2.1 C
Brussel
Woensdag, november 29, 2023
GodsdienstVERBODENRusland, een Jehova's Getuige moet twee jaar dwangarbeid uitzitten

Rusland, een Jehova's Getuige moet twee jaar dwangarbeid uitzitten

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een in Brussel gevestigde ngo die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen met een speciale focus op etnische en religieuze minderheden, vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en elke religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, ook in gevaarlijke regio's zoals in Irak, in Sandinistisch Nicaragua of in Maoïstische gebieden van Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Press Club in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Op 30 juni 2023 vond de rechter van de Leninskiy District Court van Novosibirsk, Olga Kovalenko, de 45-jarige Dmitriy Dolzhikov schuldig aan extremisme, veroordeelde hem tot drie jaar gevangenisstraf en een jaar vrijheidsbeperking, maar zijn gevangenisstraf werd vervangen door dwangarbeid. Rekening houdend met de periode van detentie van Dmitriy onder arrest, zal hij in feite ongeveer twee jaar dwangarbeid moeten uitzitten.

Dmitriy Dolzhikov en zijn vrouw Marina op de dag van het vonnis
Dmitriy Dolzhikov en zijn vrouw Marina op de dag van het vonnis. Fotocredit: JW

Dmitry Dolzhikov pleitte niet schuldig: “

Ik heb de uitspraak van het Hooggerechtshof van de Russische Federatie van 20 april 2017 [over de liquidatie van rechtspersonen van Jehovah's Getuigen in Rusland] aandachtig gelezen, maar ik heb nergens gezien dat de rechtbank een verbod heeft opgelegd op het beoefenen van de religie van Jehovah's Getuigen en gelovigen zouden verboden worden om God te aanbidden, religieuze diensten te verrichten, te bidden en religieuze liederen te zingen. Zo’n verbod is er nog nooit geweest.”

De strafzaak tegen Dmitriy Dolzhikov is in mei 2020 gestart. Volgens wetshandhavers is de gelovige

"opzettelijk, uit extremistische motieven, deelgenomen aan de activiteiten van een religieuze vereniging … in de vorm van deelname aan religieuze bijeenkomsten en bijeenkomsten van een extremistische organisatie, het voeren van gesprekken met inwoners van Tsjeljabinsk, het tonen en bekijken van educatieve video's. '

Zo keken de veiligheidstroepen naar de vreedzame diensten, waar gelovigen de Bijbel lazen en bespraken. Twee jaar na de opening van de zaak werd er een huiszoeking gedaan in het huis van Dolzhikov, de FSB-agenten brachten Dmitriy van Tsjeljabinsk naar Novosibirsk, waar hij werd opgesloten in een centrum voor voorlopige hechtenis, waar hij 2.5 maand doorbracht. De veiligheidstroepen haalden de man over om mee te werken en dreigden 'zijn leven te ruïneren'. De gelovige heeft ruim 6 maanden onder huisarrest gezeten.

In november 2022, kwam de zaak voor de rechter. De verdediging heeft er herhaaldelijk op gewezen dat de stukken uit het procesmateriaal voornamelijk dateren uit de periode 2007-2016, hetgeen niet van toepassing is op de toegerekende Dolzhikov-periode. De hele beschuldiging was gebaseerd op de getuigenis van een geheime getuige en twee orthodoxe activisten die openlijk vijandig stonden tegenover de bekentenis van de Jehova's Getuigen en volgens Dmitriy leugens vertelden en daarmee de rechtbank misleidden.

JW protesteert JW Rusland, een Jehova's Getuige om twee jaar dwangarbeid uit te dienen
Vrienden van de Dolzhikovs op de dag van het vonnis

in Novosibirsk, acht Jehovah's Getuigen worden vervolgd vanwege hun geloof,, twee van hen, gepensioneerden Joeri Savelyev en Aleksandr Seredkin , werden veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -