18.1 C
Brussel
Maandag, September 18, 2023
GodsdienstChristendomDe Orthodoxe Kerk van Oekraïne gaat over op een nieuwe kalender

De Orthodoxe Kerk van Oekraïne gaat over op een nieuwe kalender

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

De Synode van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne keurde de overgang naar de Nieuw-Juliaanse kalender vanaf 1 september goed, meldt Reuters.

Dit betekent dat de kerk nu op 25 december Kerst viert in plaats van op 7 januari. Andere feestdagen met een vaste datum worden ook verplaatst, maar de wijziging is niet van toepassing op Pasen, aangezien de datum varieert.

De Kerk wijst erop dat ongeacht het besluit van de synode parochies en kloosters de oude kalender kunnen blijven gebruiken.

Hoewel de overgang naar de nieuwe kalender op 27 juli moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad van de kerk met deelname van de leken, verduidelijkten metropoliet Epiphanius en een aantal andere bisschoppen dat de kwestie inderdaad is opgelost en dat de verandering zal plaatsvinden vanaf begin sept.

Eerder werd gemeld dat ook de Oekraïens Grieks-Katholieke Kerk voornemens is over te stappen op een andere kalender.

In het verleden aarzelde de regering van Zelensky om zich te verzetten tegen de door Moskou gesteunde kerk in Oekraïne, opdat deze de grenzen van de vrijheid van religieuze meningsuiting niet zou overschrijden of Europese of internationale normen ter bescherming van religieuze rechten zou schenden. Zelensky wilde de aanhangers van deze kerk niet beledigen, zich duidelijk realiserend dat er in de rijen van zijn priesters en aanbidders veel patriottische Oekraïners zijn, van wie sommigen in de frontlinie vechten tegen de Russen.

Maar het bewijs dat kerkleiders in verschillende mate optraden als gevolmachtigden van de vijand veroorzaakte een verschuiving van mening te midden van publieke druk om actie te ondernemen.

Volgens de laatste gegevens worden meer dan 50 priesters onderzocht wegens samenwerking met Russische troepen. Een van de meest bekende is pater Mykola Yevtushenko, van wie wordt gezegd dat hij met de Russen heeft samengewerkt tijdens hun wrede 33-daagse bezetting van Bucha, zegeningen aanbood aan de bezettende soldaten en er bij zijn parochianen op aandrong de binnenvallende troepen te verwelkomen. Naast het feit dat hij namens zijn kerk de invasie probeert te steunen, heeft hij ook lokale bewoners genoemd die zich het meest waarschijnlijk zullen verzetten tegen de bezetting van Bucha, een stad ten noordwesten van Kiev die synoniem is geworden voor Russische oorlogsmisdaden.

In september en november vonden politieacties in de gebouwen van de UOC pro-Russische lectuur en Russische paspoorten. Eerder deze maand werd metropoliet Pavel, abt van de Lavra, in afwachting van hoorzittingen onder huisarrest geplaatst om te bepalen of hij aanzette tot religieuze verdeeldheid en de Russische invasie prees. Paul zegt dat de acties tegen hem en de verdrijving van de monniken uit het klooster politiek gemotiveerd waren.

Het Kremlin probeert de acties van de Oekraïense autoriteiten tegen de UOC als wapen te gebruiken voor propagandadoeleinden. In april werden westerse mediakanalen, waaronder Politico, en mensenrechtenorganisaties gebombardeerd met duizenden en duizenden spambot-e-mails die zogenaamd afkomstig waren van gewone Russische burgers die hun diepe bezorgdheid uitten over het feit dat Oekraïne "een interreligieuze oorlog uitlokte". Spamberichten van nepaccounts beweren dat de Oekraïense president monniken op straat gooit, wat in strijd is met internationale normen en de vrijheid van godsdienst.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -