16.4 C
Brussel
Lørdag, september 30, 2023
Vitenskap og teknologiArkeologiKoden til Lipit-Ishtar

Kode [samling av lover] av Lipit-Ishtar

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mer fra forfatteren

Appell for støtte, Marrakech jordskjelvofre trenger din hjelp

0
Marrakech-regionen 8. september 2023 var en av de mest voldelige i Marokkos historie. Den landlige provinsen Al Haouz ble hardt rammet, noe som resulterte i tap av mange liv og ødeleggelse av hele landsbyer;
psykisk helse

Europas mest stressede land revolusjonerer psykisk helsevesen

0
Oppdag den skjulte virkeligheten til Hellas psykiske helsekrise og dens innsats for å forbedre tjenestene. Lær om 5-årsplanen og utfordringene du står overfor.
Forfulgte kristne - Konferanse i Europaparlamentet om forfølgelse av kristne i Afrika sør for Sahara (Kreditt: MEP Bert-Jan Ruissen)

Bryt stillheten om forfulgte kristne

0
MEP Bert-Jan Ruissen holdt en konferanse og utstilling i Europaparlamentet for å fordømme stillheten rundt lidelsene til forfulgte kristne over hele verden. EU må ta sterkere grep mot brudd på religionsfriheten, spesielt i Afrika hvor liv går tapt på grunn av denne stillheten.

Lovkode fra ca 1870 f.Kr. skrevet på sumerisk språk. Den er mer enn et århundre før den lenge kjente Hamurabi-loven, nå i Louvre, og for sin interesse for sivilisasjonens historie er den et av de viktigste arkeologiske funnene som alle blir avdekket. Tavlen er en av mange tusen gravd ut i Temple Library of Nippur av en University of Pensylvania-ekspedisjon på slutten av 19-tallet

Den såkalte Code of Lipit–Ishtar (ca. 1934–24 f.Kr.) er en sumerisk lov, som inneholder den typiske prologen, artiklene og epilogen og omhandler saker som personers rettigheter, ekteskap, arv, straff, og eiendom og kontrakter, ifølge britannica.com. Lipit-Ishtar (akkadisk: Lipit-Ištar; fl. ca. 1870 f.Kr. – ca. 1860 f.Kr. etter den korte kronologien i det gamle nære østen) var den femte kongen av det første dynastiet av Isin [se den sumeriske kongelisten (SKL) ].

Prologue

Når den store An [1], gudenes far, (og) Enlil [2], kongen over hele jorden, herskeren som fastsetter avgjørelser, …Ninisin [3], datteren til An, … for henne … glede ... for hennes klare panne; da de ga henne kongeriket Sumer og Akkad (og) det gunstige styret i hennes (by) Isin [4], … etablert av An. Da An(i) Enlil kalte Lipit-Ishtar, da Lipit-Ishtar, den kloke hyrden hvis navn ble uttalt Nunamnir, for å regjere over landet, for å etablere rettferdighet i landet, for å fjerne klager, for å avvise fienden(e) til unngå opprør med våpenmakt, (og) for å bringe velstand til sumerere og akkadere, da jeg, Lipit-Ishtar, den ydmyke hyrden i Nippur [5], den dydige bonden i Ur, som ikke forlater Eridu [6], verdig for å være hersker over Erech [7], opprettet kongen av Isin, kongen av Sumer og Akkad, som var kjær til hjertet av Inan8, rettferdighet i Sumer og Akkad i samsvar med Enlils ord. Ja, i de dager ga jeg … frihet for sønnene og døtrene til Isin, sønnene og døtrene til Sumer og Akkad, som … slaveriets bånd … ble pålagt. Ja, i samsvar med … har jeg gjort faren til barnas støtte, (og) barna til farens støtte; Jeg befalte faren å stå ved barna (og) barna å stå ved faren; i fars hus (og) i brors hus jeg … . Ja, jeg, Lipit-Ishtar, sønn av Enlil, brakte sytti til farens hus (og) til brorens hus; til huset til de ugifte brakte jeg … i ti måneder … mannens kone, … mannens barn … .

Lover:

1. … ble etablert …

2. ...

3. … eiendom fra fars hjem fra hans …

4. … sønnen til embetsmannen, sønnen til palasstjenestemannen, sønnen til vergen …

5. … skip … følger ham …

6. Hvis en person arver et(e) skip og rigger det til seiling fra hans …

7. … gave … det følger …

8. Hvis han har gitt hagen sin til en gartner, slik at gartneren skal ta seg av den … (og) gartneren … hagens eier …

9. Hvis en person ga en tomt til (en annen) person slik at han kunne plante en frukthage, (og denne) ikke plantet hage på hele tomten, så er han forpliktet overfor den som plantet den. hage for å gi en del av den ubrukte tomten, som ikke er assimilert av ham, som en del av hans схаре [9].

10. Hvis en mann gikk inn i (en annen) manns hage (og ble tatt der for å stjele), skal han betale 10 sekel [10] sølv.

11. Dersom en mann hugger ned et tre i (en annen) manns hage, skal han betale 1/2 min [11] sølv.

12. Hvis pushtinaken ved siden av en persons hus tilhører (en annen) person, og eieren av huset har sagt til eieren av pushtinaken: «Fordi landet ikke er mestret, kan noen bryte seg inn i huset mitt; styrk huset ditt.» , (og) når deres avtale er bekreftet, skal eieren av ødemarken være forpliktet til å holde eieren av boligen skadesløs for tapt eiendom.

13. Hvis en manns slave eller slave har flyktet og søkt tilflukt i sentrum av byen, (og) hvis det er fastslått at han (eller hun) har søkt tilflukt i (en annen) manns hus i en måned, er han pliktig å gi slave for slave.

14. Har han ingen slave, skal han betale 15 sekel sølv.

15. Hvis en menneskelig slave har tjent sin slaveri til sin herre (og) hvis dette bekreftes av herren to ganger, kan den slaven gis frihet.

16. Hvis en miktum er en gave til kongen, er den ikke gjenstand for fremmedgjøring.

17. Hvis en miktum har kommet til en mann av egen fri vilje, skal den mannen ikke våge å holde ham tilbake; han er fri til å gå hvor han vil.

18. Hvis en person uten tillatelse har tvunget (en annen) person til å gjøre noe som (sistnevnte) ikke mener noe om, så fortjener ikke denne personen godkjenning; han (det første menneske) må bære straff for den gjerningen han tvang ham til å gjøre.

19. Dersom en eier av et dødsbo ikke har betalt skatten for boet (og) en annen person har betalt den, er det forbudt å kaste vedkommende ut av boet innen tre år. (Da) blir den som har betalt boskatten eier av boet, (og) den tidligere eieren av boet kan ikke bestride sin rett.

20. Hvis en eiendomseier …

21. Hvis en av arvingene har beslaglagt …

22. Hvis … farens hus … han har giftet seg, da får farens hus mottatt av henne som gave fra faren, han vil motta som hennes arving.

23. Hvis faren er i live, skal hans datter, uansett hva hun er, en ninisigir, eller en lukur, eller en tempeltjener, bo i huset hans som en arving.

24. Hvis en datter i hjemmet til sin friske far …

25. Dersom den annen hustru som han er gift med, har født ham barn, da tilhører medgiften som hun tok fra sin fars hus, hennes barn; og barna fra hans første kone og barna fra den andre kone skal dele sin fars eiendom likt.

26. Hvis en mann har giftet seg og hans kone har født ham barn, og disse barna er i live, og slavejenta også har født barn til sin herre, (men) herren har gitt frihet til slavejenta og hennes barn, da slavepikens barn har ingen rett til å dele boet med barna til sin (tidligere) herre.

27. Hvis hans første kone er død, og etter hennes død tar han en trellkvinne til hustru, da er hans første kones barn hans første arvinger; barna født av hennes herres tjenerinne skal bli som … og hans hus de …

28. Hvis en manns kone ikke har født ham barn, (a) heteraen med torget har født ham barn, er han forpliktet til å forsyne heteraen med korn, olje og klær; barna født ham av heterahen blir hans arvinger, men så lenge hans kone lever, kan heterahen ikke bo i (hans) hus med sin kone.

29. Hvis en mann gir avkall på sin første kone … (a) hun har ikke forlatt hjemmet, da er hans kone, som han har tatt som sin elskede, hans andre kone; han er forpliktet til å ta seg av sin første kone.

30. Hvis den (fremtidige) svigersønnen gikk inn i huset til sin svigerfar (og hvis) han var forlovet, (men) så drev de ham ut (av huset) og ga hans kone til hans venn , de er forpliktet til å gi ham tilbake det som ble brakt av ham gaver i anledning forlovelsen, (og) så kan kvinnen gifte seg med vennen hans.

31. Hvis en ung mann giftet seg med en heter på torget, (og) dommeren forbød ham å besøke henne, men etterpå skilte han seg fra sin kone, da pengene …

32. (Hvis) … han ga det til ham, da skal arvingene etter farens død dele farens eiendom, (men) arven skal de ikke dele; de vil ikke «koke farens ord i vann».

33. Hvis faren mens han fortsatt er i live har utsatt ekteskapsgaven til sin sønn, (og) i nærvær av faren mens han fortsatt er i live, har han (sønnen) tatt en kone, så etter farens død arvingene ...

34. Hvis han levde med forsikring om at … han ikke delte godset, skal han betale 10 sekel sølv.

35. Hvis en mann har leid en okse (og) har forårsaket skade på kjøttet i området ved neseboret, så er han forpliktet til å betale en tredjedel (av dens) verdi.

36. Hvis en mann har tatt en okse på leiekontrakt (og den har skadet øynene), så er han forpliktet til å betale ett sekund (av verdien).

37. Hvis en mann tok en okse på leiekontrakt (og knuste hornet), så er han forpliktet til å betale en fjerdedel (av dens) verdi.

38. Hvis en mann har leid en okse (og) skader den i området ved halen, er han forpliktet til å betale en fjerdedel (av dens) verdi.

39. Hvis … så er han forpliktet til å betale.

Epilogue

Faktisk, i samsvar med det sannferdige ordet til Utu, oppfordret jeg Sumer og Akkad til å følge sann rettferdighet. Faktisk, i samsvar med Enlils dom, gjorde jeg slutt på fiendskap og opprør; av lidelser, klager, hulk … tabu; Jeg ble saken til god orden og rettferdighet; Jeg brakte velstand til sumererne og akkaderne ...

Ja, da jeg etablerte overflod i Sumer og Akkad, reiste jeg denne stelen. Måtte den som ikke gjør noen ondsinnet handling mot den (stela), som ikke ødelegger min skapelse, som ikke sletter dens inskripsjoner, som ikke skriver sitt eget navn på den, få langt liv og pust i mange år; la ham reise seg høyt i Ekur [12]; la Enlils høye panne bøye seg over ham. (A) den som begår en usømmelig handling på den (stelen), som ødelegger min skapelse, som sletter inskripsjoner fra den, som skriver sitt eget navn på den (eller) den som, med kjennskap til denne forbannelsen, har til hensikt å erstatte den, – la denne mannen være ..., la ham være ... la ham frata ham ... send ham ... i hans ... hvem han enn er; la Ashnan [13] og Sumugan [14] overflodens herrer frata ham … la ham fjerne … La Utu [15] himmelens og jordens dommer … ta bort … ham … grunnvollene … som … la dem ta hensyn til ham; ikke å etablere grunnlaget for hans herredømme; denne kongen, hvem han enn måtte være, Ninurta [16], den mektige helten, sønn av Enlil …

Merknader:

1. Ann – på akkadisk. Anu, en av de tre øverste sumero-akkadiske gudene, beskytter av byen Uruk.

2. Enlil – på akkadisk. Elil, fra støy. "vindenes herre", en av de viktigste sumero-akkadiske gudene, sammen med An og Enki, beskytter av Nippur.

3. Ninisin – helbredende gudinne, datter av An, tilbedt i Isin.

4. Insin – en eldgammel by i Mesopotamia, nå byen Tel-Ishan-Bahriyat i Irak.

5. Nippur – en by i det gamle Mesopotamia ved Eufrat-elven, nå Nifer i Irak. I byen var det en ziggurat av guden Enlil.

6. Eridu – en gammel sumerisk by, nå byen Abu-Shahrain i Irak, ble grunnlagt i første halvdel av det IV århundre f.Kr. på den persiske gulfkysten.

7. Erech – det bibelske navnet på den sumeriske byen Uruk, navnet er også funnet som støy. Unug, den greske. Orhoya, nå Vark-bosetning. Byen var i noen tid hovedstaden i det gamle Sumer.

8. Inan – fra støy, «himlenes hersker», sumerisk gudinne for fruktbarhet, kjødelig kjærlighet og strid.

9. Den russiske oversettelsen er ikke veldig klar. Sannsynligvis fastsetter bestemmelsen at høsten fra hele jorden først skal beregnes, og deretter fordeles på de avtalte andelene, og den urealiserte avlingen fra den usådde tomten skal også inngå i gartnerens andel.

10. sigd – av støy. gin, en babylonsk vektenhet lik 8.4 g, 1 sekel = 1/60 mina.

11. mina – (Shum. mana) et vektmål i Sumer og Babylonia, som veier omtrent 505 år, 1 mina = 60 sekel (Shum. gin); 60 minis = 1 talent (shum. gu).

12. Ekur – «fjellets hjem», navnet på tempelet til den sumeriske guden Enlil i Nippur

13. Ashnan – Sumerisk korngudinne.

14. Sumugan – Shakan, sumero-akkadisk guddom som er ansvarlig for plante- og dyrelivet i dalene.

15. Utu – fra støy.”det lyse”,”skinnende”,,”dag”. I sumerisk mytologi, solguden.

16. Ninurta – støy. "jordens hersker", i sumero-akkadisk mytologi gud for krig, jakt og fiske, vegetasjon og fruktbarhet. sammen med denne morgensolens gud, barmhjertig, helbredende og alt-tilgivende. Han ble hedret med sin far Enlil i Nippur.

Foto: Prologkode Lipit-Ishtar AO 5473.jpg / Wikimedia Commons

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -