10.3 C
Brussel
Zondag december 10, 2023
GodsdienstVERBODENInterview: “Religion on Fire”, Rusland verpest cultureel en spiritueel erfgoed

Interview: “Religion on Fire”, Rusland verpest cultureel en spiritueel erfgoed

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein is onderzoeksverslaggever voor The European Times. Hij onderzoekt en schrijft over extremisme sinds het begin van onze publicatie. Zijn werk heeft licht geworpen op een verscheidenheid aan extremistische groepen en activiteiten. Hij is een vastberaden journalist die zich bezighoudt met gevaarlijke of controversiële onderwerpen. Zijn werk heeft een real-world impact gehad door situaties bloot te leggen met een out-of-the-box denken.

We hebben zojuist de gelegenheid gehad om twee van de academici te interviewen die werken aan het Oekraïense project "Religion on Fire", Anna Mariya Basauri Ziuzina en Lillia Pidgorna, een project beschreven in het artikel “Rusland vernietigt voornamelijk zijn eigen kerken in Oekraïne'.

LB: Wat is het doel van « Religion on Fire » en wat verwacht je ervan?

AMBZ en LP: Het hoofddoel van het project “Religie in vuur en vlam” is het documenteren van de Russische oorlogsmisdaden tegen gebouwen die aan religie zijn gewijd, evenals tegen religieuze leiders van verschillende denominaties. Om degenen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden voor de rechter te brengen, is het documenteren en verzamelen van bewijsmateriaal van cruciaal belang. Met dat in gedachten werkt ons team samen met advocaten en we hopen dat de door ons verzamelde gegevens zullen worden gebruikt in Oekraïense en internationale rechtbanken als bewijs van oorlogsmisdaden. Afgezien van dergelijke dramatische schendingen van het internationaal humanitair recht, zoals het doden en ontvoeren van religieus personeel en het vernietigen van religieuze voorzieningen, documenteren we ook gevallen van plundering van religieuze voorwerpen en het gebruik ervan met militaire doeleinden, die ook voorbeelden zijn van wetsovertredingen door de Russische strijdkrachten. De materialen die we verzamelen kunnen ook worden gebruikt in toekomstige studies over de impact van de oorlog op de religieuze gemeenschappen van Oekraïne, bij het opstellen van rapporten voor lokale en internationale organisaties, en als bewijs dat Rusland niet alleen militaire objecten aanvalt, zoals hun functionarissen vaak verklaren.

Als een groep academici, die ons leven wijdde aan het bestuderen en onderwijzen van de religieuze diversiteit in Oekraïne, zullen we - en gebruiken we nu - het verzamelde materiaal gebruiken om mensen voor te lichten over de schade die deze oorlog toebrengt aan verschillende religieuze gemeenschappen in Oekraïne. We analyseren het verzamelde materiaal en suggereren manieren hoe Oekraïne zijn rijke religieuze leven kan herstellen na onze overwinning.

LB: Waarom en hoe denkt u dat de bevindingen van uw project nuttig zijn om vast te stellen dat de Russische Federatie schuldig is aan oorlogsmisdaden? Hoe stel je de intentie vast als je de aanvallen op religieuze voorzieningen en personeel documenteert?

AMBZ en LP: We zijn er sterk van overtuigd dat het documenteren van de oorlogsmisdaden helpt ervoor te zorgen dat alle mensen die ervoor verantwoordelijk zijn voor de rechter worden gebracht en dat gerechtigheid voor de slachtoffers en overlevenden van de wreedheden wordt verzekerd. Terwijl we elk specifiek geval documenteren met betrekking tot de schade en vernietiging van religieuze gebouwen, proberen we het type bombardement te analyseren met behulp van alle gegevens die we hebben en verzamelen we al het bewijs van opzettelijke aanvallen. Hoewel de officiële resultaten van het onderzoek naar aanvallen op religieuze voorzieningen nog niet zijn gepubliceerd, weten we van minstens 5 religieuze objecten die speciale doelen waren en dus opzettelijk werden vernietigd door het Russische leger. Voor het vaststellen van opzettelijke aanvallen analyseren we de volgende factoren:

  1. getuigenissen van ooggetuigen, zowel gepubliceerd als verzameld tijdens onze eigen veldonderzoeken in de regio Kiev. Dergelijke getuigenissen bewijzen dat bijvoorbeeld de St. George-kerk in het dorp Zavorychy (regio Kiev), historisch monument uit de 7e eeuw, op 2022 maart XNUMX werd verwoest door gericht vuur.
  2. het feit dat een religieus gebouw werd beschoten met een machinegeweer, vooral op point blank range. Dit feit bewijst dat de religieuze faciliteit een doelwit was, dat is het geval voor de St. Paraskeva-kerk in het dorp Druzhnya (regio Kiev), waar een kapel langs de weg met een machinegeweer werd beschoten.
  3. het feit dat een religieus object van binnenuit werd afgevuurd. Dat is het geval voor de St. Dymytrii Rostovsky-kerk in Makariv (regio Kiev), waar interieuriconen werden afgevuurd.

We willen benadrukken dat aanvallen op religieuze gebouwen resulteren in de vernietiging van cultureel en spiritueel erfgoed en het beperken van religieuze vrijheid, wat verboden is door het internationaal humanitair recht.

Het opzettelijk doden en gijzelen van burgers worden beschouwd als ernstige schendingen van de Conventies van Genève. Voorlopig weten we ongeveer 26 gevallen waarin religieus personeel is omgekomen door bombardementen, met automatische wapens is beschoten of is ontvoerd. Een van de meest bekende gevallen van opzettelijke moord op de priester is de moord op Fr. Rostyslav Dudarenko op 5 maart 2022 in het dorp Yasnohorodka (regio Kiev). Volgens talrijke bewijzen van ooggetuigen werd hij doodgeschoten door de Russische soldaten toen ze het dorp binnenvielen, en ongewapend Fr. Rostyslav hief een kruis boven zijn hoofd en probeerde naar hen toe te komen.

Wat ons betreft kunnen we de intentie tot het plegen van een misdrijf niet vaststellen, dit gebeurt door de rechtbank. Maar we kunnen advocaten maximaal informeren over een specifieke zaak, vasthoudend aan de feiten, aangeleverd door betrouwbare bronnen en ooggetuigen, die kunnen worden gebruikt om deze intentie te bewijzen.

LB: Wat zou u willen dat de Europese staten specifiek aan deze situatie doen? Wat is uw oproep?

AMBZ en LP: We ervaren constante hulp en steun van Europese landen en daar zijn we enorm dankbaar voor. En om gerechtigheid te brengen, willen we dat de Europese staten zich in de eerste plaats concentreren op de oorlogsmisdaden die zijn begaan door Russische troepen in Oekraïne, om waarheidsgetrouwe en op feiten gebaseerde informatie te verspreiden over hun schendingen van het internationaal humanitair recht.

Ten tweede, om te pleiten voor sancties tegen Russische religieuze figuren die een belangrijke rol spelen in de oorlog door deze te steunen, op te roepen tot voortzetting van de vijandelijkheden, en vaak, gebruikmakend van hun invloed op de massa, hen aan te moedigen deel te nemen aan de oorlog en hen een beloning in de hemel belooft. En we roepen Europese landen op om Oekraïne te blijven steunen. We begrijpen dat het na verloop van tijd moeilijker wordt om het te doen, we zien het offer Europa maakt om Oekraïne te steunen en daar zijn we dankbaar voor. Maar we zullen het keer op keer herhalen: Rusland pleegt oorlogsmisdaden tegen religies in Oekraïne en we hebben al uw steun nodig om dit te stoppen. We hebben alle steun nodig om te strijden voor vrijheid en democratie, want religieuze diversiteit is een fundament van de democratische samenleving.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -