in het kader van deze organisatie, betrokken bij de bescherming en bevordering van 's werelds oudgelovigen. Ik ben ook zeer betrokken bij Rusland bij het bevorderen van godsdienstvrijheid voor iedereen in eigen land. Wat betreft Vladyka Anthony (Sevryuk), het nieuwe hoofd van de DECR, ik ken hem goed uit de tijd dat hij nog student was. Ik kan niets slechts over hem zeggen. Ik ken hem alleen van de beste kant. Hij heeft mij of iemand die ik ken nooit iets slechts aangedaan.

JLB: Waarom is de paus van plan om eerst Moskou te bezoeken en niet Kiev? Hebt u geprobeerd met hem de mogelijkheid te bespreken om eerst naar Kiev te komen en dan pas het standpunt van de Oekraïense autoriteiten aan het Kremlin door te geven, en niet andersom?

LS: Ik denk dat voor de paus de volgorde van het bezoek niet van fundamenteel belang is: hij wil het bezoek gewoon verbinden met de twee hoofdsteden in het kader van één reis. Dat wil zeggen, om naar Oekraïne en Rusland te gaan, en of hij Rusland binnenkomt vanaf het grondgebied van Oekraïne of, omgekeerd, naar Oekraïne vanaf het grondgebied van Rusland, dit is niet belangrijk voor hem. Het is belangrijk dat de twee bezoeken deel uitmaken van een gemeenschappelijke reis om het vredeshandhavings- en humanitaire karakter van de reis te benadrukken. Ik denk dat de Russen niet beledigd zullen zijn als hij vanuit Oekraïne naar Rusland vliegt.

JLB: Hoeveel luistert de paus naar uw mening? Hoe belangrijk is het voor hem? 

LS: De paus luistert naar elke mening. En voor hem geldt: hoe kleiner de persoon, hoe belangrijker zijn mening. Ik heb dit uit eigen ervaring gezien. Mijn mening voor hem, daar ben ik absoluut zeker van, is niet belangrijker dan de mening van Oekraïners of de Wit-Russen met wie hij communiceert. 

JLB: De Oekraïense kudde reageert zeer pijnlijk op de woorden en daden van de paus, in de overtuiging dat hij handelt in de nasleep van het beleid van het Kremlin. Ziet de paus een dreiging om de Oekraïense kudde te verliezen door te flirten met Moskou? 

LS: Met betrekking tot het zogenaamde "flirten" van de paus, wil ik u er nogmaals aan herinneren dat de paus over het evangelie gaat, niet over politiek. Weet je nog hoe de discipelen tot Christus kwamen en Hem vertelden dat velen van Hem waren weggegaan vanwege Zijn politiek incorrecte woorden? Toen vroeg Christus hun: En u, wilt u Mij ook niet verlaten? En het was toen dat Petrus antwoordde dat ze nergens heen konden, omdat Hij Christus is. De paus spreekt over het evangelie. En het is voor iedereen, zowel Russen als Oekraïners. Christus hing aan het kruis, en rechts en links van Hem waren dieven. Maar een van hen zei dat hij bij Christus wilde zijn, en de ander zei dat hij dat niet wilde. Hier is het verhaal over de paus. De paus is niet te vergelijken met George Washington, de gebroeders Makkabeeën, prins Vladimir, Monomakh of koning Stanislaus. De paus kan alleen worden vergeleken met Christus. En om te vragen of Zijn gedrag overeenkomt met Christus of niet, om de vraag te stellen wat Christus in Zijn plaats zou hebben gedaan. Het zijn niet de gezonde die een dokter nodig hebben, maar de zieken. Het hele evangelie gaat erover!

JLB: Bent u het eens met de verklaring van de paus dat de overleden Daria Dugina een onschuldig oorlogsslachtoffer is? Kende je Daria toen ze parochiaan was van een van de kerken van de Russisch-orthodoxe kerk? Hoe kwam het dat ze een van de propagandisten van de oorlog werd?

LS: Weet je, ik zou de woorden over Daria willen beantwoorden met de toespraak van de peetvader tot de begrafenisondernemer, die de peetvader kwam vragen de criminelen te vermoorden die zijn dochter hebben verkracht. De begrafenisondernemer zei dat gerechtigheid zou geschieden. De peetvader vroeg: is het eerlijk om degenen te doden die nog niemand hebben vermoord? Zelfs het Oude Testament had een tit-for-tat-regel. Daria heeft niemand vermoord, ze nam niet deel aan de oorlog in de frontlinie. Daarom is haar dood onrechtvaardig. In die zin is ze een onschuldig oorlogsslachtoffer. Dit is wat de paus zei. Ik kende Daria niet. Voor haar dood kenden maar heel weinig mensen haar. Ze had geen noemenswaardige invloed op de ideologie in Rusland.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -