3.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
institusjonerEuroparådetEuroparådets forsamling vedtar resolusjon om avinstitusjonalisering

Europarådets forsamling vedtar resolusjon om avinstitusjonalisering

Europarådets parlamentariske forsamling vedtok en anbefaling og en resolusjon om avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne. Begge disse gir viktige retningslinjer i prosessen med å implementere menneskerettighetene på dette feltet i årene som kommer.

Både Anbefaling og oppløsning ble godkjent med et meget stort flertall i løpet av Forsamlingens vårsesjon i slutten av april. Hver politisk gruppe, og det samme gjorde alle foredragsholdere under debatten, støttet rapporten og dens anbefalinger, og bekreftet dermed rettighetene til personer med funksjonshemming som en del av den europeiske agendaen.

Reina de Bruijn-Wezeman, fra forsamlingens komité for sosiale anliggender, helse og bærekraftig utvikling, hadde ledet forsamlingens undersøkelse av spørsmålet som varte i nesten to år. Hun presenterte nå sine funn og anbefalinger for plenumsforsamlingen, etter en enstemmig godkjenning i utvalget.

Hun sa til forsamlingen at "Personer med funksjonshemminger har de samme menneskerettighetene som deg og meg. De har rett til å leve uavhengig og motta hensiktsmessige samfunnsbaserte tjenester. Dette gjelder uansett hvor intensiv støtte som trengs."

Hun la til at «Avinstitusjonalisering, etter min mening, er et viktig springbrett for å få slutt på tvang i psykisk helse. Retten til personer med nedsatt funksjonsevne til likestilling og inkludering er nå anerkjent på internasjonalt nivå, særlig takket være FN Konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, CRPD, vedtatt i 2006."

Reina de Bruijn-Wezeman uttalte som et siste punkt i sin presentasjon "Jeg oppfordrer parlamentet til å ta de nødvendige skritt for gradvis å oppheve lovgivning som tillater institusjonalisering av personer med funksjonshemninger, samt psykisk helselovgivning som tillater behandling uten samtykke og ikke støtte. eller godkjenne utkast til lovtekster som vil gjøre vellykket og meningsfull avinstitusjonalisering vanskeligere og som strider mot ånden i CRPDs bokstav.»

Utvalgets mening

Som en del av de vanlige prosedyrene i den parlamentariske forsamlingen ble det presentert en såkalt uttalelse om rapporten fra en annen parlamentarisk komité. Liliana Tanguy fra utvalget for likestilling og ikke-diskriminering presenterte utvalgets uttalelse. Hun bemerket at "forsamlingen gjentatte ganger har bekreftet sin støtte til full respekt for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne." Hun gratulerte Bruijn-Wezeman med rapporten hennes, som hun sa tydelig fremhever hvorfor avinstitusjonalisering av funksjonshemmede må være en integrert del av denne tilnærmingen.

Hun la til at hun også "ønsker å gratulere ordføreren fordi rapporten hennes går utover bare politiske posisjoner. Den trekker oppmerksomheten mot de konkrete tiltakene som statene kan og bør ta for å sikre en relevant, effektiv og bærekraftig avinstitusjonaliseringsprosess, med full respekt for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne samt finansieringskildene for å oppnå dette.»

Plassert i institusjon er satt i fare

PACE Reina de Bruijn Wezeman taler 2 Europarådets forsamling vedtar resolusjon om avinstitusjonalisering
Reina de Bruijn-Wezeman presenterer rapporten sin for forsamlingen (Foto: THIX foto)

Reina de Bruijn-Wezeman hadde i presentasjonen av sin rapport påpekt at "plassering på institusjoner påvirker livene til mer enn en million europeiske borgere og er et gjennomgripende brudd på rettighetene som er fastsatt i artikkel 19 i CRPD, som kaller til en fast forpliktelse til avinstitusjonalisering."

Dette må sees i synet på at personer med nedsatt funksjonsevne er noen av de mest sårbare individene i samfunnet vårt. Og at det å bli plassert i institusjoner "setter dem i fare for systemiske og individuelle menneskerettighetsbrudd, og mange opplever fysisk, psykisk og seksuell vold," sa hun til forsamlingen.

At det ikke er tomme ord ble bestemt bekreftet da Thomas Pringle fra Irland, som talte på vegne av Unified European Left Group, valgte å gi noen eksempler fra Irland og til og med sin egen valgkrets, hvor seksuelle overgrep mot innbyggere i et senter hadde komme frem i lyset. Han fortalte parlamentarikere fra hele Europa at det har vært en lang historie med overgrep i Irland som har blitt avslørt i løpet av de siste ti årene eller mer, med at regjeringen måtte be innbyggerne om unnskyldning med jevne mellomrom.

"Det var bare et tidsspørsmål før man må be om unnskyldning til mennesker med funksjonshemminger for omsorgssvikt og misbruk som de har mottatt mens de ble innkvartert av staten," la Thomas Pringle til.

Beatrice Fresko-Rolfo, som talte på vegne av gruppen Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE), bemerket at mennesker med funksjonshemminger og deres familier ofte opplever en forvirring i det institusjonelle systemet på bekostning av deres mest grunnleggende rettigheter. "Det meste av tiden er de plassert i institusjoner når de godt kan blomstre utenfor dem," påpekte hun.

Hun fortalte forsamlingen at hun personlig «deler alle argumentene om fordelene som vil følge av avinstitusjonalisering, både for staten, for de berørte menneskene og for våre samfunnsmodeller». Hun la til at "Kort sagt, en ny helsepolitikk som vil være avhengig av en økning i menneskelige og økonomiske ressurser for omsorg i byen."

De mest sårbare og utfordrede innbyggerne

Joseph O'Reilly talte på vegne av Gruppen for Det europeiske folkepartiet og kristelige demokrater, understreket at "Det sanne målet for et sivilisert samfunn er hvordan det reagerer på sine mest sårbare og utfordrede borgere." Og han forklarte det da han sa: «For lenge har svaret vårt på personer med funksjonshemming vært institusjonalisering, kasting av nøklene og grovt utilstrekkelig omsorg, om ikke misbruk. Vi må avinstitusjonalisere personer med psykiatriske lidelser. Psykiatrisk behandling er og har vært medisinens Askepott.»

Constantinos Efstathiou fra Kypros kommenterte videre behovet for å ta vare på de sårbare, "I årevis viste institusjonalisering seg å være unnskyldningen for ikke å ta vårt ansvar, et spesielt ansvar og plikt til å ta vare på de sårbare." Han la til at "Praksisen med å begrense og glemme er ikke lenger akseptabel. Våre medborgere som tilfeldigvis er sårbare må støttes og fri til å utøve sine menneskerettigheter som et prinsipp, uansett kostnad eller innsats.»

Heike Engelhardt fra Tyskland bemerket at "Vårt samfunn som helhet er oppfordret til å tilby inkluderende boligformer der gamle og unge bor sammen, der mennesker uten funksjonshemninger og mennesker med bistandsbehov bor sammen som naboer. Slike leveformer bringer oss nærmere dette målet.»

"Det er viktig og riktig at mental helse har sin plass her i Europarådet," la hun til. «Vi må sørge for at våre anbefalinger respekterer FNs konvensjon om funksjonshemmingsrettigheter fra 2006. Konvensjonen forstår at menneskerettighetene gjelder for alle. De er ikke delbare. Mennesker med nedsatt funksjonsevne må være i stand til å ta egne beslutninger som aktive medlemmer av samfunnet. Vi er her i dag for å komme litt nærmere dette målet.»

Avinstitusjonalisering nødvendig

PACE 2022 Debatt om avinstitusjonalisering 22 Europarådets forsamling vedtar resolusjon om avinstitusjonalisering
Debatt i forsamlingen (Foto: THIX Photo)

Margreet de Boer, fra Nederland bemerket, "Bevegelsen mot avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne er både sterkt nødvendig og påkrevd av statenes menneskerettighetsforpliktelser der plassering i institusjoner bør forlates. Det brukes fortsatt altfor ofte i all slags omsorg, både for personer med fysiske funksjonshemninger og personer med psykiatriske problemer.»

"Det endelige målet med avinstitusjonalisering er å gjøre det mulig for mennesker med nedsatt funksjonsevne å leve vanlige liv på vanlige steder, å leve uavhengig i lokalsamfunnet på lik linje med andre," sa Fiona O'Loughlin fra Irland.

Hun reiste deretter det retoriske spørsmålet "Hva må vi gjøre for å oppnå det?" Som hun svarte med uttalelsen: «Vi trenger en omfattende utrulling av opplæring i bevissthet om funksjonshemninger i tråd med menneskerettighetsmodellen for funksjonshemming. Først da kan vi begynne å konfrontere ubevisst skjevhet og se og verdsette mennesker med nedsatt funksjonsevne for den de er som samfunnsborgere, i stand til å bidra til samfunnet og leve uavhengig.»

Og bevisstgjøring er nødvendig. Mr Antón Gómez-Reino fra Spania uttrykte troen på at «vi lever i en vanskelig tid for likestilling, det er mange mørke krefter også i våre demokratier, de legger fordommer-diskurser på bordet. Og det er nettopp derfor vi også må styrke vårt engasjement for de funksjonshemmede.»

I tråd med andre foredragsholdere uttrykte han: "Det er ikke akseptabelt at svaret på våre innbyggere med funksjonshemninger er innesperring uten alternativ, dets glemsel, og det er brudd på og fravær av rettigheter." Han påpekte at "Vi må gå utover enkle, patologiserende og segregerende visjoner som noen fortsatt forsvarer, og de modellene som løser bare og utelukkende med frihetsberøvelse. Disse situasjonene krever større følsomhet og fremfor alt større engasjement fra lovgivere og offentligheten.»

Langsiktig strategi

Reina de Bruijn-Wezeman hadde i sin presentasjon gjort det klart at en sentral utfordring er å sikre at selve institusjonaliseringsprosessen gjennomføres på en måte som er i samsvar med menneskerettighetene.

Prosessen med avinstitusjonalisering, forklarte hun, "krever en langsiktig strategi som sikrer at omsorg av god kvalitet er tilgjengelig i fellesskapsmiljøer. Ettersom institusjonaliserte personer blir reintegrert i samfunnet, er det behov for en helhetlig sosialtjeneste og individualisert støtte i avinstitusjonaliseringsprosessen for å støtte disse personene og i mange tilfeller deres familier eller andre omsorgspersoner. Slik støtte må ledsages av spesifikk tilgang til tjenester utenfor institusjoner som gjør det mulig for mennesker å få omsorg, arbeid, sosialhjelp, bolig osv.»

Hun advarte om at "hvis prosessen med avinstitusjonalisering ikke styres på riktig måte og uten behørig hensyn til spesielle behov til hver enkelt person, kan dette få uheldige konsekvenser."

Pavlo Sushko fra Ukraina bekreftet at dette ville være nødvendig, basert på erfaring fra hans land. Han bemerket at "Mange europeiske land har deinstitusjonaliseringsstrategier eller har i det minste vedtatt tiltak i en bredere funksjonshemningsstrategi." Men også at disse må gjøres basert på de eksisterende forholdene i det aktuelle landet.

Han sa at "Hvert land har sitt eget tempo og fremgang i denne reformen." Et synspunkt som ble delt av andre foredragsholdere.

Dele erfaringer

Flere foredragsholdere nevnte scenen for deres land både de gode og de dårlige. Utmerket var de gode eksemplene fra Sverige som Ann-Britt Åsebol nevner. Hun påpekte at personer med nedsatt funksjonsevne har rett til egen bolig i Sverige og til den støtten som trengs for å kunne leve et selvstendig liv. Andre eksempler ble nevnt fra Aserbajdsjan og til og med Mexico.

Reina de Bruijn-Wezeman fortalte The European Times at hun var fornøyd med deling av nasjonale erfaringer som en del av avinstitusjonaliseringsprosessen i forskjellige land som var blitt indikert av forsamlingens talere.

Som avslutning på debatten ga Reina de Bruijn-Wezeman en kommentar relatert til en økonomisk bekymring fra enkelte beslutningstakere i forhold til personer med komplekse funksjonshemninger. Hun sa at "Institusjonalisert omsorg betaler mye penger for et dårligere resultat når det gjelder livskvalitet." Hun bekreftet imidlertid også at det stemmer at avinstitusjonalisering er kostbart i overgangsperioden når institusjonene fortsatt er i drift og samfunnsomsorgen starter opp. Men dette er bare i denne overgangstiden som hun estimerte til å være 5 til 10 år.

Ms Reina de Bruijn-Wezeman i å reflektere over debatten fortalte The European Times at hun satte pris på den brede støtten til rapporten hennes og resolusjonen og anbefalingen. Hun la imidlertid også merke til at det var noen "men". Hun refererte blant annet til uttalelsen til Pierre-Alain Fridez fra Sveits, som selv om han fullt ut støttet rapportens mål, hadde uttrykt et «men». Han mente at for noen tilfeller er institusjonalisering dessverre den eneste løsningen av mange årsaker. Han pekte på slike tilfeller som et svært høyt nivå av narkotikaavhengighet og utmattelse av familieomsorgspersoner.

Retten til å velge og til verdighet

I en avsluttende tale gjentok lederen av komiteen for sosialsaker, helse og bærekraftig utvikling, Selin Sayek Böke, at «hver enkelt har rett til å velge hvordan de ønsker å bo, hvem de bor sammen med, hvor de bor, og hvordan de utfører sine daglige opplevelser. Hvert individ har rett til verdighet. Og som sådan må all vår politikk faktisk søke at vi beskytter og garanterer denne verdigheten, retten til et verdig liv. Og dette er det ledende prinsippet i paradigmeskiftet som FN har fremmet med konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne.»

Hun pekte på det faktum at artikkel 19 i konvensjonen tydelig angir vår plikt til å anerkjenne like rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne og til å sikre full inkludering og deltakelse i fellesskapet ved: En, sikre fritt valg av levekår; To, å sikre tilgang til det valget, noe som betyr at vi trenger de finansielle og økonomiske ressursene for å gjøre det. Tre, ved å sikre et omfattende og helhetlig rammeverk for levering av offentlige tjenester gjennom disse økonomiske midlene, alt fra tilgang til helse, utdanning, sysselsetting kort sagt, tilgang til liv ikke bare for funksjonshemmede, men også for deres familier, slik at vi virkelig bygge opp en fellesskapsbasert tjeneste.

Hun la til "Vi må sørge for at vi bygger det fellesskapsbaserte systemet gjennom en systemisk strategi, gjennom velplassert økonomisk politikk, gjennom et helhetlig rammeverk, gjennom overvåking der vi sørger for at det faktisk skjer."

Éctor Jaime Ramírez Barba, en observatør til Europarådets parlamentariske forsamling for det meksikanske Pan-partiet, uttalte at "i Mexico tror jeg at vi bør følge anbefalingen gitt i denne rapporten, som jeg håper denne forsamlingen vil godkjenne."

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -