5.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
EuropaMEP-er ber om tiltak mot misbruk av spionprogrammer (intervju)

MEP-er ber om tiltak mot misbruk av spionprogrammer (intervju)

MEP-medlemmer har reist bekymringer om misbruk av spionprogrammer som Pegasus og bedt om handling.

I juni 2023, Stortinget vedtatt anbefalinger for fremtidig tiltak mot misbruk av spionprogrammer. MEP-medlemmer vil ha EU-regler som tillater bruk av spionprogrammer bare når strenge vilkår er oppfylt, grundige undersøkelser av mistenkt misbruk og hjelp til personer som har blitt målrettet. De ba også om opprettelsen av et EU Tech Lab for å hjelpe med å avdekke ulovlig overvåking og koordinering med ikke-EU land som USA og Israel.

Sophie in 't Veld (Renew, Nederland), som ledet rapporten gjennom parlamentet, forklarer mer om farene ved spionprogrammer i videoen. Du kan lese utdrag nedenfor.

Hva er Pegasus?

Pegasus er et merke av spyware. Den tar fullstendig over telefonen din. Den har tilgang til meldingene dine. Den kan aktivere kameraet ditt, mikrofonen din. Den har tilgang til bildene dine, dokumentene dine, appene dine: alt. Det finnes også andre merker av spyware.

Hva er faren for Pegasus og andre spionprogrammer?

Det er ikke bare et angrep på personvernet vårt. Det er også et angrep på demokratiet. For vi trenger journalister som kan etterforske og avsløre kriminalitet og forseelser. Vi trenger opposisjonspolitikere, vi trenger kritiske frivillige organisasjoner, vi trenger advokater. Vi trenger folk som fritt kan granske makt, holde makt til ansvar. Det er demokratisk kontroll.

Hva skjer hvis slike mennesker blir spionert på?

De kan bli utpresset, de kan bli diskreditert, de kan bli trakassert. Det er en avkjølende effekt. Folk er ikke så frittalende lenger, de er bekymret for hvem de møter, hva slags informasjon de lagrer på enhetene sine.

Kan misbruk av spionprogrammer påvirke EU-valget?

Misbruk av spyware er definitivt en trussel mot integriteten til valg. Og det handler ikke bare om politikere, for hvordan kan valg være rettferdige hvis journalister ikke klarer å granske regjeringen og rapportere om hva regjeringen har gjort bra og hva den har gjort galt?

Hva gjør parlamentet med misbruk av spionprogrammer i EU?

Rollen som parlamentarisk vakthund er en av Europaparlamentets viktige oppgaver. Det er en håndfull regjeringer som misbruker spionprogrammer. Europeiske lover har blitt brutt og EU-kommisjonen har ikke handlet. Europaparlamentet må virkelig legge press på kommisjonen for at den skal gjøre jobben sin.

Europaparlamentets arbeid mot misbruk av spyware

Anbefalingene ble utarbeidet av en komité som undersøker Pegasus og andre spionprogrammer, satt opp av parlamentet etter avsløringer om at flere EU-regjeringer brukte Pegasus spionprogramvare mot journalister, politikere, tjenestemenn og andre offentlige personer.

I sin endelige rapport vedtatt i mai reiste undersøkelsesutvalget bekymring for virkningen av spywaremisbruk på demokratiet, sivilsamfunnet og media i flere E.https://europeantimes.news/europe/U land.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -