6.6 C
Brussel
Zaterdag december 9, 2023
AziëIRAK, kardinaal Sako vlucht van Bagdad naar Koerdistan

IRAK, kardinaal Sako vlucht van Bagdad naar Koerdistan

Een volgende stap in de richting van de toenemende marginalisering en verbrokkeling van de christelijke gemeenschap. Wat gaat de EU doen?

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een in Brussel gevestigde ngo die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen met een speciale focus op etnische en religieuze minderheden, vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en elke religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, ook in gevaarlijke regio's zoals in Irak, in Sandinistisch Nicaragua of in Maoïstische gebieden van Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Press Club in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Een volgende stap in de richting van de toenemende marginalisering en verbrokkeling van de christelijke gemeenschap. Wat gaat de EU doen?

Op vrijdag 21 juli arriveerde Patriarch Sako van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk in Erbil na de recente herroeping van een cruciaal decreet dat zijn officiële status en zijn immuniteit als religieus leider garandeerde. Op zoek naar een veilige haven werd hij hartelijk welkom geheten door de Koerdische autoriteiten.

Op 3 juli herriep de Iraakse president Abdul Latif Rashid een speciaal presidentieel decreet dat in 2013 was uitgevaardigd door voormalig president Jalal Talabani, dat kardinaal Sako bevoegdheden verleende om Chaldeeuwse schenkingszaken te beheren en hem officieel erkende als het hoofd van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk.

In een officiële verklaring verdedigde het Iraakse presidentschap het besluit om het presidentiële decreet in te trekken en zei dat het geen basis in de grondwet had, aangezien presidentiële decreten alleen worden uitgevaardigd voor degenen die werken in overheidsinstellingen, ministeries of regeringscommissies. 

"Zeker, een religieuze instelling wordt niet beschouwd als een regeringsinstelling, de geestelijke die de leiding heeft, wordt niet beschouwd als een werknemer van de staat, om een ​​decreet uit te vaardigen voor zijn benoeming", luidde de presidentiële verklaring. 

Volgens het Koerdische mediakanaal Rudaw kwam de beslissing van de Iraakse president nadat hij een ontmoeting had gehad met Rayan al-Kaldani, het hoofd van de Babylonbeweging, een politieke partij met een militie genaamd de "Babylon Brigades", die beweert christen te zijn, maar in feite is aangesloten bij de pro-Iraanse Popular Mobilization Forces (PMF) en de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC). Het doel van Al-Kaldani is om het Chaldeeuwse patriarchaat buitenspel te zetten en de rol van vertegenwoordiger van de christenen in het land op zich te nemen.

Het besluit van de Iraakse president komt bovenop andere negatieve ontwikkelingen die duidelijk leiden tot de geplande verdwijning van de christelijke gemeenschap uit haar historische gronden in Irak.

Van bijzonder belang zijn

  • de illegale grondaankopen in de historisch christelijke Nineveh-vlakte;
  • de nieuwe verkiezingsregels die van invloed zijn op de zetelverdeling voor christelijke kandidaten;
  • de gegevensverzameling door de Iraakse regering om een ​​"database" over christelijke gemeenschappen te creëren;
  • de media en sociale campagne om de reputatie van kardinaal Sako te vernietigen;
  • de implementatie van een wet die de import en verkoop van alcohol verbiedt, inclusief de wijn die nodig is voor de eredienstactiviteiten van de christelijke gemeenschappen.

Kardinaal Sako en de Babylonbeweging

Kardinaal Sako, die het historische bezoek van paus Franciscus aan Irak in 2021 organiseerde, werd in 2018 door de paus in het Vaticaan benoemd tot kardinaal van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk.

Sako en de Babylon-beweging onder leiding van Kildani, die ervan wordt beschuldigd de drijvende kracht achter de herroeping van het presidentieel decreet te zijn, zijn al lang verwikkeld in een woordenstrijd.

Aan de ene kant heeft de patriarch de militieleider regelmatig veroordeeld omdat hij beweerde de belangen van christenen te vertegenwoordigen, ondanks het feit dat zijn partij vier van de vijf quota voor christenen won bij de Iraakse parlementsverkiezingen van 2021. Zijn kandidaten werden uitgebreid en openlijk gesteund door sjiitische politieke krachten die banden hadden met Iran in die onnatuurlijke coalitie.

Aan de andere kant heeft Kildani Sako ervan beschuldigd betrokken te raken bij de politiek en de reputatie van de Chaldeeuwse kerk te schaden.

Kildani bracht een verklaring uit waarin hij Sako ervan beschuldigde naar de regio Koerdistan te zijn verhuisd "om te ontsnappen aan de confrontatie met de Iraakse rechterlijke macht in zaken die tegen hem waren aangespannen". 

Kildani verwierp ook Sako's bestempeling van zijn beweging als een brigade. “We zijn een politieke beweging en geen brigades. We zijn een politieke partij die deelneemt aan het politieke proces en we maken deel uit van de Running the State Coalition”, aldus de verklaring. 

Kardinaal Sako vlucht uit Bagdad

Beroofd van enige officiële erkenning, kondigde kardinaal Sako zijn vertrek van Bagdad naar Koerdistan aan in een persbericht van 15 juli. De reden die hij gaf, was dat de campagne gericht was op hem en de vervolging van zijn gemeenschap.

Begin mei bevond het hoofd van de Chaldeeuwse kerk zich in het middelpunt van een felle mediacampagne, naar aanleiding van zijn kritische uitspraken over de politieke vertegenwoordiging van de christelijke minderheid in Irak. Patriarch Sako had kritiek geuit op het feit dat politieke meerderheidspartijen zetels in het parlement bezetten die bij wet voorbehouden zijn aan minderheidsgroepen van de bevolking, waaronder christenen.

Iets meer dan een jaar geleden, bij de opening van de jaarlijkse synode van de Chaldeeuwse bisschoppen in Bagdad op 21 augustus, wees kardinaal Sako op de noodzaak van een mentaliteitsverandering en het "nationale systeem" van zijn land, waar "het islamitische erfgoed christenen tot tweederangsburgers heeft gemaakt en toe-eigening van hun eigendom toestaat". Een verandering waar paus Franciscus in maart 2021 al om had gevraagd, tijdens zijn reis naar het land.

De recente gebeurtenissen sinds mei in Irak tonen aan hoe gevaarlijk bedreigd zo'n 400,000 gelovigen van de Chaldeeuws-katholieke gemeenschap zijn.

Sommigen zeggen dat patriarch Sako het voorbeeld van de Oekraïense president Zelensky had moeten volgen, die weigerde in een taxi te vluchten en ervoor koos bij zijn volk te blijven en aan zijn zijde te vechten tegen de Russische indringers, maar in het algemeen was er een landelijke verontwaardiging in de christelijke gemeenschap en daarbuiten over het presidentiële decreet.

Een landelijke en internationale verontwaardiging

Het besluit leidde tot een landelijke verontwaardiging van leden en leiders van de christelijke gemeenschap, die de manoeuvre van de Iraakse president veroordeelden en beschreven als een directe aanval op kardinaal Sako, een zeer gerespecteerde figuur in zijn gemeenschap en wereldwijd. 

Inwoners van Ainkawa, een district met een christelijke meerderheid aan de noordelijke rand van Erbil stad, vulden enkele dagen geleden de straat voor de Sint-Jozefkathedraal om te protesteren tegen wat zij de "duidelijke en volslagen schending" tegen hun gemeenschap noemden.

“Dit is een politieke manoeuvre om de rest van wat christenen hebben achtergelaten in Irak en Bagdad in beslag te nemen en ze te verdrijven. Helaas is dit een flagrante aanval op de christenen en een bedreiging voor hun rechten”, vertelde Diya Butrus Slewa, een vooraanstaande mensenrechten- en minderheidsrechtenactivist uit Ainkawa, aan Rudaw English. 

Sommige moslimgemeenschappen spraken ook hun steun uit aan patriarch Sako. Het Comité van moslimgeleerden van Irak, de hoogste soennitische autoriteit van het land, sprak zijn solidariteit met hem uit en hekelde de houding van de president van de republiek. De hoogste sjiitische autoriteit van Irak, Ayatollah Ali Al Sistani, heeft ook zijn steun betuigd aan de Chaldeeuwse patriarch en hoopt dat hij zo snel mogelijk zal terugkeren naar zijn hoofdkwartier in Bagdad.

L'Œuvre d'Orient, een van de belangrijkste hulporganisaties van de katholieke kerk die oosterse christenen bijstaat, heeft haar ernstige bezorgdheid geuit over het besluit van de Iraakse regering om de staatserkenning van kardinaal Sako's gezag om de Chaldeeuwse kerk en haar bezittingen te besturen, in te trekken.

In een verklaring van 17 juli L'Œuvre d'Orient drong er bij de Iraakse president Abdel Latif Rashid op aan het besluit terug te draaien.

"Negen jaar na de (ISIS) invasie worden Irakese christenen bedreigd door interne politieke spelletjes", klaagde L'Œuvre d'Orient, die al zo'n 160 jaar de Oosterse Kerken in het Midden-Oosten, de Hoorn van Afrika, Oost-Europa en India bijstaat.

De EU om te zwijgen?

Op 19 maart kwam de Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie en Irak voor de derde keer bijeen, na een pauze van zeven jaar vanwege de zogenaamd complexe situatie in Irak en de impact van COVID-19.

De vergadering werd voorgezeten door de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell. De minister van Buitenlandse Zaken, Fuad Mohammed Hoessein, leidde de Iraakse delegatie.

Josep Borrell, Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, zei in een officiële verklaring: “De Iraakse regering kan op onze hulp rekenen – in het belang van het Iraakse volk, maar ook in het belang van de regionale stabiliteit. Omdat Ja, we waarderen de constructieve rol van Irak in deze regio enorm.

De Samenwerkingsraad besproken ontwikkelingen in Irak en in de EU, regionale zaken en veiligheid, en onderwerpen als migratie, democratie en mensenrechten, handel en energie. De woorden ‘mensenrechten’ verdwenen uit de definitieve gezamenlijke verklaring van de EU en Irak, maar werden vervangen door ‘non-discriminatie’, ‘rechtsstaat’ en ‘goed bestuur’.

Dit blijft echter een solide basis voor de EU-instellingen om een ​​beroep te doen op de president van Irak over de toenemende marginalisering en verbrokkeling van de christelijke gemeenschap, met als meest recente ontwikkeling het ontnemen van de nationale en sociale status van kardinaal Sako. Dit is de laatste nagel aan de doodskist van de christelijke gemeenschap na de campagne op sociale media tegen de Chaldeeuwse patriarch, de illegale verwerving van christelijke gronden, een verdachte database van christenen en het gevreesde aanstaande verbod op wijn voor de massa. Er is behoefte aan een noodplan vergelijkbaar met dat voor het voortbestaan ​​van de Yezidi-minderheid.

Wat gaat de EU doen om de langzame dood van nog een etnisch-religieuze minderheid te voorkomen?

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -