3.2 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
Human RightsINTERVJU – Søker rettferdighet for ofre for seksuelle overgrep

INTERVJU – Søker rettferdighet for ofre for seksuelle overgrep

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Kritikere har sagt rettferdighet tar for lang tid, og gjerningsmenn blir ikke alltid holdt ansvarlige i saker om seksuelle overgrep og utnyttelse begått av FN-personell.

Utnevnt av generalsekretæren i 2017, Jane Connors, FNs første Victims' Rights Advocate, har i oppgave å få installert en offersentrert tilnærming på tvers av systemets mer enn 35 enheter.

Hun delte med FNs nyheter hennes beretninger på bakken om "ekstremt vanskelige samtaler" med ofre og deres barn, og hvordan FN tar opp spørsmål fra barnebidrag til DNA-testing.

Jane Connors fra Australia er den første advokaten for ofrenes rettigheter for FN.

FN-nyheter: Hvordan vil du vurdere fremgangen som er gjort så langt?

Jane Connors: Det har vært gode fremskritt med å få folk til å forstå fra et politisk synspunkt at ofre for seksuelle overgrep og deres rettigheter og verdighet er ekstremt viktig. Utfordringen er å få det omsatt til virkelighet på bakken.

Vi har hatt veldig god fremgang der vi har talsmenn for ofres rettigheter på bakken, i Den sentralafrikanske republikk, DR Kongo, Haiti og Sør-Sudan.

Seksuelle overgrep eller utnyttelse resulterer ofte i en graviditet, og mennene forlater nesten alltid kvinnene fordi de har en annen familie et annet sted. Flere rapporter har kommet frem, og mer har blitt gjort for å støtte ofre og spesielt forfølge krav om barnebidrag til farskap.

En av de store utfordringene er å undervurdere virkningen av seksuell utnyttelse og forestillingen om at det er samtykke. Bare fordi du er i stand til å bruke makten din til å utnytte noen og få dem til å tilsynelatende samtykke betyr ikke at de samtykker. Å realisere ansvarlighet overfor ofre bør være vår prioritet. Ansvarlighet fra et offers perspektiv vil være veldig forskjellig fra hva andre kanskje tror.

Å veve en vei til uavhengighet

FN-nyheter: Gjør statene nok for å gjøre reelle fremskritt?

Jane Connors: Farskapssakene vi kjenner til, gjelder personell som arbeider i FNs fredsoppdrag eller spesielle politiske oppdrag, hovedsakelig uniformert militær eller politi. Når det gjelder identifisering av ofrene, ligger oppdragene et godt stykke frem.

Jeg dro til flere land for å få tillit og oppfordre dem til å bruke sine gode kontorer for å få mennene som har fått barn og som har blitt positivt identifisert gjennom DNA-matching til å gjøre det de skal gjøre.

Det er et felles ansvar for medlemslandene og FN å sørge for at barns rettigheter blir realisert. De har rett til å kjenne sin far og bli støttet av ham. Det er også farens foreldreansvar.

Superintendent Gnima Diedhiou fra Senegal diskuterte intervjuteknikker med medstudent oberstløytnant Ade San Arief fra Indonesia under UN National Investigation Officer Training of Trainers Course ved RAAF Williams Laverton, Melbourne.
© Australian Defense Force/CPL – Superintendent Gnima Diedhiou fra Senegal diskuterte intervjuteknikker med medstudent oberstløytnant Ade San Arief fra Indonesia under FNs nasjonale etterforskningsoffiser Training of Trainers Course ved RAAF Williams Laverton, Melbourne.

FN-nyheter: Kan prosjekter støttet av FNs hjelpefond for ofre gjøre en reell forskjell i ofrenes liv?

Jane Connors: Jeg tror det gjør en forskjell. For øyeblikket har vi prosjekter i DR Kongo og Liberia, vi har hatt et på Haiti, og er snart i Den sentralafrikanske republikk. Vi må gjøre mye mer med forebygging, ettersom forebygging og respons henger uløselig sammen; du kan ikke ha det ene uten det andre.

Du må ha offerelementet for å få folk til å tenke over konsekvensene av oppførselen deres. De ofrer ikke bare individet, men også samfunnet og sin egen familie. Når vi snakker om overgrep, i det store og hele, snakker vi om svært alvorlige seksuelle overgrep mot barn under 18 år.

Jeg vil gjerne se mye mer fokus på atferdsendring. Det krever mye arbeid, vedvarende ressurser og enormt lederskap for å gjøre noe uakseptabelt. Husk når kjøring når beruset var greit, og nå er det ansett som dypt uakseptabelt. Det er et langt, langt spill.

FN-nyheter: Utføres undersøkelser raskt nok?

Jane Connors: Mer arbeid må gjøres med etterforskere som kommer fra en rettshåndhevelsesbakgrunn. De trenger sinnet til å skifte. De trenger å vite at forsinkelse er veldig dårlig, at de må være høflige og medfølende, og de må holde offeret informert. Å gi ofre informasjon og oppfølging er ikke særlig bra, og må virkelig forbedres.

FNs assisterende generalsekretær Jane Connors avsluttet sitt fem dager lange besøk til Sør-Sudan med en pressekonferanse i Juba, hovedstaden, 7. desember 2017.
FNs assisterende generalsekretær Jane Connors avsluttet sitt fem dager lange besøk til Sør-Sudan med en pressekonferanse i Juba, hovedstaden, 7. desember 2017.

FN-nyheter: Er det vanlige meldinger du hører fra ofrene?

Jane Connors: Dette er ekstremt vanskelige samtaler. Jeg vil møte alle som vil snakke om dette problemet. Jeg husker et land jeg besøkte for noen år siden hvor det er mange kvinner med barn født av seksuelle overgrep og/eller utnyttelse, og de var veldig misfornøyde, hadde ikke fått støtte, ingen hjelp; barna gikk ikke på skolen fordi de ikke hadde penger til å betale avgifter, og de visste ikke hva som skjedde med farskapskravene.

En av dem sa: 'Folk som deg, vi ser deg hele tiden. Du kommer du snakker med oss, du går, vi hører aldri noe'. Jeg sa til dem: 'Se, jeg er ikke en veldig mektig person, men jeg skal gjøre det jeg kan'.

Jeg hadde noen veldig gode kolleger i det aktuelle landet som samlet inn rundt 40,000 XNUMX dollar, slik at de barna kunne gå på skole. Det gjorde en enorm forskjell. På slutten av det året møtte de kvinnene, som sa 'Hun gjorde i det minste det hun sa hun ville gjøre'.

FN-nyheter: Du har møtt ofre i flere land. Hva er ditt budskap til dem?

Jane Connors: Jeg er overrasket over deres toleranse for FN, deres tålmodighet, deres motstandskraft, og jeg er også ekstremt imponert over de som er i stand til å gå videre. Når det gjelder pågående prosjekter, har det vært kvinner som har kunnet gå videre for å ha bedrifter. Dette er noe vi gjør sammen.

«Jeg har rett» | Ofre for seksuelle overgrep og utnyttelse| forente nasjoner

Hvordan FN hjelper ofre og adresserer seksuelt misbruk og utnytting begått av dets personell

Kilde lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -