5.6 C
Brussel
Zondag februari 25, 2024
AdviesAntisemitisme in Armenië, een groeiende bedreiging

Antisemitisme in Armenië, een groeiende bedreiging

Geschreven door Eric Gozlan, directeur van de Internationale Raad voor Diplomatie en Dialoog

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Geschreven door Eric Gozlan, directeur van de Internationale Raad voor Diplomatie en Dialoog

Sinds de Hamas-aanvallen op 7 oktober en de reactie van Israël is het antisemitisme in veel delen van de wereld alarmerend toegenomen. Vooral Frankrijk heeft meer dan 1,300 incidenten geregistreerd, gerapporteerd door de politieautoriteiten, die getuigen van de ernst van de situatie.

Azerbeidzjan, een sterke bondgenoot van Israël, is verwikkeld in een al lang bestaand conflict met Armenië. Deze alliantie wekt de afkeuring van veel Armeniërs, die een vaag beeld hebben van de nabijheid tussen Jeruzalem en Bakoe. Uit protest hebben sommige Armeniërs gereageerd door Joodse symbolen in hun eigen land aan te vallen.

Op 15 november gooiden individuen molotovcocktails naar de synagoge in Yerevan (de hoofdstad van Armenië). In een verklaring weigerde de politie te zeggen dat het gebouw een synagoge huisvestte, maar Rimma Varjapetian, een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Armenië, bevestigde dit tegenover AFP en zei dat “de aanval plaatsvond in de vroege uren van 15 november, toen het gebouw werd verwoest”. leeg".

De situatie van joden in Armenië

Demografische achteruitgang: de Joodse gemeenschap in Armenië staat op de rand van uitsterven

In het hart van de Kaukasische bergen herbergt Armenië een van de kleinste Joodse gemeenschappen ter wereld. Volgens een aantal alarmerende statistieken is de Joodse bevolking van het land voortdurend aan het afnemen, en bedraagt ​​momenteel nog maar 700. Een massale uittocht markeerde de periode tussen 1992 en 1994, toen meer dan 6,000 leden van de Joodse gemeenschap besloten hun thuisland te verlaten. Er waren veel redenen voor deze massale emigratie, variërend van economische moeilijkheden tot bezorgdheid over de veiligheid.

Zorgwekkende toename van antisemitisme in Armenië: gerichte aanvallen ondanks een kleine Joodse bevolking

Ondanks de bescheiden omvang van de Joodse gemeenschap in Armenië is zij steeds vaker het doelwit van zorgwekkende antisemitische aanvallen. Uit bevindingen uit het rapport van de Anti-Defamation League blijkt dat Armenië opvalt als het post-Sovjetland met het hoogste percentage antisemitisme, waarbij 58% van de bevolking anti-joodse gevoelens deelt.

Onlangs werd een schokkende verklaring afgelegd door de heer Poghosyan, voormalig adviseur van de stafchef van de Armeense strijdkrachten en voormalig assistent van de voormalige hoofdadviseur van de Armeense president op het gebied van nationale veiligheidskwesties. In een video die op sociale netwerken en Telegram-groepen werd geplaatst, verklaarde de heer Poghosyan ondubbelzinnig: “Ik zal Hamas helpen Joden te vermoorden”.

Het beledigende taalgebruik gaat verder in de video, waarin Vladimir Poghosyan zegt: “Jullie jakhalzen moeten volledig worden uitgeroeid. Ik ben iemand die zijn hele leven in de inlichtingendienst heeft gewerkt en die operaties heeft uitgevoerd op het niveau van uw Mossad en zelfs meer”. Aan het begin van de video drukt deze voormalige hoge ambtenaar zijn ontkennende opvattingen uit, waarbij hij verklaart: “Ik heb de Holocaust nooit erkend” en beschrijft de Joden als “een destructief volk dat geen recht heeft om op deze aarde te zijn”.

Volgens het Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy (ISGAP) voedt anti-Israëlische en anti-Joodse propaganda in Armenië klassieke antisemitische stereotypen. Het in augustus 2023 gepubliceerde ISGAP-rapport benadrukt de zorgwekkende verspreiding van anti-Israëlische en anti-Joodse propaganda in Armenië, die vaak in verband wordt gebracht met anti-Azerbeidzjaanse sentimenten. Deze campagne, die zowel bij de autoriteiten als bij het grote publiek weerklank vindt, bevat volgens de bevindingen van ISGAP vaak klassieke antisemitische clichés.

Het rapport citeert kolonel Arkady Karapetyan, die tegen het Armeense persbureau ‘Realist’ vertelde dat “Israëlische instructeurs op ons schoten om hun wapens te testen… Joden vierden onlangs de dag van herdenking van de slachtoffers van de concentratiekampen, die breed werd uitgemeten door de wereld. media. Ondertussen moedigt Israël actief de transformatie van Artsakh in een vernietigingskamp aan.”

Op 3 oktober 2023 werd het Joods Cultureel Centrum in Jerevan vernield. Een paar uur later meldden Armeense sociale netwerken dat deze daad van vandalisme moest worden opgevat als vergelding voor de verkoop door Israël van drones en andere wapens aan Azerbeidzjan en voor de recente kritiek van tientallen rabbijnen op de retoriek van Armeense functionarissen, die de uitspraken van Azerbeidzjan vergeleken acties tegen Armeense troepen en burgers met de Holocaust.

Het Armeense Geheime Leger voor de Bevrijding van Armenië (ASALA) heeft de verantwoordelijkheid voor deze daad opgeëist. Het is de moeite waard om de historische band tussen ASALA en Iran in herinnering te brengen. ASALA, opgericht in 1975, trainde samen met Palestijnse terroristische organisaties in de Bekavallei en werkte zo samen tegen Israël.

Concluderend benadrukken deze voorbeelden het gevaar dat inherent is aan het introduceren van klassieke antisemitische en antizionistische verhalen in het Armeense publieke debat. In de context van Jerevans nederlaag in de tweede Karabach-oorlog en de opkomst van het radicale Armeense nationalisme lijkt deze dreiging een tastbare realiteit. Het wordt voor Armenië absoluut noodzakelijk om diepgaand na te denken over de gevolgen van dergelijke giftige verhalen, zowel voor de betrekkingen tussen gemeenschappen als voor de regionale stabiliteit.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -