0.1 C
Brussel
Tirsdag, november xnumx, xnumx
AfrikaDet internasjonale samfunnet mobiliserer for Amhara

Det internasjonale samfunnet mobiliserer for Amhara

Robert Johnson
Robert Johnsonhttps://europeantimes.news
Robert Johnson er en undersøkende reporter som har forsket på og skrevet om urettferdighet, hatforbrytelser og ekstremisme fra begynnelsen av The European Times. Johnson er kjent for å bringe frem i lyset en rekke viktige historier. Johnson er en uredd og målbevisst journalist som ikke er redd for å gå etter mektige mennesker eller institusjoner. Han er forpliktet til å bruke plattformen sin til å kaste lys over urettferdighet og holde makthaverne ansvarlige.

I løpet av to dager ga EU en uttalelse, USA ga en felles uttalelse med Australia, Japan, New Zealand og Storbritannia, og til slutt ga ekspertene fra FNs internasjonale kommisjon for Etiopia en uttalelse.

10. august kom ekspertene fra FN-kommisjonen med følgende uttalelse

"Uttalelse tilskrives Den internasjonale kommisjonen for menneskerettighetseksperter på Etiopia om sikkerhetssituasjonen i nordvest

GENEVE (10. august 2023) – Den internasjonale kommisjonen for menneskerettighetseksperter på Etiopia er dypt bekymret over den rapporterte forverrede sikkerhetssituasjonen i den nordvestlige regionen av Etiopia, spesielt i Amhara.

Kommisjonen har tatt til etterretning 4. august 2023 kunngjøringen fra Ministerrådet om unntakstilstand ved proklamasjon nr. 6/2023, som under Grunnloven krever godkjenning av Folkets Representantenes hus.

Tidligere unntakstilstander har vært ledsaget av brudd på menneskerettighetene, og kommisjonen oppfordrer derfor regjeringen til strengt å følge prinsippene om nødvendighet, proporsjonalitet og ikke-diskriminering i samsvar med dens internasjonale juridiske forpliktelser i henhold til artikkel 4 i den internasjonale konvensjonen om Sivile og politiske rettigheter.

Kommisjonen oppfordrer alle sider til å respektere menneskerettighetene og ta skritt for å deeskalere situasjonen og prioritere prosesser for fredelig løsning av forskjeller.»[I]

11. august publiserte en koalisjon ledet av USA følgende uttalelse på nettsiden til den amerikanske ambassaden i Etiopia:

«Regjeringene i Australia, Japan, New Zealand, Storbritannia og USA er bekymret for den nylige volden i Amhara- og Oromia-regionene, som har resultert i sivile dødsfall og ustabilitet.

Vi oppfordrer alle parter til å beskytte sivile, respektere menneskerettighetene og til å jobbe sammen for å løse komplekse problemer på en fredelig måte. Det internasjonale samfunnet fortsetter å støtte målet om langsiktig stabilitet for alle etiopiere.»[Ii]

Til slutt, via X (tidligere Twitter), sendte EU en pressemelding om situasjonen i Amhara samme dag.

"Delegasjonen til Den europeiske union og ambassadene til Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Irland, Italia, Luxembourg, Malta, Nederland, Romania, Polen, Portugal, Slovenia, Spania og Sverige er bekymret for det nylige utbruddet av vold i Amhara-regionen, som har resultert i sivile dødsfall og ustabilitet.

Vi oppfordrer alle parter til å beskytte sivile, sikre full, trygg og vedvarende humanitær tilgang til berørte befolkninger; tillate evakuering og sikker passasje av utenlandske statsborgere; og å jobbe sammen for å ta opp komplekse spørsmål gjennom fredelig dialog, samtidig som implementeringen av fredsavtalen fortsetter; og unngå spredning av vold til andre regioner i landet.

Det internasjonale samfunnet fortsetter å støtte målet om langsiktig stabilitet for alle etiopiere.»[Iii]

I et forsøk på å forklare den dramatiske situasjonen i Etiopia og for Amhara, har foreningen Stop Amhara Génocide (SAG) publisert en analyse av M. Elias Demissie (Amhara politisk analytiker og talsmann).

Analysen hans fokuserer på hvordan Tigrayan og Oromo nasjonalisme gir næring til vold og folkemord mot Amhara-folket i Etiopia og dets historie.

Artikkelen hans beskriver hvordan Etiopia står overfor en økende krise med vold og folkemord mot Amhara-folket. Denne volden er drevet av Tigrayan og Oromo nasjonalisme, som har en lang historie med konflikt med Amhara-folket.

I følge forfatteren dukket tigrayansk nasjonalisme opp på slutten av 19-tallet som en måte å løse de økonomiske problemene i regionen og skape en mer enhetlig tigrayansk identitet. Imidlertid har det også blitt brukt til å rettferdiggjøre vold mot Amhara-folket. For eksempel annekterte Tigrayan People's Liberation Front (TPLF) Wolkait og Raya fra Amhara-regionen på 1990-tallet, noe som resulterte i at tusenvis av sivile Amhara ble fordrevet og drept.

Oromo nasjonalisme oppsto på 16-tallet som et middel til å motstå utvidelsen av Amhara-imperiet. Men det har også blitt brukt til å rettferdiggjøre vold mot Amhara-folket. For eksempel resulterte "land til rorkulten"-dekretet utstedt av Derg-regimet i 1975 i at tusenvis av sivile Amhara ble fordrevet og drept.

Den nylige volden i Wollega, Beninshangul, Dera og Ataye er en fortsettelse av denne historien om vold mot Amhara-folket. Denne volden utføres av både Tigrayan og Oromo nasjonalistiske grupper med støtte fra den etiopiske regjeringen.

På slutten av artikkelen sin oppfordrer forfatter M. Elias Demissie det internasjonale samfunnet til å ta grep for å stoppe volden og folkemordet mot Amhara-folket. Dette inkluderer å fordømme volden, innføre sanksjoner mot gjerningsmennene og gi humanitær hjelp til ofrene.

Han konkluderer: «Volden mot Amhara-folket er en påminnelse om farene ved nasjonalisme. Nasjonalisme kan være en mektig kraft til det gode, men den kan også brukes til å rettferdiggjøre vold og folkemord. Det er viktig å forstå nasjonalismens historie i Etiopia for å forstå den nåværende krisen. [Iv]

Vi spurte også presidenten for Stop Amhara Genocide (SAG) Yodith Gideon om grusomhetene i regionen og hva hun syntes om det internasjonale samfunnets svar denne uken.

«I de siste fem årene har Amhara-folket gjennomgått en nådeløs bølge av grusomheter som har latt deres lokalsamfunn knust og deres liv i uro. Vi, Stop Amhara Genocide Association, står som vitner til grusomhetene som har rammet vårt folk – en saga om folkemord, marginalisering, etnisk rensing og usigelig vold.

Tortur og fengsling har blitt skremmende verktøy som brukes mot Amhara-journalister, aktivister og intellektuelle som våget å si fra mot det undertrykkende regimet. De som søkte sannhet, rettferdighet og likhet ble møtt med brutal undertrykkelse, stemmene ble stilnet på den mest avskyelige måten man kan tenke seg.

Våre oppfordringer til intervensjon, både fra vår egen regjering og fra det internasjonale samfunnet, har fått lite respons, og når en stemme har blitt hevet for å fordømme grusomhetene som finner sted, har det gått uhørt.

Denne mangelen på respons på de utallige brevene, rapportene og bevisene på grusomheter som vi har sendt har gitt inntrykk av straffrihet for torturistene, men svaret har vært taushet – en stillhet som bare har oppmuntret til straffefrihet til de ansvarlige.

I stillheten til det internasjonale samfunnet risikerte Amhara å bli tilintetgjort. I dag kjemper Amhara for deres overlevelse – overlevelsen til et folk, en kultur og en arv som har blomstret i over tre årtusener.

Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å stå sammen med oss, forsterke stemmene våre og sikre at verden hører ropet til et motstandsdyktig folk som nekter å la seg tie.»

Gideon var skarp over mangelen på respons på oppfordringer fra sivilsamfunnet for å forhindre den tragiske situasjonen til Amhara-folket. Hun hyllet imidlertid de internasjonale frivillige organisasjonene som sammen med organisasjonen hennes forsøkte å varsle det internasjonale samfunnet.

Spesielt nevnte hun to frivillige organisasjoner som hun har samarbeidet med FN.

Ved hjelp av CAP Liberté de Conscience, akkreditert til FN, og Human Rights Without Borders, en organisasjon basert i den europeiske hovedstaden i 30 år, har det blitt avgitt flere muntlige og skriftlige uttalelser ved nylige menneskerettighetsråd, og de intervenerte ved siste menneskerettighetskomité for Etiopia.

CAP Liberté de Consciences representant i FN, Christine Mirre, har gjentatte ganger varslet Den internasjonale kommisjonen for menneskerettighetseksperter på Etiopia om sikkerhetssituasjonen i nordvest.

På den "52. ordinære sesjonen i Menneskerettighetsrådet Punkt 4: Interaktiv dialog med Den internasjonale kommisjonen for menneskerettighetseksperter om menneskerettighetssituasjonen i Etiopia".

FNs representant for CAP Liberté de Conscience sa:

«Vi er fortsatt dypt bekymret over massakrene og angrepene på sivile Amhara i East Wellega-regionen.

Ifølge øyenvitner ble angrepene hovedsakelig utført av regjeringsstyrker og ofrene var for det meste kvinner, barn og eldre. Angrepene fant sted i en måned, fra 13. november 22. til 3. desember 22.

Totalt ble to hundre åtti sivile Amhara bekreftet døde 3. desember 22. Nesten tjue tusen mennesker klarte å rømme.

Det er for tiden nærmere én million amharaer som er spesielt fordrevet for å unnslippe etnisk-baserte massakrer fra Benishangul-Gumuz, Wellega og North Shewa.

Regjeringen fortsetter massearresten av Amharas. Det er for tiden nærmere tolv tusen Amhara-ungdom i fengsel, inkludert Zemene Kassie. Sintayehu Chekol ble arrestert på nytt minst 4 ganger siden 22. juli, og Tadios Tantu har vanket i fengsel i mer enn ett år.

Fanger holdes under umenneskelige forhold, og blir utsatt for trakassering, juling og seksuelle overgrep.

I Addis Abeba ble for tiden nærmere fem hundre Ahmaras-hus revet og etterlot familier nødlidende og sårbare. Som et resultat døde 9 barn på grunn av angrep fra hyener.

Det er mer enn avgjørende at situasjonen som Amharas har lidd, vurderes av kommisjonen og rådet, slik at disse påleggene blir offisielt undersøkt.»[V]

Til slutt spurte vi presidenten for CAP Liberté de Conscience om denne nye bevisstheten om den bekymringsfulle situasjonen i Etiopia, og spesielt for Amhara-folket.

Presidenten for CAP Liberté de Conscience beklager at det har tatt denne eskaleringen av volden å se en reaksjon fra det internasjonale samfunnet på spørsmålet om Amhara og krigen i Etiopia.

Han viser også til arbeidet som er utført med HRWF og SAG i Menneskerettighetsrådet og Menneskerettighetskomiteen.

«Selv om rapport etter rapport har begynt å vekke FN-organene til tragedien i Amhara, har ikke stemmen vår vært sterk nok til å stoppe massakrene, men vi fortsetter å samarbeide med FN slik at stemmen til Amhara blir hørt.

Han avsluttet med å si at CAP Liberté de Conscience vil være til stede på neste sesjon i Menneskerettighetsrådet.


[I] https://www.ohchr.org/en/statements/2023/08/statement-attributable-international-commission-human-rights-experts-ethiopia

[Ii] https://et.usembassy.gov/joint-statement/

[Iii] https://twitter.com/EUinEthiopia/status/1689908160364974082/photo/2

[Iv] https://www.stopamharagenocide.com/2023/08/09/national-projects-as-a-weapon-of-genocide/

[V] https://freedomofconscience.eu/52nd-regular-session-of-the-human-rights-council-item-4-interactive-dialogue-with-the-international-commission-of-human-rights-experts-on-the-situation-of-human-rights-in-ethiopia/

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -