4.9 C
Brussel
Torsdag desember 7, 2023
SamfunnetSahara: Eksperter fremhever i Brussel relevansen av den marokkanske autonomiplanen

Sahara: Eksperter fremhever i Brussel relevansen av den marokkanske autonomiplanen

Lahcen Hammouch
Lahcen Hammouchhttps://www.facebook.com/lahcenhammouch
Lahcen Hammouch er journalist. Administrerende direktør Bruxelles-Média. Sosiolog ved ULB.

Torsdag 27. oktober 2022 kl. 9 Oppdatert 00 kl. 10

Brussel – Eksperter innen jus og internasjonale relasjoner, akademikere og politikere fremhevet torsdag i Brussel relevansen av autonomiinitiativet i den marokkanske Sahara, den eneste måten, ifølge dem, er i stand til å få slutt på denne tvisten og sikre stabiliteten i hele regionen.

Under et symposium, plassert under temaet "det marokkanske autonomiinitiativet for Sahara, utfordringer og utsikter", ulike aspekter knyttet til opprinnelsen til denne kunstige konflikten, til den geopolitiske konteksten, til folkeretten og til anvendelsen av statutten om autonomi til det marokkanske Sahara ble diskutert.

"I en verden som trenger fred og stabilitet mer enn noen gang, kan ikke spørsmålet om Sahara forbli uten en løsning, og autonomiplanen foreslått av Marokko er i stand til å sette en stopper for denne konflikten og bringe et håp om en bedre fremtid for befolkningen og regionen», understreket den belgiske føderale nestlederen, Hugues Bayet.

Det er ingen tilfeldighet at USA, Frankrike, Tyskland, Spania, Nederland og nå Belgia har besluttet å ta et standpunkt til fordel for løsningen av denne konflikten, på grunnlag av autonomiplanen presentert av Marokko, med tanke på at Det marokkanske prosjektet er den mest seriøse, den mest troverdige og den mest realistiske løsningen for løsningen av dette spørsmålet, påpekte Bayet, og bemerket at Europa i sin helhet i dag er kalt til å følge denne dynamikken og nå en felles beslutning i Det europeiske råd, for autonomiplanen.

Aktuelle hendelser, spesielt krigen i Ukraina og dens konsekvenser for sikkerhet og energimarkedet, viser at Marokko er et viktig element i den europeiske fremtidsvisjonen, forsikret presidenten for den belgiske støttekomiteen for selvstyre for Sahara-regionen. (COBESA), med tanke på at stabiliteten og sikkerheten i denne regionen er mer enn noen gang avgjørende for lokalbefolkningen, men også for miljøet i Middelhavet og Europa.

For professor Francis Delperee, medlem av Royal Academy of Belgium, bringer det marokkanske forslaget om autonomi i Sahara fred, ikke bare for regionen, men også for de afrikanske og europeiske kontinentene.

"Dette initiativet vil sannsynligvis gjøre samarbeid på det økonomiske, sosiale og kulturelle området enda mer effektivt," sa Delperee, som understreket støtten fra Sikkerhetsrådet til det marokkanske autonomi-initiativet.

Han understreket viktigheten av Belgia og mange europeiske land til fordel for det marokkanske initiativet, og la til at flere og flere stemmer heves for å si at selvstyreprosjektet vitner om en seriøs og troverdig innsats fra Marokkos side.

– Politisk momentum kan ikke ignoreres i dag. Det er en mulighet her til å gripe og støtte dette initiativet,» tryglet han.

Marc Finaud, uavhengig ekspert ved Genève-senteret for sikkerhetspolitikk (GCSP), behandlet på sin side spørsmålet om "territoriell autonomi som et middel for politisk løsning av konflikter", og understreket den "alvorlige og troverdige" karakteren og på økende støtte til den marokkanske autonomiplanen.

Ifølge ham har manglende løsning av Sahara-spørsmålet en innvirkning på stabiliteten i hele regionen og hindrer den arabiske Maghreb-unionen i å fungere, mens det er et "enormt" potensial for samarbeid på mange flere områder, inkludert økonomi og kampen mot terrorisme og jihadisme.

Han pekte blant annet på «motviljen og blokkeringene til det algeriske regimet som hindrer løsningen av dette spørsmålet, som må forstå at løsningen av denne saken er i den kollektive interessen til alle parter og hele regionen. ".

På rettsområdet er den marokkanske planen i prinsippet i tråd med folkerettens krav, som er den internasjonale referanseramme som konflikten skal løses innenfor, nemlig innenfor FN, understreket hans side, Pierre d'Argent , professor ved det katolske universitetet i Louvain.

Det marokkanske selvstyreforslaget er, sa han, en "pragmatisk måte å overvinne dødlåsen i denne konflikten, som har vart for lenge og som skaper lidelse og hindrer regionens utvikling".

"Denne planen vil sannsynligvis sette en stopper for en pågående situasjon med lovlige midler," la han til.

Zakaria Abouddahab, professor ved University of Mohammed V i Rabat, trakk oppmerksomheten til "sårbarheten til Tindouf-leirene der en befolkning lever under katastrofale forhold", og advarte spesielt mot matusikkerheten og koblingene som nå er påvist mellom separatisme og internasjonal organisert kriminalitet .

"Det er viktig å komme seg ut av denne blindgate og bevege seg mot regional integrasjon, for uten en løsning vil lidelsen fortsette og mulighetene vil bli savnet," sa han.

Ifølge ham er det nødvendig å lansere en internasjonal bønn til fordel for løsningen av dette spørsmålet og å være en del av det nye realistiske paradigmet til FNs sikkerhetsråd, som forankrer den marokkanske autonomiplanens forrang.

Arrangert av foreningen ”Les Amis du Maroc”, i samarbeid med COBESA, gjorde konferansen det mulig blant annet å oppdatere analyser og forskning på emnet, ta opp tekniske problemstillinger knyttet til forestillingen om autonomi og måle utfordringene. og utsiktene til det marokkanske autonomiinitiativet for Sahara.

Opprinnelig publisert på Almouwatin.com

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -