5.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
institusjonerEuroparådetDen europeiske menneskerettighetskonvensjonen designet for å autorisere Eugenikk forårsaket lovgivning

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen designet for å autorisere Eugenikk forårsaket lovgivning

Menneskerettigheter ifølge FN, er rettigheter vi har rett og slett fordi vi eksisterer som mennesker – de er ikke gitt av noen stat. Disse universelle rettighetene er iboende for oss alle, uavhengig av nasjonalitet, kjønn, nasjonal eller etnisk opprinnelse, farge, religion, språk eller annen status. De spenner fra det mest grunnleggende – retten til liv – til de som gjør livet verdt å leve, for eksempel rettighetene til mat, utdanning, arbeid, helse og frihet. I Europa har ikke alle disse rettighetene, hvis man bare støtter seg på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. De Europeisk konvensjon inkluderer en artikkel som begrenser dette for personer med psykososiale funksjonshemninger. Det kom fra noen og et sted, og av en grunn. Dette er historien om hva som lå bak.

De Europakonvensjonen om menneskerettigheter utarbeidet i 1949 og 1950 i sin del om retten til frihet og personsikkerhet, har notert unntaket for «personer med uforsvarlig sinn, alkoholikere eller narkomane eller omstreifere». Unntaket ble formulert av representant for Storbritannia, Danmark og Sverige, ledet av britene. Det var basert på en bekymring for at de da utarbeidede menneskerettighetstekstene søkte å implementere universelle menneskerettigheter, inkludert for personer med psykososiale funksjonshemminger, som var i konflikt med lovgivning og sosialpolitikk på plass i disse landene.

Eugenikk bevegelse

På slutten av 19-tallet dukket vår tids eugenikkbevegelse opp i Storbritannia. Eugenikk ble popularisert og fra første del av 1900-tallet ble personer fra over det politiske spekteret vedtatt eugeniske ideer. Som en konsekvens ble mange land inkludert USA, Canada, Australia og de fleste europeiske land, inkludert Danmark, Tyskland og Sverige involvert i eugenisk politikk, ment å "forbedre kvaliteten på deres populasjoners genetiske bestand".

Eugenikk-programmene inkluderte både såkalte positive tiltak, som oppmuntret personer som ble ansett som spesielt "egnet" til å reprodusere, og negative tiltak, som ekteskapsforbud og tvangssterilisering av personer som ble ansett som uegnet til reproduksjon, eller rett og slett isolering av slike personer fra samfunnet . De som ble ansett som "uegnet til å reprodusere" inkluderte ofte mennesker med psykiske eller fysiske funksjonshemninger, personer som ikke gjorde det bra på IQ-tester, kriminelle, alkoholikere og "avvikere", og medlemmer av ikke godkjente minoritetsgrupper.

I Storbritannia hadde Eugenics Education Society på begynnelsen av 1900-tallet en økende oppmerksomhet på å "kurere" en rekke sosiale og fysiske forhold eller egenskaper blant de fattige. De inkluderte alkoholisme, vanekriminalitet, avhengighet av velferd, prostitusjon, sykdommer som syfilis og tuberkulose; nevrologiske lidelser som epilepsi; mentale tilstander som galskap, inkludert hysteri og melankoli; og «feeble-mindedness» – en samlebetegnelse for alle som ble antatt å mangle mental kapasitet og moralsk dømmekraft.

Samfunnet var aldri særlig stort, men det var veldig vokalt og dets propaganda både reflekterte og fremmet synspunkter som ble holdt i de øvre nivåene i samfunnet, inkludert i regjeringen.

Samfunnet organiserte den første internasjonale eugenikkkongressen i 1912, ved University of London, for å fremme eugenikk. De britiske visepresidentene for kongressen inkluderte innenriksministeren, Reginald McKenna.

Artikkel om First Int Eugenics Congress 1912 Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen designet for å autorisere Eugenics forårsaket lovgivning
Presseklipp som rapporterte om den første internasjonale eugenikkkongressen, 1912
© Velkomstsamling. Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)

Åndssviktloven

Etter kongressen lanserte Reginald McKenna, senere i 1912 på vegne av regjeringen, et eugenikkbasert lovforslag som inkluderte tvangssterilisering. Den ble designet for å forhindre at «de svaksynte» ble foreldre. Lovforslaget møtte sterk motstand og ble gjenstand for betydelig diskusjon. Lovforslaget i endret form ble vedtatt året etter som Mental Deficiency Act av 1913. Loven, delvis på grunn av motstanden, avviste sterilisering, men den gjorde det juridisk mulig å skille ut «psykiske defekter» i asylene.

Med denne loven kan en person som anses for å være en idiot eller idiot plasseres i en institusjon eller under vergemål dersom forelderen eller vergen begjærer det, og det samme kunne en person av en av de fire kategoriene a) Idioter, b) Idioter, c) svake. -sinnede personer, og d) Moralske imbeciller, under 21 år. Det inkluderte også personer av enhver kategori som hadde blitt forlatt, neglisjert, skyldig i en forbrytelse, i en statlig institusjon, vanemessig beruset eller ute av stand til å bli skolet.

Titusenvis av personer ble som et resultat sperret inne på institusjoner. I følge en studie ble 65,000 1913 personer plassert i "kolonier" eller i andre institusjonelle omgivelser, på høyden av operasjonen av UK Mental Deficiency Act av XNUMX.

Herr Bevan, helseministeren, informerte parlamentet om at mer enn 20.000 ble holdt i institusjoner i begynnelsen av 1945 under lov om galskap og mental behandling. Og han la til at "En betydelig andel av disse pasientene trenger bare å bli sett på etter; men de som trenger behandling får det fra legene ved institusjonen.»

Lovforslaget og alle dets forskrifter var i full kraft på det tidspunktet FN og rådet for Europa innført internasjonale menneskerettighetslover.

Eugenikk i Danmark

Over Nordsjøen vedtok Danmark – som det første landet i Europa – eugenikkbasert steriliseringslovgivning, som pilotlov i 1929. Loven ble implementert av den sosialdemokratiske regjeringen, med KK Steincke, justisminister og senere sosialminister , som leder innsatsen.

Den eugeniske troen og konseptet gikk lenger enn tvangssterilisering. Det påvirket mange aspekter av sosialpolitikken. På 1920- og 1930-tallet, da eugenikk ble en forutsetning og en integrert del av den sosiale utviklingsmodellen i Danmark, uttrykte flere og flere forfattere ønsket om at selv ikke-farlige psykisk forstyrrede personer i noen tilfeller skulle tvangsinnlegges på mentalsykehus ( asyl).

Drivkraften bak denne ideen var ikke en bekymring for den enkelte, men en bekymring for samfunnet. Den anerkjente statsadvokaten ved Høyesterett, Otto Schlegel, bemerket i en artikkel i Weekly Journal of the Judiciary at alle forfattere, bortsett fra én, mente at "muligheten for tvangsinnleggelse også til en viss grad bør være åpen for personer som er sannsynligvis ikke farlige, men som ikke kan handle i omverdenen, den plagsomme sinnssyken hvis oppførsel truer med å ødelegge eller skandalisere deres slektninger. Kurative hensyn har også blitt antatt å rettferdiggjøre tvangsinnleggelse i visse tilfeller."

Dermed innførte den danske utilregnelighetsloven av 1938 muligheten for å varetektsfengsle ufarlige utilregnelige personer. Det var ikke en medfølende bekymring eller en idé om å hjelpe mennesker i nød som førte til introduksjonen av denne muligheten i lovverket, men en idé om et samfunn der visse psykisk forstyrrede og «plagsomme» elementer ikke hadde plass.

Eugenikk-politikk unntatt i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen

Det er i lys av denne utbredte aksepten av eugenikk som en integrert del av sosialpolitikken for befolkningskontroll at man må se innsatsen til representantene for Storbritannia, Danmark og Sverige i prosessen med å utforme den europeiske konvensjonen av Human Rights utarbeidelsesprosess foreslo og inkluderte en unntaksklausul, som ville autorisere regjeringens politikk for å separere og sperre inne "personer med uforsvarlig sinn, alkohol- eller narkomane og omstreifere".

European Human Rights Series logo Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen designet for å autorisere Eugenics forårsaket lovgivning
mental helse-serie-knapp Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen designet for å autorisere Eugenikk forårsaket lovgivning

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -