3.9 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
NyheterDyre-til-menneske-sykdommer øker i Afrika, advarer FNs helsebyrå

Dyre-til-menneske-sykdommer øker i Afrika, advarer FNs helsebyrå

offisielle institusjoner
offisielle institusjoner
Nyheter kommer hovedsakelig fra offisielle institusjoner (offisielle institusjoner)
Sykdommer som overføres fra dyr til mennesker i Afrika har økt med 63 prosent det siste tiåret, sammenlignet med den foregående tiårsperioden, ifølge en analyse fra Verdens helseorganisasjon (WHO) offentliggjort torsdag.
"Og mer enn 75 prosent av nye smittsomme sykdommer er forårsaket av patogener som deles med ville dyr eller husdyr," HVEM Regiondirektør for Afrika Matshidiso Moeti fortalte journalister på en mediebriefing.

"De står for en betydelig sykdomsbyrde, noe som resulterer i omtrent en milliard syke mennesker og millioner av dødsfall globalt hvert år".

Zoonotisk pigg

De analyse finner at siden 2001 har det blitt registrert 1,843 dokumenterte folkehelsehendelser i den afrikanske regionen – 30 prosent av disse var zoonotiske utbrudd, ettersom sykdommer fra dyr til menneske er kjent.

Mens tallene har økt de siste to tiårene, så 2019 og 2020 en spesiell økning, med zoonotiske patogener som står for halvparten av alle folkehelsehendelser.

Dessuten, Ebola og lignende feber som utløser blodtap fra skadede kar (hemorragiske) utgjør nesten 70 prosent av disse utbruddene, inkludert apekopper, Denguefeber, miltbrann og pest.

Velkommen innom

Selv om det har vært en økning i Monkeypox siden april, sammenlignet med samme periode i 2021, er tallene fortsatt lavere enn 2020-toppen, da regionen registrerte sine høyeste månedlige tilfeller noensinne.

Etter et plutselig fall i 2021, 203 bekreftede tilfeller av apekopper har blitt registrert i regionen siden begynnelsen av året, ettersom den zoonotiske sykdommen har spredt seg over hele verden til mange land hvor den ikke har vært endemisk.

Tilgjengelige data for 175 av tilfellene i år i Afrika indikerer at litt over halvparten av pasientene i gjennomsnitt var 17 år gamle menn. 

"Afrika kan ikke tillates å bli et hotspot for nye smittsomme sykdommer, sa Dr. Moeti.

Urbant trekk

Økende urbanisering, som har gjort inngrep i naturlige habitater, er sannsynligvis ansvarlig for denne økningen i sykdomstoppen mellom dyr og mennesker, sammen med en økende etterspørsel etter mat, som har ført til raskere vei-, jernbane- og flyforbindelser fra fjerntliggende til bygde- opp områder.

"De vestafrikanske ebola-utbruddene er bevis på ødeleggende antall tilfeller og dødsfall som kan oppstå når zoonotiske sykdommer kommer til byene våre", observerte hun.

Teamwork

I følge WHO-tjenestemannen trenger Afrika «et multisektorielt svar», som omfatter eksperter innen menneskers, dyrs og miljømessige helse, som jobber i samarbeid med lokalsamfunn.

"Like avgjørende er pålitelige overvåkingsmekanismer og responskapasiteter, for raskt å oppdage patogener og montere robuste responser for å dempe enhver potensiell spredning," la hun til.

Siden 2008 har WHO jobbet med Food and Agriculture Organization (FAO) og Verdensorganisasjonen for dyrehelse for å adressere zoonotiske utbrudd over hele kontinentet.

Dr. Moeti krediterte et "all-hands-on-deck"-svar mellom de tre byråene for å avslutte det siste ebola-utbruddet i Den demokratiske republikken Kongo, og beskrev det som den typen felles tilnærming som trengs for å motvirke trusselen, "og gi oss best mulig sjanse til å avverge et nytt stort helsesjokk i Afrika».

COVID-platået fortsetter

Slå til Covid-19, sa hun at mens tilfeller på kontinentet reduserte marginalt forrige uke, fortsetter det totale platået, på grunn av raskt økende antall i Nord-Afrika, for åttende uke på rad.

"Økningen er primært drevet av den eskalerende situasjonen i Marokko og Tunisia, som førte til en 17 prosent økning i nye tilfeller i Nord-Afrika, sammenlignet med forrige ukes statistikk," sa Dr. Moeti.

Samtidig har forbedrede raske deteksjons- og responskapasiteter gjort det mulig for Botswana, Namibia og Sør-Afrika å snu en nylig økning i nye tilfeller – en vending som forventes å følge på tvers av nordafrikanske land med samme medisinske evner.

"Kurven har allerede begynt å gå nedover i Marokko", hun sa.

Vaksinasjon er fortsatt nøkkelen

Selv om den nåværende pandemifasen kan være preget av relativt lav forekomst og risiko for sykehusinnleggelse og død, er Omicron-varianten fortsatt svært smittsom, og pandemien er langt fra over.

Potensialet for økninger fremhever at «land ikke har råd til å lette på» med å vaksinere befolkningen sin mot COVID-19, «spesielt deres helsearbeidere, eldre og de med komorbiditeter», bekreftet WHO-tjenestemannen. 

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -