0.7 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
HelseCannabis: helvete eller himmelen?

Cannabis: helvete eller himmelen?

Christian Mirre
Christian Mirre
PhD. i vitenskaper, har en Doctorat d'Etat ès Sciences fra University of Marseille-Luminy og har vært langtidsbiolog ved det franske CNRSs seksjon for biovitenskap. For tiden representant for Foundation for a Drug Free Europe.

Den tidligste kjente bruken av cannabis dateres tilbake til 2700 f.Kr., i ritualer i Kina. Dette var stoffet som "tar ånden bort". Så siden flere tiår (for ikke å si årtusener), har Cannabis-artene (C. sativa, C. indica, C. ruderalis) vært et kontroversielt tema angående de mange egenskapene til komponentene. Faktisk har ikke mindre enn 113 cannabinoider blitt isolert, inkludert den velkjente Delta-9-THC (TetraHydroCannabinol) som ble isolert i 1963 av Mechoulam-teamet. Delta-9-THC er den svært fettløselige terpenen (og ikke et alkaloid som kokain og opium) produkt som noen mennesker elsker for sine psykoaktive handlinger, "høydene", og i mindre grad Delta-8-THC. Det andre mest markedsførte stoffet er CBD (cannabidiol) som av mange selgere og brukere anses som et "mirakuløst" produkt med noen medisinske egenskaper.

Ser vi nærmere, bortsett fra den psykoaktive effekten, deler både CBD og THC mange lignende handlinger og bivirkninger på menneskekroppen. En lang liste er allerede etablert. Dessuten har det også vist seg i en studie fra 2016 (1) at CBD sakte er i stand til å transformere seg til THC i et varmt surt medium, og det er dette magevæsken i magen består av. Så det ser ut til at dette forklarer likhetene ovenfor av CBD/THC-effekter!

For bedre å forstå hvorfor denne typen kjemiske stoffer syntetiseres, må man huske på deres opprinnelige mål: disse stoffene er sekundære metabolitter, ubrukelige for livet i seg selv, men avgjørende for å beskytte organismene mot deres rovdyr og for å sikre overlevelse av arten. Så, dette er grunnen til at når det gjelder cannabis, er trikomene (små vesikler på overflaten av planten) som inneholder THC svært rikelig på hunnplantene ved blomst nivå, den foretrukne delen av marihuanabrukerne. Dette er det samme målet for mange planter som for opiumet ekstrahert fra valmuebelgene/kapslene som inneholder frøene.

Som en merknad er denne overlevelsesmekanismen ved bruk av psykoaktive eller giftige stoffer en del av kampen for livet. Denne typen stoffer brukes også av muggsopp, sopp, planter, men ikke bare: mange små dyr som svamper, fisker, fugler, frosker, etc., syntetisert på epidermnivå (psykoaktive) giftstoffer som et forsvar mot mulige rovdyr.

Når det gjelder cannabis, ble undersøkelsene gjort for å forstå THC-virkningsmekanismen ved opprinnelsen til "høydene" tillot å oppdage på 1990-tallet et annet viktig komplekst og gammelt biologisk system kalt feilaktig Endocannabinoid System (ECS).

Kort sagt er THC en fettløselig metabolitt som dermed er i stand til å sirkulere i kroppen og krysse den hemato-encefaliske barrieren og konkurrere med de naturlige/endogene ligander (Anandamide/AEA og 2-AG/2-arachidonoylglyerol) til to nøkkelreseptorer som er navngitt. CB1R og CB2R:

- CB1-reseptorene er tett uttrykt i sentralnervesystemet og lillehjernen og moderat i ryggmargen. De er også tilstede i det perifere nervesystemet i lunger, hjerte, tarm, lever, bukspyttkjertel, eggstokker, testikler, hud og bein.

-CB2-reseptorene er mer relatert til immunsystemet og leveren, morkaken og er mindre tilstede i det sentrale og perifere nervesystemet.

Som et resultat er det endocannabinoide systemet (ECS) involvert i: hukommelse, humør, appetitt, søvn, smerterespons, kvalme, følelser, termoregulering, immunitet, fruktbarhet og i belønningssystemet, det som forårsaker avhengigheten; ECS opprettholder stabiliteten til organismen, homeostasen.

ECS som er tilstede i kvinners reproduktive system er involvert i alle dets fysiologiske funksjoner, inkludert oocyttimplantasjon, endometriemodifikasjon og placentasjon (2). Kvinnelig eksponering for cannabis/THC har vært assosiert med tidlig svangerskapssvikt, og dessuten når THC, som også er i stand til å krysse placentabarrieren, er tilstede i blodet til den gravide kvinnen, vil det ikke bare sette embryoet og fosterets levedyktighet i fare, men vil også ha postnatale konsekvenser for babyen: risiko for misdannelser inkludert anencefali og risiko for senere ADHD (oppmerksomhetssvikt og hyperaktivitetsforstyrrelser), lærevansker og til og med schizofreni (3-4).

For å beskytte verdensbefolkningen mot de skadelige effektene av narkotikabruk, har menneskelig visdom etablert FNs internasjonale narkotikakontrollkonvensjoner av 1961, 1971 og 1988 (5) og mer spesifikt for ungdom med artikkel 33 i konvensjonen om rettigheter. av barnet av 1989 (6). Og selv i dag 2021 er cannabis fortsatt under disse kontrollene til tross for den enorme lobbyvirksomheten som gjøres av noen narkopådrivere som er regjeringer, politikere, institusjoner, frivillige organisasjoner, som har politiske og/eller økonomiske egeninteresser. Men det de unnlater å snakke om er de generelle menneskelige og sosiale høye kostnadene ved rusavhengigheten, høye kostnader som går langt utover bruken av selve stoffene og med påfølgende ødeleggende konsekvenser:

- for folkehelsen med helsetjenester og behandling: 111 000 personer gikk inn i behandlinger knyttet til cannabisbruk i Europa (7)

- for offentlig sikkerhet, med trafikk- og arbeidsulykker, kriminalitet og terrorisme,

- for tapte ungdomspotensialer og arbeidsproduktivitet,

- for å undergrave statens styresett ved korrupsjon av tjenestemenn og hvitvasking av penger,

-for forringelse av miljøet på grunn av avfall av giftige kjemikalier, avskoging, jordforringelse og vannproblemer (cannabisplantasjer trenger en stor mengde vann).

Nå, med alle disse grunnleggende dataene i tankene, og husker målet til disse sekundære metabolittene, kan du svare for deg selv på spørsmålet: Cannabis: Helvete eller himmelen?

Med hundre av foreninger og grupper over hele Europa, anser FDFE (Stiftelsen for et rusfritt Europa) at narkotikaproblemet kan reduseres ved å utdanne ungdom og allmennhet om skadevirkningene av narkotikabruk. Med den riktige informasjonen om hva rusmidler egentlig er, vil alle, unge og voksne faktisk ta den riktige avgjørelsen for en sunn, trygg og lykkelig hverdag.
Materialet vårt, en del av kampanjen Sannheten om narkotika, er tilgjengelig på 17 språk, på:  www.fdfe.eu

Fotokreditt: Foto av Avery Meeker on Unsplash

                References 

(1) J. Merrick et al. Identifikasjon av psykoaktive nedbrytningsmidler av cannabidiol i simulerte gastriske og fysiologiske væsker. Cannabis and Cannabinoid Research, Vol. 1.1, 2016
(2) E. Fride. Flere roller for det endocannabinoide systemet i de tidligste stadier av livet: pre- og postnatal utvikling. Journal of Neurendocrinology 20 (Suppl. 1), 75-81, 2008
(3) ST Wilkinson et al. Virkningen av cannabisbruk på utviklingen av psykotiske lidelser. Curr Addict Rep, 1,115-128, 2014
(4) Batya Swift Yasgur. Cannabis-indusert psykose hos tenåringer og unge voksne: risikofaktorer, påvisning, ledelse. Psychiatryadvisor.com/home/topics/addiction/cannabis-use. 25. juni 2019.
(5) www.unodc.org/documents/commissions/CND/Int_Drug_Control_Conventions
(6) www.ohchr.org/en/professionalinterest/pages/crc.aspx
(7) Europeisk overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk (2021), European Drug Report 2021.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -