4.4 C
Brussel
Maandag, december 4, 2023
EuropaVerklaring van de Europadag door president Charles Michel in Odessa, Oekraïne

Verklaring van de Europadag door president Charles Michel in Odessa, Oekraïne

Vandaag wordt Europadag gevierd in Brussel, in Straatsburg en in de hele Europese Unie. Het markeert de verjaardag van de historische Schuman-verklaring in 1950, die een visie schetste voor een nieuwe samenwerking in Europa. En vandaag kwam ik Europadag vieren in een smeltkroes van Europese cultuur en geschiedenis: Odessa, de stad waar Poesjkin zei dat "je Europa kunt voelen". Hier, waar de mensen van Odessa hun monumenten beschermen tegen de kogels en raketten, net zoals Oekraïners hun vrijheid beschermen tegen de Russische agressie.

Op mei 9th 1950, vijf jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, zei Robert Schuman ooit: 'Europa is niet gemaakt, we hebben de oorlog gehad.' Dus om de vrede te verzekeren, begonnen Schuman en een handvol visionairs aan de opbouw van de Europese Unie. En sindsdien heerst er vrede waar naties eeuwenlang met elkaar hebben gevochten.

Op dit moment woedt er weer oorlog in Europa. Oorlog uit een andere eeuw, een hegemonische oorlog waarbij één staat, Rusland, een naburige soevereine staat, Oekraïne, is binnengevallen. Waar uw scholen, ziekenhuizen en steden worden gebombardeerd. Waar uw mensen in koelen bloede worden gemarteld, verkracht en geëxecuteerd. Maar ook waar uw mensen zich moedig verzetten, zoals deze kleine jongen die ik een paar weken geleden in Borodyanka ontmoette. Hij vertelde me hoe hij de gruweldaden doormaakte waarvan hij getuige was toen hun stad werd bezet door het Russische leger.

Het Kremlin wil uw geest van vrijheid en democratie 'uitvoeren'. Maar ik ben er absoluut van overtuigd dat ze nooit zullen slagen. Ik ben op Europadag naar Odessa gekomen met één simpele boodschap: je bent niet alleen. Wij staan ​​met je mee. We zullen je niet teleurstellen. We zullen bij je zijn zolang het nodig is.

En we zullen u helpen een modern, democratisch land op te bouwen. Een toekomstgericht land, klaar om met vertrouwen uw Europese toekomst, onze gemeenschappelijke Europese toekomst, uw plaats in onze gemeenschappelijke Europese familie te omarmen. Ik heb ook een boodschap voor mijn medeburgers in de hele Europese Unie: onze vrede, onze welvaart, de toekomst van onze kinderen – ook zij staan ​​hier in Odessa op het spel. Hier in Oekraïne.

Slava Oekraïne.

Lang leve Europa.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -