3.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
NyheterEuroparådets parlamentariske forsamling for å ta opp rettighetene...

Europarådets parlamentariske forsamling for å ta opp rettighetene til «sosialt mistilpassede»

Komiteen for sosiale saker, helse og bærekraftig utvikling i Europarådets parlamentariske forsamling fremmet torsdag 17. mars et forslag som tar sikte på å beskytte rettighetene til "sosialt mistilpassede" personer. Begrepet refererer til en formulering i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen utarbeidet i 1949 og 1950. Konvensjonsteksten gir hjemmel til å frata «personer med usund sinn» samt rusmisbrukere, alkoholikere og omstreifere på ubestemt tid uten annen grunn enn at disse personene har en psykososial funksjonshemming eller anses å være «sosialt mistilpasset».

De Komiteens forslag Vær oppmerksom på at retten til frihet er en av de mest grunnleggende menneskerettighetene og som sådan garantert i en rekke internasjonale menneskerettighetstraktater, inkludert Europakonvensjonen om menneskerettigheter.

Den europeiske konvensjonens tekst begrenser rettighetene

Selv om konvensjonen er ansett som den mest effektive internasjonale traktaten for beskyttelse av menneskerettigheter, har den imidlertid en feil. Komiteen påpekte i sitt forslag at det er "den eneste internasjonale menneskerettighetsavtalen som inkluderer en begrensning av retten til frihet spesifikt på grunnlag av svekkelse, med sin formulering i artikkel 5 (1) (e), som ekskluderer visse grupper («sosialt mistilpassede» individer i ordlyden til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen) fra den fulle gleden av retten til frihet.»

Unntaksteksten i konvensjonen ble utformet av representant for Storbritannia, Danmark og Sverige, ledet av britene til å autorisere Eugenics forårsaket lovgivning og praksis som var på plass i disse landene på tidspunktet for utformingen av konvensjonen.

Komiteen for sosialsaker, helse og bærekraftig utvikling indikerte at «internering av slike personer i realiteten setter disse sårbare gruppene i høyere risiko for systemiske rettighetsbrudd, på den falske grunnen at de kan utgjøre en fare for offentlig sikkerhet eller at deres egne interesser kan nødvendiggjøre deres fengsling."

Paradigmeskifte

Med det verdensomspennende paradigmeskiftet eksemplifisert av FN Konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, har Europarådets parlamentariske forsamling allerede enstemmig bedt om en slutt på tvang innen psykisk helse. Komiteen for sosialsaker, helse og bærekraftig utvikling har de siste par årene jobbet med en ny rapport om avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne.

Komiteen argumenterte derfor for at "Forsamlingen derfor bør se på hvordan utvikling og fremme av alternativer til internering av "sosialt mistilpassede" kan hjelpe Rådet for Europa Medlemslandene beveger seg med tiden og bort fra det diskriminerende konseptet med å ekskludere visse grupper fra menneskerettighetsbeskyttelse.»

European Human Rights Series logo Europarådets parlamentariske forsamling for å ta opp rettighetene til «sosialt mistilpassede»

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -