3.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
NyheterInternational Shock: A Eugenics Ghost er fortsatt i live og sparker rundt i...

International Shock: A Eugenics Ghost er fortsatt i live og sparker rundt i Europarådet

Komiteen har så langt presset på for å ferdigstille protokollen for avstemning 2. november 2021, samtidig som den er klar over at den vil sette alle Europarådets medlemsland i en juridisk konflikt, ettersom protokollen er i strid med internasjonale menneskerettigheter. konvensjon ratifisert av 46 av Europarådets 47 medlemsland. Komiteen for bioetikk har likevel gått frem og videreført en Eugenikk-spøkelse i Europa og ødelegger internasjonal innsats for å skape universelle menneskerettigheter for alle.

Protokollen versus internasjonale menneskerettigheter

Komiteen for bioetikk arbeider ut fra anvisninger fra rådets beslutningsorgan, Ministerkomiteen, angitt i sitt mandat. Ministerkomiteen opererer imidlertid på informasjon om dette spesialiserte spørsmålet som har blitt formulert og gitt av Bioetisk Komite. Det har vært koordinert siden starten av Laurence Lwoff, komiteens sekretær.

På denne måten har Bioetikkkomiteen vært i stand til å legge en politisk forsvarlig linje til sitt overordnede organ og verden for øvrig, mens den i realiteten har arbeidet med en annen agenda.

Dette startet allerede før beslutningen om å faktisk utarbeide en tilleggsprotokoll var tatt av Ministerkomiteen. I 2011 en uformell meningsutveksling om den internasjonale menneskerettighetsavtalen, den FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD), spesielt artikkel 14 – Frihet og personsikkerhet, ble holdt i komiteen for bioetikk. Komiteen vurderte hvordan en slik Europarådsprotokoll kunne komme i konflikt med CRPD, spesielt med hensyn til ufrivillig behandling og plasseringstiltak.

Konvensjonen og dens generelle kommentarer er klare. FNs komité for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne klargjorde likevel i en uttalelse til Bioetikkkomiteen senere at «ufrivillig plassering eller institusjonalisering av alle personer med nedsatt funksjonsevne, og spesielt av personer med intellektuelle eller psykososiale funksjonshemninger, inkludert personer med 'psykiske lidelser' ', er forbudt i folkeretten i kraft av artikkel 14 i konvensjonen, og utgjør vilkårlig og diskriminerende frihetsberøvelse av personer med nedsatt funksjonsevne ettersom den utføres på grunnlag av faktisk eller opplevd svekkelse.»

FNs komité påpekte videre at partene må «avskaffe politikk, lovgivende og administrative bestemmelser som tillater eller utfører tvangsbehandling, ettersom det er et pågående brudd som finnes i lover om psykisk helse over hele kloden, til tross for empiriske bevis som indikerer mangel på effektivitet og synspunktene til mennesker som bruker psykiske helsesystemer som har opplevd dyp smerte og traumer som følge av tvangsbehandling.»

«Ufrivillig engasjement av personer med nedsatt funksjonsevne på grunn av helsetjenester strider mot det absolutte forbudet mot frihetsberøvelse på grunnlag av funksjonsnedsettelser (artikkel 14 nr. 1 bokstav b) og prinsippet om fritt og informert samtykke fra vedkommende til helsehjelp ( artikkel 25).»

– FNs komité for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, uttalelse til Europarådets komité for bioetikk, publisert i DH-BIO/INF (2015) 20

Komiteen for bioetikk i Europarådet som et resultat av utvekslingen av synspunkter i komiteen selv vedtok en Uttalelse om FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne i november 2011. Uttalelsen, selv om den tilsynelatende gjelder CRPD, tar faktisk kun hensyn til komiteens egen konvensjon og dens oppslagsverk – Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Uttalelsen slår fast at komiteen vurderte FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, særlig om artiklene 14, 15 og 17 var forenlige med «muligheten til under visse betingelser å underkaste en person som har en psykisk lidelse av alvorlig karakter. til ufrivillig plassering eller ufrivillig behandling, som forutsatt i andre nasjonal og internasjonale tekster».

Sammenlignende tekst om nøkkelpunktet i uttalelsen fra Bioetikkkomiteen:

Uttalelse om CRPD: «Ufrivillig behandling eller plassering kan kun forsvares, ifm en psykisk lidelse av alvorlig karakter, hvis fra fravær av behandling eller plassering alvorlig skade vil sannsynligvis føre til personens helse eller til en tredjepart."

Konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin, artikkel 7: «Med forbehold om beskyttende forhold foreskrevet i loven, inkludert tilsyns-, kontroll- og klageprosedyrer, kan en person som har en psykisk lidelse av alvorlig karakter kan uten hans eller hennes samtykke bli utsatt for en intervensjon rettet mot å behandle hans eller hennes psykiske lidelse bare der uten slik behandling, alvorlig skade vil sannsynligvis føre til helsen hans eller hennes».

Med dette på plass kan Komiteen for bioetikk gå videre med å utforme et nytt rettslig instrument, slik at det ser ut til å være i samsvar med de internasjonale menneskerettighetene som rådets medlemsland er bundet til. Utvalget fikk et nytt mandat for 2012 og 2013 inkludert oppgaven med å utarbeide et utkast til rettsakt «om beskyttelse av personer med psykiske lidelser med hensyn til tvangsbehandling og plassering».

Parlamentarisk forsamlings bekymring og anbefaling om å trekke protokollen

Selv om dette arbeidet til komiteen ikke var offentlig, ble det oppdaget, og 1. oktober 2013 la komiteen for sosiale saker, helse og bærekraftig utvikling i Europarådets parlamentariske forsamling frem en Forslag til anbefaling knyttet til utarbeidelsen av dette nye juridiske instrumentet.

Stortingskomiteen bemerket i forslaget med henvisning til CRPD at «I dag er det selve prinsippet om ufrivillig plassering og behandling av mennesker med psykososial funksjonsnedsettelse som utfordres. Forsamlingen bemerker også at til tross for etablerte garantier, er ufrivillig plassering og behandling i seg selv utsatt for overgrep og brudd på menneskerettighetene, og personer som er utsatt for slike tiltak rapporterer overveldende negative erfaringer.»

Stortingskomiteens forslag førte til en omfattende behandling av saken som resulterte i en komiteens rapport «Saken mot et Europarådets juridiske instrument om ufrivillige tiltak i psykiatrien» vedtatt i mars 2016. Ut av dette kom en Anbefaling til Ministerkomiteen som bemerker at den parlamentariske forsamlingen forstår bekymringene som fikk Bioetikkkomiteen til å jobbe med dette spørsmålet, men også at den har "alvorlig tvil om merverdien av et nytt juridisk instrument på dette feltet."

Forsamlingen la til at dens "hovedbekymring om den fremtidige tilleggsprotokollen er knyttet til et enda viktigere spørsmål: det om dens forenlighet med FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD)."

Forsamlingen konkluderte med at «ethvert juridisk instrument som opprettholder en kobling mellom ufrivillige tiltak og funksjonshemming vil være diskriminerende og dermed krenke CRPD. Den bemerker at utkastet til tilleggsprotokoll opprettholder en slik kobling, da det å ha en "psykisk lidelse" utgjør grunnlaget for den ufrivillige behandlingen og plasseringen, sammen med andre kriterier."

Forsamlingen avsluttet med anbefaling om at Ministerkomiteen påla Bioetikkkomiteen å «trekke tilbake forslaget om å utarbeide en tilleggsprotokoll om beskyttelse av menneskerettigheter og verdighet for personer med psykiske lidelser med hensyn til ufrivillig plassering og ufrivillig behandling. ”

Denne parlamentariske undersøkelsen og anbefalingen tok også for seg svar fra en offentlig høring som hadde funnet sted i 2015. Høringen hadde resultert i klare advarsler eller svar mot utkastet til tilleggsprotokoll fra kommissæren for menneskerettigheter i Europarådet, Den europeiske unions byrå for grunnleggende rettigheter (FRA), FNs komité for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD), FNs spesialrapportør for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, FNs spesialrapportør for alle menneskers rett til å nyte høyeste oppnåelige standard for fysisk og mental helse, og en rekke interessenter inkludert viktige pasientforeninger.

Bioetikkkomiteens svar

Retningen for arbeidet med den nye protokollen endret seg ikke vesentlig. Komiteen tillot interessenter å delta på møtene, og den la ut informasjon om arbeidet på sin nettside. Men retningen i det store perspektivet endret seg ikke.

Komiteen kunngjorde på sin nettside at formålet med denne nye protokollen er å utvikle, for første gang i et juridisk bindende instrument, bestemmelsene i artikkel 7 i konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin, samt bestemmelsene i artikkel 5 § 1 (e) i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Protokollen tar sikte på å fastsette de grunnleggende garantiene med hensyn til denne helt eksepsjonelle muligheten for innblanding i personers rettigheter til frihet og autonomi.

Referansetekstene for utarbeidelsen av protokollen ble tydelig merket som konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin, og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Innledningen til tilleggsprotokollen sier det, og en rekke andre omtaler bemerker det, inkludert Europarådets bioetikk nettside om psykisk helse, Grunnlaget for arbeidet og Mål for tilleggsprotokollen om beskyttelse av menneskerettigheter og verdighet for personer med psykiske lidelser.

Utvalget la videre til et avsnitt om sin webside at "Arbeidet er også utført i lys av FNs konvensjon om rettighetene til personer med funksjonshemming (se også erklæringen vedtatt av CDBI), og andre relevante juridiske instrumenter vedtatt på internasjonalt nivå." Uttalelsen det refereres til er uttalelsen om CRPD fra 2011 som var utformet for å få leserne til å tro at komiteen ville ta CRPD i betraktning, mens den faktisk fullstendig har neglisjert den og ånden som den skal forstås og anvendes i. . Komiteen har på sin nettside frem til i dag videresendt synspunktet til denne erklæringen fra 2011 med den tilsynelatende hensikt å villede enhver berørt person som går inn på Europarådets nettsted for å finne ut hva dette handler om.

Protokollens rotsynspunkt

Oppslagsverket for protokollen som Bioetikkkomiteen arbeider med er artikkel 7 i konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin, som igjen er en utdyping av artikkel 5 § 1 (e) i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ble utarbeidet i 1949 og 1950. I sitt avsnitt om retten til frihet og personsikkerhet, artikkel 5 § 1 (e), bemerker den et unntak for «personer med uforsvarlig sinn, alkoholikere eller rusmisbrukere eller omstreifere." Utpekingen av personer som anses påvirket av slike sosiale eller personlige realiteter, eller forskjeller i synspunkter, har sine røtter i utbredte diskriminerende synspunkter fra første del av 1900-tallet.

Unntaket ble formulert av representant for Storbritannia, Danmark og Sverige, ledet av britene. Det var basert på en bekymring for at de da utarbeidede menneskerettighetstekstene søkte å implementere universelle menneskerettigheter, inkludert for personer med psykiske lidelser (psykososiale funksjonshemninger), som var i konflikt med lovgivning og sosialpolitikk på plass i disse landene. Både britene, Danmark og Sverige var sterke talsmenn for eugenikk på den tiden, og hadde implementert slike prinsipper og synspunkter i lovgivning og praksis.

Målrettingen av personer med "usund sinn" ble drevet av britene, som hadde vedtatt lovgivning i 1890 og ytterligere spesifisert med Mental Deficiency Act av 1913, som etablerte midler for å skille ut "psykiske defekter" i asyler.

Mental Deficiency Act hadde blitt foreslått og presset av eugenikere. På høyden av operasjonen av UK Mental Deficiency Act ble 65,000 1930 mennesker plassert i "kolonier" eller i andre institusjonelle omgivelser. I både Danmark og Sverige hadde eugeniske lover blitt vedtatt i løpet av XNUMX-årene, i Danmark som spesifikt autoriserte frihetsberøvelsen av ikke-farlige psykisk forstyrrede personer.

Det er i lys av den utbredte aksepten av eugenikk som en integrert del av sosialpolitikken for befolkningskontroll at man må se innsatsen til representantene for Storbritannia, Danmark og Sverige i utarbeidelsen av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. for myndighetsgodkjenning til å skille ut og låse inne og fjerne fra samfunnet «personer med uforsvarlig sinn, alkohol- eller narkomane og omstreifere».

«På samme måte som Oviedo-konvensjonen må det erkjennes at den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) er et instrument som er fra 1950 og EMK-teksten reflekterer en forsømmelse og utdatert tilnærming til rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. . Dessuten tillater teksten fra 1950 eksplisitt frihetsberøvelse på grunnlag av "usund sinn" (artikkel 5 nr. 1 bokstav e) i saker som gjelder internering av psykisk helse. Selv om EMK anses å være et «levende instrument … som må tolkes i lys av dagens forhold».

– Catalina Devandas-Aguilar, FNs spesialrapportør for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne

Det underliggende synspunktet til tilleggsprotokollen til konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin, til tross for at den tilsynelatende har til hensikt å beskytte menneskerettighetene, opprettholder i realiteten en diskriminerende politikk som er tilsmusset av eugeniske prinsipper, til tross for de faktiske ordene som brukes. Det fremmer ikke menneskerettigheter; faktisk er det i strid med det absolutte forbudet mot frihetsberøvelse på grunnlag av funksjonsnedsettelser som fastsatt av FNs komité for rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne.

European Human Rights Series-logoen International Shock: A Eugenics Ghost er fortsatt i live og sparker rundt i Europarådet

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -