1.4 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
Vitenskap og teknologiArkeologiArkeolog hevder å ha oppdaget bibelske Sodoma

Arkeolog hevder å ha oppdaget bibelske Sodoma

Forskere er sikre på at Tell el-Hamam i Jordan, hvor tegn på ekstrem varme og et lag av ødeleggelse stemmer overens med den bibelske historien om ødeleggelsen av Sodoma, er stedet for denne eldgamle byen. I et nylig intervju publisert i slutten av juni, kommer en arkeolog med en overbevisende sak angående identifiseringen av det gamle bibelske stedet Sodoma. Stephen Collins, dekan ved arkeologiavdelingen ved Trinity Southwest University, sier at han og teamet hans har grunn til å tro at Tell el-Hammam i Jordan har flere funksjoner som peker mot Sodoma, melder The Daily Caller. Spesielt kan stedet skryte av spredte gjenstander fra bronsealderen som viser tegn til intens oppvarming. Dette samsvarer med beskrivelsen i de bibelske historiene om den brennende ødeleggelsen av byen.

Collins utdyper de spennende funnene og sier: "Etter at vi har kommet noen få centimeter inn i bronsealderlaget, kommer vi over et stykke keramikk - en del av en oppbevaringskrukke som ser ut til å være glasert." En av Collins' kolleger trekker en parallell, og sammenligner de synlige arrene med de på Trinity-atomprøvestedet i New Mexico, hvor verdens første atombombe ble detonert. Tidligere rapporter om stedet antyder at det led katastrofale ødeleggelser for rundt 4,000 år siden, muligens som et resultat av et meteorittnedslag. Selv om sannheten av denne hendelsen ennå ikke er fastslått, har bevis blitt funnet, som beskrevet i studien. Forskeren bemerket tilstedeværelsen av et kullrikt lag, som indikerer intens brenning, samt en samling av smeltede gjenstander. Basert på disse funnene antas det at stedet ble utsatt for en rask og ødeleggende ødeleggelse.

I tillegg til dette hevder Collins at det er minst 25 geografiske referanser i Skriften som kan knyttes til å føre til plasseringen av Sodoma. Som et eksempel peker han på 13. Mosebok 11:XNUMX, som forteller om Lot på vei østover. Det bør bemerkes at Tell el-Hamam ligger øst for Betel og Ai, noe som stemmer overens med denne bibelske beretningen.

Forslaget fra Collins og teamet hans gir den attraktive muligheten for at Tell el-Hammam faktisk var stedet for den gamle byen Sodoma. Gitt bronsealderens rester som viser tegn på intens varme som minner om Sodomas brennende skjebne, og geografiske sammenhenger i samsvar med bibelske beskrivelser, vil ytterligere forskning og vitenskapelig analyse uten tvil kaste ytterligere lys over denne bemerkelsesverdige hypotesen.

Forskere fra University of California (Santa Barbara) sa at de klarte å løse et av de eldste mysteriene i menneskets historie - hemmeligheten bak ødeleggelsen av byene Sodoma og Gomorra, nevnt i Bibelen, skrev Express.co.uk i mars i fjor.

  Skriften sier at de ble utslettet fra jordens overflate av Guds vrede, fordi deres innbyggere hadde sunket ned i enestående fordervelse og mistet all frykt. Men virkeligheten var mye mer prosaisk, sier hovedstudieforfatter prof James Kennett. Ifølge ham ble Sodoma og Gomorra ødelagt av en meteorregn, som brant alle bygningene og forårsaket døden til alle 8,000 innbyggere. Kanskje den samme hendelsen førte til at murene i Jeriko falt. Denne hypotesen virker veldig plausibel, tatt i betraktning at Jeriko lå omtrent 25 kilometer fra episenteret til "ildelementet". Forskere forklarer at visuelt kan det som skjedde med Sodoma og Gomorra faktisk ha lignet Guds vrede, ettersom en gigantisk ildkule mest sannsynlig falt fra himmelen over byene. En eksplosjon fulgte, som ødela den nordlige delen av Jordandalen og jevnet ut bygninger på et område på rundt 100 dekar. Palasset beskrevet i gamle kilder ble også ødelagt, byhusene og dusinvis av små landsbyer ble lagt i aske.

Californiaske forskere er overbevist om at det ikke var noen overlevende fra denne katastrofen. Den kraftige eksplosjonen skjedde rundt 2.5 km over bakken og skapte en sjokkbølge som spredte seg med en hastighet på rundt 800 km/t. Menneskelige levninger oppdaget av arkeologer på ulykkesstedet tyder på at de ble sprengt eller brent. Mange bein er dekket med sprekker, noen er delt. "Vi så bevis på temperaturer over 2,000 grader Celsius," sier prof Kennett. Lignende konklusjoner ble gjort av et internasjonalt team av eksperter som studerte fragmenter av keramikk og byggematerialer. "Alt har smeltet og blitt til glass," oppsummerer Kenneth.

Menneskeskapt teknologi som kunne forårsake slike skader fantes absolutt ikke på den tiden. Professor Kennett sammenlignet denne ekstraordinære hendelsen med Tunguska-meteorittens fall i 1908, da et 12-megatonns "romprosjektil" ødela 80 millioner trær i et område på rundt 900 kvadratkilometer i det østlige Sibir. Det kan også ha vært nedslaget som utslettet dinosaurene, men i mindre skala. Smeltede metaller, inkludert jern og silika, er funnet i området der Sodoma og Gomorra antas å ha vært lokalisert, i jordprøver og kalksteinsforekomster. Dette bør også betraktes som bevis på at noe ekstraordinært skjedde der – en øyeblikkelig påvirkning av ekstremt høye temperaturer.

Sodoma og Gomorra okkuperte til sammen et område som var 10 og 5 ganger større enn henholdsvis Jerusalem og Jeriko. I hele dette området finner forskere prøver av sprukket kvarts, ifølge prof. Kennett. "Jeg tror en av hovedfunnene er den sprukne kvartsen. Dette er sandkorn som inneholder sprekker som bare dannes under svært høyt trykk – forklarer forskeren. – Kvarts er et av de hardeste mineralene. Det er veldig vanskelig å knekke, forklarer forskeren.

Nå graver forskere fra hele verden ut den eldgamle byen Tal el-Haman. Mange av dem krangler om dette oppgjøret er akkurat det stedet Bibelen kaller Sodoma. Forskere mener at den store katastrofen som skjedde i dette området ga opphav til muntlige tradisjoner som inspirerte den skriftlige beretningen i XNUMX. Mosebok. Kanskje den samme katastrofen ga opphav til den bibelske legenden om fallet av murene i Jeriko.

Illustrasjon: Ortodokse ikon St. David og Salomo – Vatoped kloster, Athos-fjellet.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -