12.2 C
Brussel
Maandag, mei 29, 2023
EconomieRaad heeft EU-éénloketsysteem voor douane aangenomen

Raad heeft EU-éénloketsysteem voor douane aangenomen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

Vergadering van de Associatieraad tussen de EU en Oekraïne

Gezamenlijk persbericht na de 8e bijeenkomst van de Associatieraad tussen de EU en Oekraïne

0
Op 5 september 2022 hielden de Europese Unie en Oekraïne de 8e bijeenkomst van de Associatieraad EU en Oekraïne in Brussel.
EU-begroting voor 2023: Raad bepaalt standpunt

EU-begroting voor 2023: Raad bepaalt standpunt

0
Ambassadeurs van lidstaten bij de EU zijn het eens geworden over het standpunt van de Raad over de ontwerpbegroting van de EU voor 2023.
Internationale dag ter herdenking van de slachtoffers van gewelddaden op basis van religie of overtuiging

Internationale dag ter herdenking van de slachtoffers van gewelddaden op basis van religie of overtuiging

0
Op de Internationale Dag ter Herdenking van de Slachtoffers van Geweld gebaseerd op Religie of Overtuiging, is de EU solidair met alle slachtoffers van vervolging, waar ze zich ook bevinden.

Om de internationale handel gemakkelijker te maken, de inklaringstijden te verkorten en het risico op fraude te verkleinen, heeft de EU besloten om een enkel venster voor douane. De Raad heeft vandaag nieuwe regels aangenomen die de passende voorwaarden scheppen voor digitale samenwerking tussen de douane en de bevoegde partnerautoriteiten.

Dankzij de single window-omgeving kunnen de douane en andere autoriteiten automatisch controleren of de goederen in kwestie voldoen aan de EU-vereisten en dat de nodige formaliteiten zijn vervuld.

Meer dan 60 niet-douanewetten van de EU en nationale niet-douanewetgeving op gebieden als gezondheid en veiligheid, milieu, landbouw, visserij, internationaal erfgoed en markttoezicht moeten aan de buitengrenzen worden gehandhaafd. Dit vereist extra documenten bovenop douaneaangiften en heeft gevolgen voor honderden miljoenen goederenbewegingen per jaar.

Ik ben blij dat we hebben besloten om één loket voor de douane te creëren, omdat dit de handel met de EU een stuk eenvoudiger zal maken. Alle relevante autoriteiten aan de buitengrenzen van de EU krijgen elektronisch toegang tot de relevante gegevens en kunnen gemakkelijker samenwerken bij grenscontroles. We zullen onze hoge Europese normen op gebieden als gezondheid en veiligheid, milieu, landbouw of internationaal erfgoed gemakkelijker kunnen handhaven. Ik ben ervan overtuigd dat het in- en uitladen van goederen door het enkele loket een stuk sneller gaat. Dit zal jaarlijks gevolgen hebben voor honderden miljoenen goederenbewegingen.Zbyněk Stanjura, Minister van Financiën van Tsjechië

Efficiënte inklaring en controles zijn essentieel om de handel soepel te laten verlopen en tegelijkertijd EU-burgers, bedrijven en het milieu te beschermen. Eenmaal volledig geïmplementeerd, bedrijven hoeven niet langer documenten via verschillende portalen bij verschillende autoriteiten in te dienen. Dankzij de single window-omgeving kunnen de douane en andere autoriteiten automatisch controleren of de goederen in kwestie voldoen aan de EU-vereisten en dat de nodige formaliteiten zijn vervuld.

De nieuwe regels zullen naar verwachting de vlotte doorstroming van grensoverschrijdende handel stimuleren en zullen helpen de administratieve last voor handelaren te verminderen, met name door tijd te besparen en de inklaring eenvoudiger en meer geautomatiseerd te maken.

Achtergrond en volgende stappen

De Commissie kwam op 952 oktober 2013 met het voorstel tot instelling van de EU-éénloketomgeving voor douane en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 29/2020. De Raad heeft op 15 december 2021 overeenstemming bereikt over zijn onderhandelingsmandaat. De onderhandelingen tussen de medewetgevers eindigden in een voorlopige overeenkomst op 19 mei 2022. De goedkeuring van de definitieve tekst vandaag betekent dat deze verordening nu kan worden ondertekend tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in november II en vervolgens kan worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels