3.9 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
Redaktørens valgEuroparådets parlamentariske komité: Opptrapp avinstitusjonalisering av personer med funksjonshemming

Europarådets parlamentariske komité: Opptrapp avinstitusjonalisering av personer med funksjonshemming

Komiteen for sosiale saker, helse og bærekraftig utvikling i den parlamentariske forsamlingen vedtok enstemmig et utkast til resolusjon, samt et utkast til anbefaling til europeiske regjeringer i tråd med deres folkerettslige forpliktelser, og oppfordret det til å la seg inspirere av FNs arbeid. Konvensjon for personer med nedsatt funksjonsevne.

Komiteen påpekte at FN tydelig hadde gått over til en menneskerettighetsbasert tilnærming til funksjonshemming som understreket likeverd og inkludering. Basert på en rapport fra sin ordfører, Reina de Bruijn-Wezeman, la komiteen frem en rekke anbefalinger som spesifikt tar for seg scenen i europeiske land.

Utvalget foreslo at lover som hjemler institusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne gradvis oppheves, samt psykisk helselovgivning som åpner for behandling uten samtykke og forvaring basert på funksjonsnedsettelse, med sikte på å få slutt på tvang innen psykisk helse. Regjeringer bør utvikle tilstrekkelig finansierte strategier, med klare tidsrammer og målestokker, for en reell overgang til selvstendig liv for personer med nedsatt funksjonsevne.

«Personer med nedsatt funksjonsevne antas ofte å være ute av stand til å leve selvstendig. Dette er forankret i utbredte misoppfatninger, blant annet om at personer med nedsatt funksjonsevne mangler evnen til å ta forsvarlige beslutninger selv, og at de trenger «spesialisert omsorg» i institusjon», påpekte utvalget.

"I mange tilfeller kan kulturell og religiøs tro også gi næring til et slikt stigma, så vel som den historiske innflytelsen fra den eugeniske bevegelsen. For lenge har disse argumentene blitt brukt til urettmessig å frata personer med nedsatt funksjonsevne friheten og skille dem fra resten av samfunnet, ved å plassere dem i institusjoner» la parlamentarikerne til.

Mer enn én million europeere er berørt

I sin oppløsning, bemerket komiteen at: «Plassering i institusjoner påvirker livene til mer enn en million europeere og er et gjennomgripende brudd på retten som fastsatt i artikkel 19 i FN Konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD), som krever en fast forpliktelse til avinstitusjonalisering.»

Reina de Bruijn-Wezeman forklarte the European Times at det er en del forskjeller mellom de europeiske statene, for eksempel i ett land har det vært en svært høy grad av institusjonalisering av barn.

Hun bemerket at i dette landet var det satt i gang en reformprosess, samt en forpliktelse til transformasjon av det nasjonale omsorgssystemet, etter langvarig press. Reina de Bruijn-Wezeman la imidlertid til at med dette hadde en annen bekymring over det faktum at institusjoner var blitt stengt uten noen ordentlige samfunnsbaserte alternativer kommet frem i lyset. En sentral utfordring er å sikre at selve avinstitusjonaliseringsprosessen gjennomføres på en måte som er det menneskerettigheter kompatibel.

Reina de Bruijn-Wezeman understreket at de europeiske statene må bevilge tilstrekkelige ressurser til støttetjenester som gjør det mulig for funksjonshemmede å bo i lokalsamfunnene deres. Dette krever blant annet en omfordeling av offentlige midler fra institusjoner for å styrke, skape og opprettholde samfunnsbaserte tjenester.

For så vidt påpekte komiteen i sin resolusjon at "Det må iverksettes tiltak for å bekjempe denne institusjonaliseringskulturen som resulterer i sosial isolasjon og segregering av personer med nedsatt funksjonsevne, inkludert hjemme eller i familien, og hindrer dem i å samhandle i samfunnet og være inkludert i fellesskapet."

Reina de Bruijn-Wezeman forklarte: "Å sikre at det er riktige samfunnsbaserte omsorgstjenester tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne, og dermed en jevn overgang, er avgjørende for en vellykket avinstitusjonaliseringsprosess."

Systemisk tilnærming til avinstitusjonalisering med et nødvendig mål

En systemisk tilnærming til prosessen med avinstitusjonalisering er nødvendig for å oppnå gode resultater. Funksjonshemming har vært knyttet til hjemløshet og fattigdom i flere studier.

Hun la til, «Målet er ikke bare avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne, men genuin overgang til selvstendig liv i samsvar med artikkel 19 i CRPD, Generell kommentar nr. 5 (2017) fra FNs komité for rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne. om å leve selvstendig og bli inkludert i fellesskapet, og de kommende retningslinjene for avinstitusjonalisering av personer med funksjonshemminger, inkludert i nødssituasjoner.»

Transformasjonen av boliginstitusjonelle tjenester er bare ett element i en bredere endring på områder som helsevesen, rehabilitering, støttetjenester, utdanning og sysselsetting, så vel som i samfunnsoppfatningen av funksjonshemming og sosiale determinanter for helse. Bare å flytte enkeltpersoner til mindre institusjoner, gruppehjem eller andre forsamlingsmiljøer er utilstrekkelig og er ikke i samsvar med internasjonale juridiske standarder.

Rapporten skal behandles av forsamlingen på sesjonen i april når den skal ta endelig stilling.

European Human Rights Series logo Europarådets parlamentariske komité: Opptrapp avinstitusjonalisering av personer med funksjonshemming

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -