9.3 C
Brussel
Mandag, desember 11, 2023
ReligionFORBPatriark Kirill forblir taus etter Gorbatsjovs bortgang

Patriark Kirill forblir taus etter Gorbatsjovs bortgang

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein er etterforskningsreporter for The European Times. Han har etterforsket og skrevet om ekstremisme siden begynnelsen av vår publisering. Hans arbeid har kastet lys over en rekke ekstremistiske grupper og aktiviteter. Han er en målbevisst journalist som går etter farlige eller kontroversielle temaer. Arbeidet hans har hatt en reell innvirkning i å eksponere situasjoner med en ut av boksen tenkning.

For et år siden hadde den russisk-ortodokse kirkes patriark Kirill gratulert Gorbatsjov med sine 90th fødselsdag. Men det var før krigen. Da den siste presidenten i Sovjetunionen gikk bort for noen dager siden, forble Kirill taus, kondolerte ikke og ga ingen uttalelse. Det ser ikke ut til å være en feil.

Faktisk har hardlinerne i den russisk-ortodokse kirken (ROC) et nag mot Gorbatsjov. Det kan virke rart, når du vet at han er den som satte en stopper for 70 år med undertrykkelse (med oppturer og nedturer) av de ortodokse troende i Sovjetunionen. I 1988 hadde Gorbatsjov et 90 minutters møte med patriark Pimen, hvor han erkjente Sovjetunionens feil overfor kirken og lovet en ny æra av religionsfrihet. Og han oppfylte løftet sitt.

Gorbatsjovs møte med Johannes Paul II

Men selv før han vedtok den berømte loven om religionsfrihet i 1990, utvidet Gorbatsjov den russiske mildheten til mer enn bare den russisk-ortodokse kirke. I desember 1989 møtte han pave Johannes-Paul II (det var en premiere) og lovet at Sovjetunionen skulle garantere religionsfrihet hjemme. «Folk med mange bekjennelser, inkludert kristne, muslimer, jøder, buddhister og andre bor i Sovjetunionen. Alle har rett til å tilfredsstille sine åndelige behov,” sa Gorbatsjov den dagen. Ordet «andre» var definitivt en åpen dør for mange religiøse kirkesamfunn, og en visjon som har vært marerittet til Putins regime, og rettferdiggjorde en del av hatet de i dag lover Mikhail Gorbatsjov.

Gorbatsjov var ateist, selv om han ble døpt som ortodoks da han var liten. Men hans vilje til å tillate religionsfrihet i unionen avfødte rykter om at han var katolikk. Selv den daværende amerikanske presidenten Reagan hadde spekulert i at Gorby kunne ha vært en "skapstroende". Selv om det kunne vært et kompliment for Reagan, var det ikke tilfellet i Sovjetunionen, hvor politiske ledere og medlemmer av partiet måtte være ateister, eller annet. Men for ROC er det verre å være mistenkt for katolisisme enn å være ateist. Til slutt, i 2008, Gorbatsjov måtte bekrefte overfor Interfax at han var ateist: ""For å oppsummere og unngå misforståelser, la meg si at jeg har vært og forblir en ateist," sa han.

En ny lov som garanterer religionsfrihet

I 1990 signerte han den nye loven som garanterer religionsfrihet i unionen. Denne loven, "loven om religionsfrihet", vedtatt av Høyesterett i USSR, har skapt et skikkelig friskt pust inn i en rekke religiøse bevegelser fra Vesten. Det var for mye for ROC. Selv om det tillot ROC å øke sine eiendeler med millioner og vokse som aldri før de siste 70 årene, kunne de ikke tåle ankomsten av potensielle konkurrenter, og kunne ikke forestille seg at de måtte stå på lik linje med alle disse " falske profeter», enten de var katolikker, evangeliske, Jehovas vitner eller tilhørte noen av de tusen «sektene» som begynte å ekspandere i landet.

Av disse grunnene kjempet patriarken Alexy II av Moskva og hans andre ortodokse apparatsjiker for en ny lov som de til og med utarbeidet, og som Jeltsin vedtok i 1997. Det var slutten på religionsfriheten for alle i Russland, og ROC fikk alle beskyttelse og privilegier den ønsket på en gang. Siden den datoen har nye lover lagt til denne, som ytterligere begrenser religionsfriheten i Russland, som nå er i ferd med å bli en seriøs Kinas konkurrent når det gjelder religiøs undertrykkelse.

For ROC er religionsfrihet vestlig dekadanse

Du forstår da hvorfor Gorby ikke fikk noen oppmerksomhet fra patriark Kirill da han gikk bort. Jeg antar at Gorbatsjov ikke bryr seg så mye. Ikke desto mindre, nå som Kirill har vært en av de mest kraftfulle tiltalte av den russiske krigen i Ukraina, rettferdiggjør det med metafysiske betraktninger, han kunne definitivt ikke vært snill mot den som ga frihet til alle de vestlige "kultene" som han mener er kreftene bak Maidan-revolusjonen i Ukraina, og som er en trussel mot ROC-hegemoniet i det tidligere Sovjetunionens område. Russiske nasjonalister, eller skal jeg si, "russiske verdens" nasjonalister, hater Vesten, så de hater Gorbatsjov for å ha åpnet døren for troende i vestligfødte religioner. De priser friheten når den er gitt dem og tror at andre ikke fortjener den.

Vi mener religionsfrihet for alle er en universell rettighet. De tror det er dekadanse. Eller de tror på egen fortjeneste, og vil ikke dele. Uansett hva som ligger bak, var ikke Gorby den gode fyren for dem. Putin tror han solgte unionen. Kirill mener han solgte det religiøse landskapet i Stor-Russland. Faktisk solgte Gorbatsjov ingenting. Han ga folket sitt en viss frihet, og det, uansett hva som vil skje i løpet av de neste årene, vil forbli og til og med komme lenger tilbake. Som folk i Russland smakte religionsfrihet, og de vil for alltid huske at det er mulig, ønskelig og til slutt viktig å leve et fritt og enkelt liv.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -