10.3 C
Brussel
Lørdag, september 23, 2023
Human RightsUtkast til delstatslov i NY er en "gyllen mulighet" for å sikre rettferdig gjeldslette

Utkast til delstatslov i NY er en "gyllen mulighet" for å sikre rettferdig gjeldslette

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Mer fra forfatteren

Olivier de Schutter, Spesialrapportør for ekstrem fattigdom og menneskerettigheter, og Attiya Waris, Uavhengig ekspert på utenlandsgjeld og menneskerettigheter, har ønsket velkommen det foreslåtte New York Taxpayer and International Debt Crises Prevention Act, som er under diskusjon. 

De oppfordret lovgivere til å vedta lovforslaget, som tvinger private kreditorer til å delta i internasjonale gjeldslettearbeid på lignende vilkår som offentlige långivere. 

Rettferdig for alle 

New York State er hjemmet til New York City, verdens finanshovedstad. 

Litt 60 prosent av utviklingslandsgjeld holdes av private kreditorer, og New York-loven styrer 52 prosent av denne globale gjelden, ifølge ekspertene. 

"Hvis skattebetalerne bidrar til offentlig gjeldslette, private kreditorer bør være forpliktet til å delta på samme vilkår", sa de. "Gjeldslette må være effektiv og rettferdig for alle, og kostnadene må deles av private kreditorer også." 

Den foreslåtte lovgivningen betyr at nødlidende lav- og mellominntektsland vil være i stand til å beskytte de økonomiske, sosiale og kulturelle rettighetene til sine borgere i stedet for å betale "uholdbar" gjeldsbelastning. 

Skift budsjettprioriteringer 

I 2021 brukte disse nasjonene i gjennomsnitt 27.5 prosent av budsjettene sine på rente- og gjeldsbetalinger, eller mer enn beløpet brukt på utdanning, helse og sosial beskyttelse til sammen

"Denne regningen er en gylden mulighet som vil tillate land i gjeldsnød å endre sine budsjettprioriteringer og, ved å sørge for bedre levekår, redusere risikoen for investorer i disse landene og skape bedre muligheter», sa de. 

Ekspertene understreket at Covid-19 pandemien, energikrisen, stigende matvarepriser og inflasjon, har ført til en økning i uholdbar gjeld for mange land, med en spesiell innvirkning på utviklingsland. 

"Mange fattige mennesker har knapt råd til mat og minimale kostholdsbehov for helse. Det er nettopp i krisetider statene må kunne å sikre sosial beskyttelse og matsikkerhet for alle mennesker i landet deres, la de til.  

De understreket at «alle har en interesse i at land kan investere i sosial beskyttelse, helsetjenester, bolig, utdanning og matsikkerhet, i stedet for å vie flere og flere av deres begrensede budsjetter til nedbetaling av gjeld." 

Om FN-eksperter 

Spesialrapportører og uavhengige eksperter mottar sine mandater fra FN Human Rights Council, som er basert i Genève. 

De tjener i sin individuelle kapasitet og er uavhengige av enhver regjering eller organisasjon. 

De er ikke FN-ansatte og får ikke betaling for arbeidet sitt. 

 

Kilde lenke

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -