3.6 C
Brussel
Tirsdag desember 5, 2023
AfrikaFulani og jihadisme i Vest-Afrika (II)

Fulani og jihadisme i Vest-Afrika (II)

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Av Teodor Detchev

Den forrige delen av denne analysen, med tittelen "Sahel – Konflikter, kupp og migrasjonsbomber", tok for seg spørsmålet om økningen av terroraktivitet i Vest-Afrika og manglende evne til å avslutte geriljakrigen ført av islamske radikaler mot regjeringstropper i Mali, Burkina Faso, Niger, Tsjad og Nigeria. Spørsmålet om den pågående borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk ble også diskutert.

En av de viktige konklusjonene er at intensiveringen av konflikten er full av høy risiko for en «migrasjonsbombe» som vil føre til et enestående migrasjonspress langs hele den sørlige grensen til EU. En viktig omstendighet er også russisk utenrikspolitikks muligheter til å manipulere intensiteten av konflikter i land som Mali, Burkina Faso, Tsjad og Den sentralafrikanske republikk. [39] Med hånden på «disken» til en potensiell migrasjonseksplosjon, kan Moskva lett bli fristet til å bruke indusert migrasjonspress mot EU-stater som generelt allerede er utpekt som fiendtlige.

I denne risikable situasjonen spilles en spesiell rolle av Fulani-folket - en etnisk gruppe semi-nomader, migrerende husdyroppdrettere som bor i stripen fra Guineabukta til Rødehavet og teller 30 til 35 millioner mennesker ifølge forskjellige data . Som et folk som historisk sett har spilt en svært viktig rolle i inntrengningen av islam til Afrika, spesielt Vest-Afrika, er fulaniene en enorm fristelse for islamske radikaler, til tross for at de bekjenner seg til sufiskolen for islam, som utvilsomt er den mest tolerant, som og den mest mystiske.

Dessverre, som det vil fremgå av analysen nedenfor, handler ikke spørsmålet bare om religiøs opposisjon. Konflikten er ikke bare etno-religiøs. Det er sosio-etno-religiøst, og de siste årene har effektene av rikdommen akkumulert gjennom korrupsjon, omgjort til husdyreie – den såkalte nypastoralismen – begynt å øve en ekstra sterk innflytelse. Dette fenomenet er spesielt karakteristisk for Nigeria og vil være gjenstand for tredje del av denne analysen.

Fulani og jihadisme i sentrale Mali: Mellom endring, sosialt opprør og radikalisering

Mens Operasjon Serval i 2013 lyktes i å presse tilbake jihadistene som hadde tatt over Nord-Mali, og Operasjon Barhan hindret dem i å returnere til frontlinjen, og tvang dem i skjul, stoppet ikke angrepene bare, men spredte seg til den sentrale delen av Mali (i området ved svingen av Niger-elven, også kjent som Massina). Generelt økte terrorangrepene etter 2015.

Jihadister har absolutt ikke kontroll over regionen slik de var i Nord-Mali i 2012 og blir tvunget til å gjemme seg. De har ikke «voldsmonopol» ettersom det er opprettet militser for å bekjempe dem, noen ganger med støtte fra myndighetene. Målrettede angrep og drap øker imidlertid, og utryggheten har nådd et slikt nivå at regionen ikke lenger er under reell regjeringskontroll. Mange embetsmenn har forlatt stillingene sine, et betydelig antall skoler har blitt stengt, og det nylige presidentvalget kunne ikke avholdes i en rekke kommuner.

Til en viss grad er denne situasjonen et resultat av «smitte» fra nord. Dyttet ut av de nordlige byene, som de holdt under kontroll i flere måneder etter at de ikke klarte å opprette en uavhengig stat, tvunget til å "oppføre seg mer diskret", var de væpnede jihadistgruppene i stand til å ta fordel av faktorene for ustabilitet i den sentrale regionen for å få ny innflytelse.

Noen av disse faktorene er felles for både de sentrale og nordlige regionene. Det vil imidlertid være feil å tro at de alvorlige hendelsene som regelmessig har skjedd i den sentrale delen av Mali i årevis etter 2015, bare er en fortsettelse av den nordlige konflikten.

Faktisk er andre svakheter mer spesifikke for de sentrale regionene. Målene for lokalsamfunn utnyttet av jihadister er svært forskjellige. Mens tuaregene i nord hevdet uavhengigheten til Azaouad (en region som faktisk er mytisk – den tilsvarte aldri noen politisk enhet fra fortiden, men som skiller for tuaregene alle regionene nord i Mali), samfunnene representert i de sentrale regionene kommer ikke med sammenlignbare politiske påstander, så langt de i det hele tatt kommer med påstander.

Betydningen av forskjellen mellom rollen til Fulani i nordlige begivenheter og i de sentrale regionene, som understrekes av alle observatører, er talende. Faktisk, grunnleggeren av Masina Liberation Front, den viktigste av de væpnede gruppene involvert, Hamadoun Kufa, som ble drept 28. november 2018, var etnisk fulani, det samme var det store flertallet av hans krigere. [38]

Få i nord er fulaniene tallrike i de sentrale regionene og bekymret som de fleste andre samfunn av den økte konkurransen mellom migrerende gjetere og fastboende bønder som forekommer i regionen, lider de mer av det på grunn av historiske og kulturelle forhold.

De definerende trendene i regionen og Sahel som helhet, som gjør det vanskelig for nomader og bosatte mennesker å leve sammen, er i hovedsak to:

• klimaendringer, som allerede er i gang i Sahel-regionen (nedbøren har gått ned med 20 % de siste 40 årene), tvinger nomader til å søke nye beiteområder;

• Befolkningsvekst, som tvinger bønder til å søke nytt land, har en særlig innvirkning i denne allerede tettbefolkede regionen. [38]

Hvis Fulani, som migrerende gjetere, er spesielt plaget av den interkommunale konkurransen disse utviklingene medfører, er det på den ene siden fordi denne konkurransen setter dem opp mot nesten alle andre samfunn (regionen er hjemsted for Fulani, Tamashek, Songhai , Bozo, Bambara og Dogon), og på den annen side, fordi Fulani er spesielt påvirket av annen utvikling som er mer relatert til statlig politikk:

• selv om maliske myndigheter, i motsetning til det som har skjedd i andre land, aldri har teoretisert om spørsmålet om interessen eller nødvendigheten av bosetting, er faktum at utviklingsprosjekter er mer rettet mot bosatte mennesker. Oftest skyldes dette press fra givere, vanligvis til fordel for å forlate nomadismen, ansett som mindre forenlig med moderne statsbygging og begrense tilgangen til utdanning;

• innføringen i 1999 av desentralisering og kommunevalg, som, selv om de ga Fulani-folket muligheten til å bringe samfunnets krav til den politiske scenen, i hovedsak bidro til fremveksten av nye eliter og derved til å stille spørsmål ved tradisjonelle strukturer, basert på skikker, historie og religion. Folket i Fulani-folket følte disse transformasjonene spesielt sterkt, ettersom de sosiale relasjonene i samfunnet deres er eldgamle. Disse endringene ble også initiert av staten, som de alltid hadde ansett som "importert" fra utsiden, et produkt av en vestlig kultur langt unna deres egen. [38]

Denne effekten er selvsagt begrenset innenfor desentraliseringspolitikkens omskiftelser. Det er imidlertid et faktum i en rekke kommuner. Og utvilsomt er "følelsen" av slike transformasjoner sterkere enn deres virkelige virkning, spesielt blant Fulani som har en tendens til å betrakte seg selv som "ofre" for denne politikken.

Til slutt bør ikke historiske erindringer neglisjeres, selv om de heller ikke bør overvurderes. I fantasien til Fulani representerer Masina-imperiet (hvor Mopti er hovedstaden) gullalderen til de sentrale regionene i Mali. Arven fra dette imperiet inkluderer, i tillegg til sosiale strukturer som er spesifikke for samfunnet og en viss holdning til religion: Fulani lever og oppfatter seg selv som tilhengere av ren islam, i luften av det sufitiske brorskapet til Quadriyya, følsomme for det strenge anvendelse av Koranens påbud.

Jihaden som ble forkynt av ledende skikkelser i Masina-imperiet var forskjellig fra den som ble forkynt av terroristene som for tiden opererte i Mali (som hadde rettet sitt budskap til andre muslimer hvis praksis ikke ble ansett for å samsvare med den grunnleggende teksten). Kufas holdning til de ledende skikkelsene i Masina-imperiet var tvetydig. Han refererte ofte til dem, men igjen vanhelliget han mausoleet til Sekou Amadou. Imidlertid ser islam praktisert av Fulani ut til å være potensielt forenlig med noen aspekter av salafisme som jihadistgrupper jevnlig hevder som sine egne. [2]

En ny trend ser ut til å dukke opp i de sentrale regionene i Mali i 2019: etter hvert ser de første motivasjonene for å slutte seg til rene lokale jihadistgrupper ut til å være mer ideologiske, en trend som gjenspeiles i spørsmålet om den maliske staten og moderniteten generelt. Jihadi-propaganda, som forkynner avvisningen av statskontroll (pålagt av Vesten, som er medskyldig i den) og frigjøring fra de sosiale hierarkiene produsert av koloniseringen og den moderne staten, finner et mer "naturlig" ekko blant Fulani enn blant andre etniske grupper. grupper. [38]

Regionaliseringen av Fulani-spørsmålet i Sahel-regionen

Utvidelse av konflikten mot Burkina Faso

Fulani er majoriteten i Sahel-delen av Burkina Faso, som grenser til Mali (spesielt provinsene Soum (Jibo), Seeno (Dori) og Ouadlan (Gorom-Goom), som grenser til regionene Mopti, Timbuktu og Gao) fra Mali). og også med Niger – med Tera- og Tillaberi-regionene. Et sterkt Fulani-samfunn bor også i Ouagadougou, hvor det okkuperer store deler av nabolagene Dapoya og Hamdalaye.

På slutten av 2016 dukket det opp en ny væpnet gruppe i Burkina Faso som hevdet å tilhøre den islamske staten – Ansarul Al Islamia eller Ansarul Islam, hvis hovedleder var Malam Ibrahim Dicko, en Fulani-predikant som i likhet med Hamadoun Koufa i sentrale Mali, gjorde seg kjent gjennom tallrike angrep mot Burkina Fasos forsvars- og sikkerhetsstyrker og mot skoler i provinsene Sum, Seeno og Deleted. [38] Under gjenopprettingen av regjeringsstyrkenes kontroll over det nordlige Mali i 2013, fanget de maliske væpnede styrkene Ibrahim Mallam Diko. Men han ble løslatt etter insistering fra lederne av Fulani-folket i Bamako, inkludert den tidligere høyttaleren for nasjonalforsamlingen – Aly Nouhoum Diallo.

Lederne for Ansarul Al Islamia er tidligere krigere av MOJWA (Movement for Oneness and Jihad in West Africa – Movement for Unity and jihad in West Africa, med “enhet” skal forstås som “monoteisme” – islamske radikaler er ekstreme monoteister) fra sentrale Mali. Malam Ibrahim Dicko er nå antatt død og broren Jafar Dicko etterfulgte ham som leder av Ansarul Islam. [38]

Imidlertid er handlingen til denne gruppen geografisk begrenset foreløpig.

Men, som i det sentrale Mali, blir hele Fulani-samfunnet sett på som medskyldig med jihadistene, som retter seg mot bosatte lokalsamfunn. Som svar på terrorangrep dannet bosatte samfunn sine egne militser for å forsvare seg.

I begynnelsen av januar 2019, som svar på et væpnet angrep fra uidentifiserte personer, angrep innbyggere i Yirgou således Fulani-befolkede områder i to dager (1. og 2. januar), og drepte 48 mennesker. En politistyrke ble sendt ut for å gjenopprette roen. På samme tid, noen få mil unna, i Bankass Cercle (en administrativ underavdeling av Mopti-regionen i Mali), ble 41 Fulani drept av Dogons. [14], [42]

Situasjonen i Niger

I motsetning til Burkina Faso har Niger ingen terrorgrupper som opererer fra sitt territorium, til tross for Boko Harams forsøk på å etablere seg i grenseregionene, spesielt på Diffa-siden, og vinne over unge nigerienere som føler at den økonomiske situasjonen i landet fratar dem en fremtid . Så langt har Niger vært i stand til å motarbeide disse forsøkene.

Disse relative suksessene forklares spesielt av den betydningen nigerianske myndigheter legger til sikkerhetsspørsmål. De bevilger en veldig stor del av nasjonalbudsjettet til dem. De nigerianske myndighetene har bevilget betydelige midler for å styrke hæren og politiet. Denne vurderingen er gjort under hensyntagen til de tilgjengelige mulighetene i Niger. Niger er et av de fattigste landene i verden (på siste plass ifølge indeksen for menneskelig utvikling i rangeringen av FNs utviklingsprogram – UNDP) og det er svært vanskelig å kombinere innsats til fordel for sikkerhet med politikken om å sette i gang en utviklingsprosess.

De nigerianske myndighetene er svært aktive i regionalt samarbeid (spesielt med Nigeria og Kamerun mot Boko Haram) og aksepterer på deres territorium utenlandske styrker levert av vestlige land (Frankrike, USA, Tyskland, Italia).

Dessuten viste myndighetene i Niger, akkurat som de var i stand til å iverksette tiltak som i stor grad stanset Tuareg-problemet, mer vellykket enn sine maliske kolleger, større oppmerksomhet til Fulani-spørsmålet enn de gjør i Mali.

Niger kunne imidlertid ikke helt unngå smitten av terror fra nabolandene. Landet er jevnlig mål for terrorangrep, utført både i sørøst, i grenseområdene til Nigeria, og i vest, i regionene nær Mali. Dette er angrep utenfra – operasjoner ledet av Boko Haram i sørøst og operasjoner som kommer fra Ménaka-regionen i vest, som er en «privilegert grobunn» for Tuareg-opprøret i Mali.

Angripere fra Mali er ofte fulani. De har ikke samme makt som Boko Haram, men det er enda vanskeligere å forhindre deres angrep fordi porøsiteten på grensen er høy. Mange av Fulani som er involvert i angrepene er nigerianske eller nigerianske avstamning – mange Fulani-trekkgjetere ble tvunget til å forlate Niger og bosette seg i nabolandet Mali da utbygging av irrigert land i Tillaberi-regionen reduserte beitelandet deres på 1990-tallet. [38]

Siden den gang har de vært involvert i konfliktene mellom maliske fulani og tuareg (Imahad og Dausaki). Siden det siste Tuareg-opprøret i Mali har maktbalansen mellom de to gruppene endret seg. Da hadde tuaregene, som allerede hadde gjort opprør flere ganger siden 1963, allerede mange våpen til rådighet.

Fulani fra Niger ble "militarisert" da Ganda Izo-militsen ble dannet i 2009. (Opprettelsen av denne væpnede militsen var et resultat av den pågående splittelsen i en historisk eldre milits - "Ganda Koi", som "Ganda Izo" er sammen med i utgangspunktet i en taktisk allianse. Siden "Ganda Izo" hadde som mål å bekjempe tuareg, sluttet fulanifolket seg til den (både maliske fulani og niger fulani), hvoretter mange av dem ble integrert i MOJWA (Movement for Oneness and Jihad in West Africa – Movement for Unity (monoteisme) og jihad i Vest-Afrika) og deretter i ISGS (Islamsk stat i Stor-Sahara). [38]

Maktbalansen mellom Tuareg og Dausaki, på den ene siden, og Fulani, på den andre, endrer seg tilsvarende, og i 2019 er den allerede mye mer balansert. Som et resultat oppstår nye sammenstøt, som ofte fører til døden til dusinvis av mennesker på begge sider. I disse trefningene opprettet internasjonale kontraterrorstyrker (spesielt under Operasjon Barhan) i noen tilfeller ad hoc-allianser med Tuareg og Dausak (spesielt med MSA), som etter inngåelsen av fredsavtalen med den maliske regjeringen engasjerte seg i kampen mot terrorisme.

Fulani fra Guinea

Guinea med hovedstaden Conakry er det eneste landet der Fulani er den største etniske gruppen, men ikke majoriteten – de utgjør omtrent 38 % av befolkningen. Selv om de kommer fra Sentral-Guinea, den sentrale delen av landet som inkluderer byer som Mamu, Pita, Labe og Gaual, er de til stede i alle andre regioner hvor de har migrert på jakt etter bedre levekår.

Regionen er ikke berørt av jihadisme og fulaniene er ikke og har ikke vært spesielt involvert i voldelige sammenstøt, bortsett fra tradisjonelle konflikter mellom migrerende gjetere og bosatte mennesker.

I Guinea kontrollerer Fulani det meste av landets økonomiske makt og i stor grad de intellektuelle og religiøse kreftene. De er de mest utdannede. De blir lesekyndige veldig tidlig, først på arabisk og deretter på fransk gjennom de franske skolene. Imamer, lærere i den hellige Koranen, høytstående embetsmenn fra det indre av landet og fra diasporaen er i flertall Fulani. [38]

Imidlertid kan vi undre oss over fremtiden ettersom Fulani alltid har vært ofre for [politisk] diskriminering siden uavhengighet for å holdes borte fra politisk makt. De andre etniske gruppene føler seg overgrepet av disse tradisjonelle nomadene som kommer for å rive opp sine beste land for å bygge de mest velstående virksomhetene og de glitrendeste boligområdene. I følge de andre etniske gruppene i Guinea, hvis fulaniene kommer til makten, vil de ha all makten og gitt mentaliteten som tilskrives dem, vil de kunne beholde den og beholde den for alltid. Denne oppfatningen ble forsterket av den voldsomt fiendtlige talen til Guineas første president, Sekou Toure, mot Fulani-samfunnet.

Fra de tidligste dagene av uavhengighetskampen i 1958 har Sekou Toure som er fra Malinke-folket og hans støttespillere stått overfor Fulani fra Bari Diawandu. Etter å ha kommet til makten, tildelte Sekou Toure alle viktige stillinger til folk fra Malinke-folket. Avsløringen av påståtte Fulani-konspirasjoner i 1960 og spesielt i 1976 ga ham et påskudd for å eliminere viktige Fulani-skikkelser (spesielt i 1976, Telly Diallo, som var den første generalsekretæren for Organisasjonen for afrikansk enhet, en høyt respektert og fremtredende skikkelse, blir fengslet og fratatt mat til han dør i fangehullet sitt). Dette påståtte plottet var en mulighet for Sekou Toure til å holde tre taler som fordømte Fulani med ekstrem ondskap, og kalte dem "forrædere" som "bare tenker på penger ...". [38]

I det første demokratiske valget i 2010 kom Fulani-kandidaten Cellou Dalein Diallo på topp i første runde, men alle etniske grupper slo seg sammen i andre runde for å hindre ham i å bli president, og overlot makten til Alpha Conde , hvis opprinnelse er fra Malinke folk.

Denne situasjonen er stadig mer ugunstig for Fulani-folket og genererer frustrasjon og skuffelse som den nylige demokratiseringen (valget i 2010) har tillatt å komme offentlig til uttrykk.

Det neste presidentvalget i 2020, der Alpha Condé ikke vil være i stand til å stille til gjenvalg (grunnloven forbyr en president å sitte i mer enn to perioder), vil være en viktig frist for utviklingen av forholdet mellom Fulani og andre. etniske samfunn i Guinea.

Noen foreløpige konklusjoner:

Det ville være ekstremt tendensiøst å snakke om en uttalt tilbøyelighet blant fulaniene til "jihadisme", langt mindre om en slik tilbøyelighet som ble indusert av historien til de tidligere teokratiske imperiene til denne etniske gruppen.

Når man analyserer risikoen for at fulaniene slutter seg til radikale islamister, blir kompleksiteten i fulanisamfunnet ofte oversett. Så langt har vi ikke gått i dybden av den sosiale strukturen til Fulani, men i Mali, for eksempel, er den veldig kompleks og hierarkisk. Det er logisk å forvente at interessene til de konstituerende delene av Fulani-samfunnet kan være forskjellige og bli årsaken til motstridende oppførsel eller til og med splittelse i samfunnet.

Når det gjelder det sentrale Mali, er tendensen til å utfordre den etablerte orden, som sies å drive mange fulanier til å slutte seg til jihadistenes rekker, noen ganger et resultat av at unge mennesker i samfunnet handler mot viljen til jo flere voksne. På samme måte har unge Fulani-folk noen ganger forsøkt å dra nytte av kommunevalg, som, som forklart, ofte har blitt sett på som en mulighet til å produsere ledere som ikke er tradisjonelle notabiliteter) – disse ungdommene anser noen ganger mer de voksne som deltakere i disse tradisjonelle "notabiliteter". Dette skaper muligheter for interne konflikter – inkludert væpnede konflikter – mellom folk fra Fulani-folket. [38]

Det er ingen tvil om at fulaniene er disponert for å alliere seg med motstandere av den etablerte orden – noe som er fundamentalt iboende for nomader. Videre, som følge av deres geografiske spredning, er de dømt til alltid å forbli i mindretall og deretter ikke være i stand til å påvirke skjebnen til landene de bor i, selv når de unntaksvis ser ut til å ha en slik mulighet og tror at det er legitim, slik tilfellet er i Guinea.

De subjektive oppfatningene som oppstår fra denne tingenes tilstand gir næring til opportunismen som Fulani har lært å dyrke når de er i trøbbel – når de blir møtt med kritikere som ser på dem som truende fremmedlegemer mens de selv lever som ofre, diskriminert og dømt til marginalisering.

Del tre følger

Kilder som brukes:

Den fullstendige listen over litteraturen brukt i den første og den nåværende andre delen av analysen er gitt på slutten av den første delen av analysen publisert under tittelen "Sahel – konflikter, kupp og migrasjonsbomber". Bare de kildene som er sitert i den andre delen av analysen – «Fulanien og «Jihadismen» i Vest-Afrika» er gitt her.

[2] Dechev, Teodor Danailov, "Dobbeltbunn" eller "schizofren bifurkasjon"? Samspillet mellom etno-nasjonalistiske og religiøst-ekstremistiske motiver i aktivitetene til noen terrorgrupper, Sp. Politikk og sikkerhet; År I; Nei. 2; 2017; s. 34 – 51, ISSN 2535-0358 (på bulgarsk).

[14] Cline, Lawrence E., Jihadist Movements in the Sahel: Rise of the Fulani?, mars 2021, Terrorism and Political Violence, 35 (1), s. 1-17

[38] Sangare, Boukary, Fulani-folk og jihadisme i Sahel og vestafrikanske land, 8. februar 2019, Observatoire of Arab-Muslim World and Sahel, The Fondation pour la recherche stratégique (FRS)

[39] Soufan Center Special Report, Wagner Group: The Evolution of a Private Army, Jason Blazakis, Colin P. Clarke, Naureen Chowdhury Fink, Sean Steinberg, The Soufan Center, juni 2023

[42] Waicanjo, Charles, Transnasjonale herder-bonde-konflikter og sosial ustabilitet i Sahel, 21. mai 2020, African Liberty.

Foto av Kureng Workx: https://www.pexels.com/photo/a-man-in-red-traditional-clothing-taking-photo-of-a-man-13033077/

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -