3.2 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
NyheterMenneskerettigheter er grunnleggende umistelige rettigheter, men ikke en statisk ting

Menneskerettigheter er grunnleggende umistelige rettigheter, men ikke en statisk ting

De Europeiske menneskerettighetskonvensjonen, lister opp grunnleggende rettigheter og friheter som aldri kan brytes av statene som har ratifisert konvensjonen. Disse inkluderer rettigheter som: retten til liv eller forbud mot tortur, retten til frihet og sikkerhet, og retten til respekt for privatliv og familieliv.

Konvensjonen gir et felles rettsgrunnlag som tillater den samme forståelsen av menneskerettigheter for enhver person, uansett hvilket land i Europa personen er bosatt i, og selv om disse statene ikke deler de samme politiske, juridiske eller sosiale tradisjonene.

Skrevet i årene etter andre verdenskrig

Konvensjonen ble unnfanget og skrevet i årene etter andre verdenskrig for å beskytte enkeltpersoner mot overgrep i deres stater, å skape tillit mellom befolkninger og regjeringer og å tillate dialog mellom stater.

Europa og verden generelt har utviklet seg betydelig siden 1950, både teknologisk og når det gjelder menneskesyn og samfunnsmessige konstruksjoner. Med slike endringer i løpet av de siste syv tiårene utgjør hull i tidligere realiteter og mangel på framsyn i utformingen av visse artikler i konvensjonen utfordringer i hvordan man skal oppfatte og beskytte menneskerettigheter i dagens verden.

For å møte disse utfordringene har den europeiske konvensjonen måttet utvikles. Den har blitt revidert ofte, og nye protokoller er lagt til for å utvide omfanget av menneskerettighetene, og ta hensyn til endringer i samfunnet, inkludert spørsmål knyttet til ny teknologi, bioetikk eller miljø, men også andre spørsmål som vi i dag anser som normale, f. som beskyttelse av eiendom, retten til frie valg eller bevegelsesfrihet.

Utviklerne som formulerte teksten til den europeiske konvensjonen ble utdannet og opererte i en tid der menneskerettigheter ikke hadde vært i sentrum for lovformidling og den sosiale modellen. Derfor var det nødvendig å formulere det i utgangspunktet. Det måtte bli politisk enighet om i en verden som nettopp hadde gått gjennom to verdenskriger, og møtt mange svært alvorlige utfordringer, og i noen tilfeller har disse landene kanskje ikke vært helt klare for de universelle menneskerettighetene ennå.

Nye virkeligheter med teknologisk utvikling og sosiale holdninger

Siden konvensjonen ble åpnet for undertegning i 1950 har det skjedd betydelige holdningsendringer til saker som dødsstraff og diskriminering på grunn av kjønn og funksjonshemming. Videre må den europeiske konvensjonen også anvendes i forhold til ting som ikke eksisterte i 1950, som for eksempel overvåkingskameraer (kjent som CCTV) på offentlig område og i butikker, in vitro fertilisering (IVF), internett, div. medisinske fremskritt og mange andre ting.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, det viktigste juridiske organet til Rådet for Europa som tolker den europeiske konvensjonen og avgjør saker knyttet til dens anvendelse eller mangelen på den i det virkelige liv når den bringes inn for den, har tatt stilling til mange samfunnsspørsmål som abort, assistert selvmord, kroppsvisitasjon, slaveri i hjemmet, bruk av religiøse symboler i skolene, beskyttelse av journalisters kilder og oppbevaring av DNA-data.

I noen tilfeller har det blitt reist kritikk mot den europeiske konvensjonen, og mer spesifikt tolkningen av den, at den har utvidet seg «utover det konvensjonens opphavsmenn hadde i tankene da de skrev under på den». Slike påstander har vanligvis blitt reist av visse konservative fraksjoner, men ved å analysere disse er de i realiteten funnet å være feilplasserte og viser liten forståelse for hvordan lover lages og tolkes.

Innvendingen mot den "rettslige aktivismen" til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i svært sjeldne tilfeller kan være basert på en faktisk tvilsom avgjørelse fra domstolen, kan mer vanligvis spores til saker der klageren er uenig i dommen i stedet for faktum. domstolen tolker visse aspekter av den europeiske konvensjonen i lys av dagens forhold, inkludert annen internasjonal menneskerettighetslov.

Behandling av den europeiske konvensjonen som et "levende instrument" er avgjørende hvis loven skal tilpasse seg disse endringene, og meningsfulle menneskerettigheter skal forbli en realitet. Den europeiske konvensjonen må være et "levende instrument" når verden forandrer seg, uten å endre ånden i hva menneskerettigheter er.

European Human Rights Series-logoen Menneskerettigheter er grunnleggende umistelige rettigheter, men ikke en statisk ting
https://europeantimes.news/european-human-rights-series/

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -