13 C
Brussel
Zondag oktober 1, 2023
EuropaBuitenlandse inmenging, EP-leden roepen op tot dringende bescherming van de Europese verkiezingen van 2024

Buitenlandse inmenging, EP-leden roepen op tot dringende bescherming van de Europese verkiezingen van 2024

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

Vrij verkeer: Schengenhervorming om grenscontroles alleen als laatste redmiddel te garanderen

Vrij verkeer: Schengenhervorming om grenscontroles alleen als laatste redmiddel te garanderen

0
De hervorming van de grenscontroles binnen het Schengengebied met vrij verkeer kan alleen opnieuw worden ingevoerd als dit absoluut noodzakelijk is.
Vermindering van de vervuiling van het grond- en oppervlaktewater van de EU

Vermindering van de vervuiling van het grond- en oppervlaktewater van de EU

0
Het Parlement heeft zijn standpunt aangenomen over het terugdringen van de verontreiniging van grond- en oppervlaktewater en het verbeteren van de waterkwaliteitsnormen van de EU.
Kritieke grondstoffen - plannen om het aanbod en de soevereiniteit van de EU veilig te stellen

Kritieke grondstoffen – plannen om het aanbod en de soevereiniteit van de EU veilig te stellen

0
Elektrische auto's, zonnepanelen en smartphones: ze bevatten allemaal kritische grondstoffen. Zij vormen het levensbloed van onze moderne samenlevingen.

Het Parlement roept op tot een gecoördineerde strategie om de weerbaarheid van de EU tegen buitenlandse inmenging en manipulatie van informatie te vergroten, en om de Europese verkiezingen van 2024 te beschermen.

Buitenlandse inmenging, desinformatie en aanvallen op de democratie zullen waarschijnlijk in steeds grotere aantallen doorgaan en geavanceerder worden in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024, zeggen EP-leden. De waarschuwing komt in een rapport van de Speciale Commissie voor buitenlandse inmenging in alle democratische processen in de Verenigde Staten Nederlands Union, met inbegrip van desinformatie, goedgekeurd door de plenaire vergadering met 469 stemmen voor, 71 tegen en 75 onthoudingen.

In de tekst benadrukken EP-leden inmenging op online platforms, bescherming van kritieke infrastructuur en strategische sectoren, inmenging tijdens verkiezingsprocessen, geheime financiering van politieke activiteiten door buitenlandse actoren en weerbaarheid tegen cyberaanvallen. Het rapport richt zich met name op de Russische en Chinese inmenging in de EU, in landen die zich kandidaat stellen om lid te worden van de EU, waaronder de Westelijke Balkan, en landen in het Zuiden.

Inmenging in verkiezingsprocessen

Het Parlement veroordeelt het gevaarlijke fenomeen van desinformatie-te-huur, waarbij aanbieders desinformatiediensten aanbieden aan overheids- en niet-gouvernementele actoren, bijvoorbeeld via het darkweb, om verkiezingsprocessen aan te vallen. Om verboden financiële transacties van niet-EU landen die het politieke systeem van de EU betreden, dringen EP-leden er bij de Commissie op aan om het volgen van donaties te vergemakkelijken en roepen ze de lidstaten op om dringend de kwestie van donaties van derde landen aan nationale politieke partijen aan te pakken.

Kritische infrastructuur

EP-leden wijzen ook op de risico's van economische afhankelijkheid, spionage en sabotage, wanneer buitenlandse bedrijven invloed verwerven op kritieke infrastructuur van de EU. Chinese rederijen hebben meerderheids- of omvangrijke belangen verworven in meer dan 20 Europese havens, voegen ze eraan toe. EP-leden bevelen ook aan om TikTok op alle niveaus van de nationale overheid en in de EU-instellingen te verbieden en roepen de Raad en de Commissie op om het gebruik van apparatuur en software van fabrikanten uit landen met een hoog risico, met name China en Rusland, zoals ByteDance Huawei, uit te sluiten. ZTE, Kaspersky, NtechLab of Nuctech.

Gecoördineerde EU-strategie

Het Parlement wil een gecoördineerde EU-strategie die naast verbeterde handhaving van bestaande bepalingen ook nieuwe initiatieven omvat, en roept op tot voldoende financiering om desinformatie aan te pakken en democratische processen in stand te houden. Europarlementariërs vragen de Commissie om een ​​effectief Pakket voor de verdediging van de democratie samen met wetgeving om hybride bedreigingen in de EU tegen te gaan, rekening houdend met voorstellen van de Conferentie over de toekomst van Europa Ze willen ook een permanent orgaan van het Europees Parlement om buitenlandse inmenging te monitoren en te bestrijden.

Door dit verslag aan te nemen, beantwoordt het Parlement aan de verwachtingen van EU-burgers om de strijd tegen buitenlandse inmenging op te voeren en desinformatie, online bedreigingen en propaganda op een objectieve en feitelijke manier tegen te gaan, zoals verwoord in de voorstellen 23(5), 27(all) , 28(2), 33(4), 37(4), 46(2) van de conclusies van de conferentie over de toekomst van Europa.

Klik voor de belangrijkste punten uit het rapport hier.

Offerte

Rapporteur Sandra Kalniet (EVP, LV) zei: “Buitenlandse inmenging in democratische processen vormt een groeiende bedreiging voor de veiligheid van de EU-lidstaten en de EU, vooral tegen de achtergrond van de snelle technologische ontwikkeling en de voortdurende oorlog van Rusland in Oekraïne. We moeten dringend handelen en onze aanbevelingen snel uitvoeren. Er moet fors en duurzaam worden geïnvesteerd in onze democratische weerbaarheid, gebruikmakend van de ervaring van onze partners zoals Oekraïne en Taiwan.”

Achtergrond

Het rapport volgt de uitvoering van de Resolutie over buitenlandse inmenging aangenomen in maart 2022. Tijdens de voorbereiding van het nieuwe rapport hebben de EP-leden gesproken met nationale, Europese en internationale beleidsmakers, met inlichtingendiensten van EU-lidstaten en met NAVO StratCom in Rīga, de Hybride KvE in Helsinki, met de Australische regering en autoriteiten en respectieve organen bij de VN in New York, en ook met relevante tegenhangers en autoriteiten in Kiev, Oekraïne.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -