3.6 C
Brussel
Tirsdag desember 5, 2023
institusjonerEuroparådetStortingskomité: Avstå fra å godkjenne lovtekster om tvangspraksis i psykisk...

Stortingskomité: Avstå fra å godkjenne lovtekster om tvangspraksis i psykiske helsemiljøer

En ny rapport og resolusjon som ble behandlet og vedtatt i komiteen for sosiale anliggender, helse og bærekraftig utvikling i Europarådets parlamentariske forsamling denne torsdagen understreker behovet for menneskerettighetskompatibel mental helselovgivning. Resolusjonen gjengir forpliktelsen til den parlamentariske forsamlingen for å få slutt på tvang innen psykisk helse.

Den parlamentariske forfatteren av rapporten, Reina de Bruijn-Wezeman, fortalte the European Times, Det rapporten handler om avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne. Og hun la til, men det er også en oppfølging av min siste rapport om "Avslutt tvang i psykisk helse: behovet for en menneskerettighetsbasert tilnærming", som førte til enstemmig vedtak av oppløsning 2291 og Anbefaling 2158 i 2019, og som også ble støttet av Europarådets kommissær for menneskerettigheter.

"Selv om denne rapporten ikke er stedet for å analysere lovteksten om beskyttelse av personer utsatt for ufrivillige tiltak i psykiatrien, som for tiden behandles av Europarådets ministerkomité, i noen dybde, mener jeg det er min plikt å minne om at denne protokollen, i øynene til forsamlingen, Europarådets kommissær for menneskerettigheter, de ansvarlige FN-mekanismene og -organene, og representative organisasjoner for personer med nedsatt funksjonsevne og sivilsamfunnsorganisasjoner som tar til orde for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, går i feil retning", bemerket Reina de Bruijn-Wezeman.

I rapporten la hun til at vedtakelsen av lovteksten (tilleggsprotokoll) om ufrivillige tiltak "vil gjøre avinstitusjonalisering av personer i psykisk helsevern vanskeligere. Dette er grunnen til at rapporten min vil berøre dette spørsmålet».

Sårbare individer

Rapportene la ut at personer med nedsatt funksjonsevne er noen av de mest sårbare individene i samfunnet vårt. Den bemerket at institusjonalisering i seg selv bør anerkjennes som en menneskerettigheter overtredelse.

«Å bli plassert i institusjoner setter personer med nedsatt funksjonsevne ytterligere i fare for systemiske og individuelle menneskerettighetsbrudd, og mange opplever fysisk, psykisk og seksuell vold. De blir også ofte utsatt for omsorgssvikt og alvorlige former for tilbakeholdenhet og/eller «terapi», inkludert tvangsmedisinering, langvarig isolasjon og elektrosjokk,» påpekte Reina de Bruijn-Wezeman.

Hun forklarte: "Mange personer med nedsatt funksjonsevne er urettmessig fratatt sin rettslige handleevne, noe som gjør det vanskelig å bestride behandlingen de mottar og deres frihetsberøvelse, så vel som deres levevilkår."

Reina de Bruijn-Wezeman la til, "Dessverre har flere Council of Europa Medlemslandene nøler fortsatt med å legge ned døgninstitusjoner og utvikle lokalsamfunnsbaserte tjenester for personer med nedsatt funksjonsevne, og argumenterer for at institusjonspleie er nødvendig for personer med flere eller "dypende" funksjonshemninger, eller for personer med "usund sinn" (som EMK kaller dem ) på den falske grunn at de kan utgjøre en fare for offentlig sikkerhet eller at deres egne interesser kan gjøre det nødvendig med internering i institusjon.»

Komiteen oppfordrer interessenter til ikke å godkjenne tekst om ufrivillig plassering

Etter en nesten to år lang undersøkelse og arbeid som inkluderte en offentlig høring bestående av tre sesjoner, vedtok komiteen nå enstemmig rapporten og en resolusjon basert på funnene.

Oppløsningensin siste punktnotat,

"i tråd med sin enstemmig vedtatte resolusjon 2291 (2019) og anbefaling 2158 (2019) om "Avslutt tvang innen psykisk helse: behovet for en menneskerettighetsbasert tilnærming", oppfordrer forsamlingen alle interessenter, inkludert medlemslandene i Europarådet regjeringer og parlamenter, for ikke å støtte eller godkjenne utkast til lovtekster som vil gjøre vellykket og meningsfull avinstitusjonalisering vanskeligere, og som strider mot FNs ånd og bokstav Konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) – slik som utkastet til tilleggsprotokoll til Oviedo-konvensjonen om beskyttelse av menneskerettigheter og personers verdighet med hensyn til ufrivillig plassering og ufrivillig behandling innen psykisk helsevern. I stedet oppfordrer den dem til å omfavne og anvende paradigmeskiftet til CRPD og fullt ut garantere de grunnleggende menneskerettighetene til alle personer med nedsatt funksjonsevne.»

Rapporten skal behandles av forsamlingen på sesjonen i april når den skal ta endelig stilling.

European Human Rights Series logo Parlamentarisk komité: Avstå fra å godkjenne lovtekster om tvangspraksis i psykiske helsemiljøer

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -