11.9 C
Brussel
Onsdag september 27, 2023
NyheterStopp tobakksoppdrett, dyrk mat i stedet, sier WHO

Stopp tobakksoppdrett, dyrk mat i stedet, sier WHO

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Mer fra forfatteren

I forkant av verdens tobakksfrie dag onsdag 31. mai, HVEM beklaget at 3.2 millioner hektar med fruktbar jord i 124 land blir brukt til å dyrke dødelig tobakk – selv på steder der folk sulter.

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sa at regjeringer over hele verden «bruker millioner på å støtte tobakksfarmer», og at å velge å dyrke mat i stedet for tobakk ville tillate verden å «prioritere helse, bevare økosystemer og styrke matsikkerhet for alle".

Katastrofe for mat, miljøsikkerhet

Byråets ny rapport, "Del mat, ikke tobakk", minner om at rekordhøye 349 millioner mennesker står overfor akutt matusikkerhet, mange av dem i rundt 30 land på det afrikanske kontinentet, der tobakksdyrkingen har økt med 15 prosent i det siste tiåret.

I følge WHO er ni av de 10 største tobakksdyrkerne lav- og mellominntektsland. Tobakksoppdrett forsterker disse landenes matsikkerhetsutfordringer ved å ta opp dyrkbar jord. Miljøet og samfunnene som er avhengige av det lider også, ettersom avlingens ekspansjon driver avskoging, forurensning av vannkilder og jordforringelse.

Ond sirkel av avhengighet

Rapporten avslører også tobakksindustrien for fange bønder i en ond sirkel av avhengighet og overdrivelse av de økonomiske fordelene ved tobakk som kontantavling.

Dr. Rüdiger Krech, WHOs direktør for helsefremmende arbeid, snakket med journalister i Genève på fredag ​​at tobakkens økonomiske betydning er en "myte som vi snarest må avlive".

Han sa at avlingen bidrar med mindre enn 1 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) i de fleste tobakksdyrkende land, og at overskuddet går til verdens største sigarettprodusenter, mens bøndene sliter under byrden av gjeld som er påført tobakken. selskaper.

"Røykere, tenk deg om to ganger"

Dr. Krech forklarte også at tobakksbønder finner seg selv utsatt for nikotinforgiftning og farlige sprøytemidler. Den bredere innvirkningen på lokalsamfunn og hele samfunn er ødeleggende, som noen 1.3 millioner barnearbeidere anslås å jobbe på tobakksfarmer i stedet for å gå på skolen, sa han.

"Beskjeden til røykere er, tenk deg om to ganger," sa Dr. Krech, da konsumering av tobakk kom ned til å støtte en urettferdig situasjon der bønder og deres familier led.

Arbeidere ved en tobakksfabrikk i Malawi fyller prosessmaskineri med kull. (fil)

Bryter syklusen

WHO, sammen med FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) og Verdens matvareprogram (WFP) har slått seg sammen rundt Tobakksfrie gårder initiativ, til hjelpe tusenvis av bønder i land som Kenya og Zambia å dyrke bærekraftige matvekster i stedet for tobakk.

Programmet gir bøndene mikrokredittlån å betale ned gjelden sin hos tobakksselskaper, samt kunnskap og opplæring for å dyrke alternative avlinger, og et marked for avlingen deres, takket være WFPs lokale anskaffelsesinitiativer.

Dr. Krech sa at programmet var et "proof of concept" av kraften til FN-systemet for å gjøre det mulig for bønder å bryte seg fri fra skadelig tobakksdyrking. Han skisserte ambisiøse planer for å utvide programmet, ettersom land i Asia og Sør-Amerika allerede ba om støtte.

"Vi kan hjelpe alle bønder i verden med å komme seg ut av tobakksoppdrett hvis de ønsker det," sa han.

Kilde lenke

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -