9.2 C
Brussel
Tirsdag, april 23, 2024
MeningØkte spenninger i Rødehavet: En kompleks kontekst mellom konflikten ...

Økte spenninger i Rødehavet: En kompleks kontekst mellom konflikten i Jemen og krigen i Gaza

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Lahcen Hammouch
Lahcen Hammouchhttps://www.facebook.com/lahcenhammouch
Lahcen Hammouch er journalist. Direktør for Almouwatin TV og radio. Sosiolog ved ULB. President for African Civil Society Forum for Democracy.

Økningen i spenningen i Rødehavet, preget av tallrike angrep på handelsfart utført av jemenittiske opprørere støttet av Iran, legger til en ny kompleks dimensjon til regional dynamikk. Houthiene sier at de retter seg mot skip knyttet til Israel som et tegn på solidaritet med Gaza, og øker spenningen.

Nylige amerikansk-britiske angrep på militære steder i hendene på houthiene, inkludert i Sanaa, gjenoppliver frykten for en regional smitteeffekt av krigen i Gaza utløst av det enestående angrepet fra Hamas på israelsk jord 7. oktober. Disse angrepene reaktiverer bekymringene for en bredere konflikt, som fletter sammen situasjonene i Jemen og Gaza.

Houthiene, også kalt Ansar Allah, er en Zaidi-opprørsgruppe, en gren av sjiaismen, som har tatt kontroll over store områder i Jemen, inkludert hovedstaden Sanaa. Ideologien deres er forankret i en blanding av religiøse, politiske og sosiale krav, som fremhever forsvaret av zaidienes rettigheter og motarbeider saudisk innflytelse i regionen.

Som svar på luftangrepene erklærte Houthi Supreme Political Council at alle USA-UK-interesser nå er legitime mål for jemenittiske væpnede styrker, og fremhever ytterligere sammenhengen mellom konflikter i regionen og reiser spørsmål om mulige konsekvenser utover fiendtlighetens umiddelbare teater.

Kompleksiteten i det geopolitiske landskapet forsterkes av de nære koblingene mellom konflikter i Rødehavet, Jemen og Gaza, og skaper et sammenkoblet nett av regionale spenninger. Rask utvikling på disse flere frontene understreker behovet for en sensitiv tilnærming for å redusere potensielle risikoer for destabilisering i denne delen av verden.

I denne sammenhengen får den tidligere krigen som ble ført av den arabiske koalisjonen i Jemen for noen år siden ny aktualitet. Til tross for koalisjonens forsøk på å svekke Houthis, opprettholdt sistnevnte grepet over enorme territorier, noe som illustrerer motstandskraften til deres bevegelse. Denne fortsatte motstanden reiser spørsmål om det internasjonale samfunnets kapasitet til å påvirke maktbalansen bærekraftig i en region preget av vedvarende konflikter.

Implikasjonene av disse komplekse og sammenkoblede utviklingen strekker seg utover regionale grenser, og krever nøye internasjonal koordinering og diplomati for å forhindre ytterligere eskalering og fremme stabilitet i dette geopolitisk følsomme området.

Opprinnelig publisert på Almouwatin.com

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -