1.6 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
EuropaEUs etikkorgan, Kommisjonens forslag "utilfredsstillende", sier MEP-er

EUs etikkorgan, Kommisjonens forslag "utilfredsstillende", sier MEP-er

I en resolusjon som ble vedtatt med 365 stemmer for, 270 mot og 20 avholdende stemmer, kaller parlamentet etikkorganets utkast til avtale «utilfredsstillende og ikke ambisiøst nok, og mangler et ekte etikkorgan» som foreslått av Stortinget allerede for to år siden.

Omstridte poeng

Den beklager også at kommisjonen har foreslått at bare fem uavhengige eksperter skal være en del av organet (én per EU-institusjon) og kun som observatører, i stedet for det ni-personers organet sammensatt av uavhengige etikkeksperter som parlamentet tidligere hadde bedt om. MEP-er insisterer på at etikkorganet skal kunne etterforske påståtte brudd på etiske regler, og også ha makt til å be om administrative dokumenter (med respekt for MEP-medlemmers immunitet og mandatfrihet). Den bør ha myndighet til å etterforske påståtte brudd på etiske regler på eget initiativ og behandle enkeltsaker dersom en deltakende institusjon eller noen av dens medlemmer ber om det, understreker de. MEP-medlemmer understreker også at organet bør kunne gi anbefalinger om sanksjoner, som bør offentliggjøres sammen med beslutningen tatt av den respektive institusjonen eller etter en frist.

Andre sentrale punkter som tas opp i resolusjonen inkluderer behovet for at uavhengige eksperter som behandler enkeltsaker jobber sammen med medlemmet av organet som representerer den berørte institusjonen, organets evne til å motta og vurdere interesse- og formueserklæringer, og dets bevisstgjøring og veilederrolle.

MEP-medlemmer beklager også at forslaget ikke dekker de ansatte ved institusjonene, som er underlagt felles forpliktelser allerede, og understreker behovet for at organet beskytter varslere, særlig europeiske offentlige tjenestemenn.

Revisjon av Stortingets regler

Når det gjelder parlamentets egen innsats for mer åpenhet, integritet og ansvarlighet, understreker parlamentsmedlemmer at parlamentet for tiden gjennomgår sitt rammeverk med sikte på å styrke prosedyrene for hvordan man skal håndtere brudd på reglene (spesielt etiske retningslinjer), for å bedre definere sin sanksjonsmekanisme, og strukturelt reformere den relevante rådgivende komité. De understreker at i nyere korrupsjonsanklager ser det ut til at frivillige organisasjoner har blitt brukt som vektorer for utenlandsk innblanding, og ber om en snarlig gjennomgang av eksisterende regelverk med sikte på å gjøre frivillige organisasjoner mer transparente og ansvarlige. Omfattende økonomisk forhåndskontroll bør kreves for at enheter skal bli notert i EU Transparency Register, 'svingdører'-hendelser som involverer frivillige organisasjoner bør studeres nærmere når det gjelder interessekonflikter, og fremtidige medlemmer av etikkorganet må si fra seg filer som gjelder arbeid fra frivillige organisasjoner som de har mottatt godtgjørelse fra, understreker MEP-er.

Neste trinn

Parlamentet vil delta i forhandlingene med rådet og kommisjonen med president Roberta Metsola i spissen, med sikte på å avslutte dem innen utgangen av 2023, og bruke sin 2021-resolusjon som grunnlag for parlamentets forhandlingsholdning.

Kilde lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -