4.4 C
Brussel
Mandag, desember 4, 2023
ReligionFORBHvordan anti-kultbevegelsen har deltatt for å gi næring til russisk anti-ukrainsk retorikk

Hvordan anti-kultbevegelsen har deltatt for å gi næring til russisk anti-ukrainsk retorikk

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein er etterforskningsreporter for The European Times. Han har etterforsket og skrevet om ekstremisme siden begynnelsen av vår publisering. Hans arbeid har kastet lys over en rekke ekstremistiske grupper og aktiviteter. Han er en målbevisst journalist som går etter farlige eller kontroversielle temaer. Arbeidet hans har hatt en reell innvirkning i å eksponere situasjoner med en ut av boksen tenkning.

Anti-kulter – Siden Maidan-hendelsene i 2014, da daværende president Yakunovich ble tvunget til å trekke seg etter enorme protester i gatene i Ukraina, har den paneuropeiske anti-kultbevegelsen ledet av European Federation of Centres of Research and Information on Sekterisme. (FECRIS), har deltatt i den russiske propagandamaskinen som til slutt førte til den nåværende krigen.

I 2013, etter at Ukraina hadde vært på en proeuropeisk bane noen år og var i ferd med å signere en assosiasjonsavtale med EU som ville ha tettere integrerte politiske og økonomiske bånd mellom EU og Ukraina, presset Putins styrker Yakunovich til å bryte avtalen. . Yakunovich, som var kjent som en pro-russisk korrupt leder, kastet seg over og det startet det som har blitt kalt Maidan-revolusjonen i Ukraina.

Regner med religiøse krefter mot Vesten

Maidan-revolusjonen representerte en stor trussel i hodet til Putin, som deretter startet en propagandamaskin for å diskreditere de nye myndighetene. Siden den gang har den russiske retorikken mot Ukrainas nye demokratiske krefter ved makten, som definitivt ikke var pro-russiske, inkludert beskyldninger om å være nynazister, men også for å være marionetter av vestlige demokratier som skjuler en anti-russisk agenda. For sin propaganda regnet han i stor grad med sine "religiøse krefter", hovedsakelig den russisk-ortodokse kirken, som fortsatt hadde en ganske viktig innflytelse i Ukraina.

Den russisk-ortodokse kirkes hovedledere, som patriark Kirill, har alltid støttet Putins forsøk på å kvitte seg med pro-europeiske styrker i Ukraina, og anklaget dem for å forfølge ukrainske ortodokse medlemmer tilknyttet Moskva-patriarkatet (noe som kan ha vært sant til en viss grad). , da det motsatte var tilfellet i russisk kontrollerte-okkuperte områder i Ukraina), men også for å true «gammel-Russlands» enhet[1], Og er fortsatt å gjøre det vi kan se nylig da patriark Kirill anklaget de som motsetter Putins krig i Ukraina skal være "ondskapens krefter".

Alexander Dvorkin, "sektologen"

Patriark Kirill og Vladimir Putin kunne også stole på "anti-kult"-bevegelsen, som i Russland ble ledet av visepresident for FECRIS Alexander Dvorkin, en russisk-ortodoks teolog som ofte ble presentert som en ekspert på "sektologi" av russiske myndigheter . FECRIS er en fransk anti-kult-organisasjon med pan-europeisk innflytelse. Den franske regjeringen sørger for størstedelen av FECRIS' finansiering, og faktisk ble den grunnlagt av en fransk antikultforening kalt UNADFI (National Union of Associations for Defense of Families and Individuals against cults) i 1994.

Helt i begynnelsen av den nye ukrainske regjeringen som ble valgt etter Yakunovichs avgang, ble Alexander Dvorkin intervjuet av radio 30. april 2014. Russlands stemme, den viktigste russiske regjeringsradioen (som noen måneder senere skiftet navn til Sputnik radio). Dvorkin, introdusert som en "anti-kultaktivist og visepresident for European Federation of Centres of Research and Information on Sekterisme, som er paraplyorganisasjonen for anti-kultgrupper i Europa", ble bedt om å kommentere de "skjulte religiøse agenda bak Maidan og den ukrainske krisen». Deretter videresendte han den russiske statspropagandaen på en veldig interessant måte[2].

Greske katolikker, baptister og andre såkalte "kulter" målrettet

I det intervjuet anklaget Dvorkin først Uniate Church, også kjent som greske katolikker, for å stå bak revolusjonen: «Det er flere religiøse grupper og flere religiøse kulter som spiller en ganske fremtredende rolle i disse hendelsene. Først av alt, spilte Uniate-kirken … en veldig fremtredende og en veldig, vil jeg si, voldelig rolle for mange Uniate-prester som forkynte der i alle sine liturgiske klær…” Da intervjueren spurte Dvorkin hva Vatikanet kunne gjøre, som den hadde etterlyst «nødvendigheten av å vende tilbake til fredsutviklingen i Ukraina», Dvorkins svar var å forklare at det ikke kunne gjøre noe, fordi Vatikanet nå ble ledet av jesuitter, som hadde blitt veldig pro-marxistisk og for revolusjon gjennom århundrer, og la til: "Vel, den nåværende pave Frans, han er egentlig ikke pro-revolusjonær, men måten han oppfører seg på viser at han godtok en del av denne arven".

How the anti-cult movement has participated to fuel Russian anti-Ukraine rhetoric
Alexander Dvorkin med presteskapet i den bulgarske ortodokse kirken diskuterer Ukraina 17. juli 2019

Så går Dvorkin etter baptistene og anklager dem for å spille en viktig rolle i Maidan og for å være veldig nasjonalistiske i Ukraina. Han går videre inn på å anklage daværende statsminister Yatsenyuk for å være en "skjult scientolog", mens han utgir seg for å være Uniate: "Det var mange medieoppslag som kalte ham scientolog... Hvis han ville ha vært en åpen scientolog, ville det ha vært veldig dårlig. Men likevel, i det minste ville du vite hva du kan forvente av ham. Men når en person, faktisk Yatsenyuk, kalte seg en gresk-katolsk uniat [mens han var scientolog], og det var en Uniate-prest som bekreftet at han var Uniate, jeg tror dette er veldig farlig.» Så på en interessant konspirasjonsteoretisk måte, ekstrapolerte han det faktum at dette var en måte for CIA å kontrollere ham, ved å bruke Scientology teknikker for å "kontrollere hans oppførsel og kontrollere hans handlinger".

Sist, men ikke minst, ledet Dvorkin et angrep på det han kaller «nyhedenskap», som han anklaget for å være knyttet til nynazister, en retorikk som har fått en svært viktig betydning i dagens russiske propaganda, som vi kan se med "Denazifisering" fremmet i dag av Putin for å rettferdiggjøre krigen i Ukraina.

Gerry Amstrongs kjærlighetsbrev til Putin

Dvorkin er selvsagt ikke det eneste medlemmet av FECRIS som har deltatt i den russiske anti-vestlige propagandaen. Blant annet skrev en kanadisk tilhenger/medlem av FECRIS, Gerry Amstrong, to brev til Putin som er publisert, ett på den russisk-ortodokse kirkens nettside "proslavie.ru"[3] og den andre på nettstedet til FECRIS russiske tilknyttede selskaper[4]. Amstrong er en tidligere kanadisk scientolog som ble en frafallen fra Church of Scientology, og som fløy til Canada for å unngå en arrestordre etter at han ble dømt av en amerikansk domstol for noen av hans anti-Scientology aktiviteter. I det første brevet, publisert 2. desember 2014, sier han at etter å ha besøkt Russland, "på invitasjon fra folk i den russisk-ortodokse kirke... ble jeg pro-russisk." Han legger til: "Jeg ble ikke anti-vest eller anti-amerikansk, selv om jeg er dødt innstilt på vesten og USAs supermaktshykleri." Deretter berømmer han Putin for å ha tilbudt asyl til Edward Snowden, og å være «svært intelligent, fornuftig og presidentiell». Etter å ha klaget over sin domfellelse i USA, takker han Putin «for alt tjenestemenn i regjeringen deres har gjort for å gjøre det lettere for meg å være i Russland og være i stand til å kommunisere med innbyggerne deres», så vel som for å stå imot en avgjørelse fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen som hadde fordømt Russland for brudd på scientologenes rettigheter. Deretter klandrer han Vesten for dens "svarte propaganda" mot Russlands president.

Selv om dette brevet ikke eksplisitt nevner Ukraina, er det skrevet på tampen av den nye ukrainske demokratiske æraen og er på linje med retorikken om at Russland trues av vestlige ideologier og kulter, og er den siste vollen for å opprettholde "en moralsk posisjon" mot slike .

FECRIS MØTER RUSSLAND Hvordan anti-kultbevegelsen har deltatt for å gi næring til russisk anti-ukrainsk retorikk
Gerry Armstrong, Alexander Dvorkin, Thomas Gandow og Luigi Corvaglia på en FECRIS-konferanse i Salekhard, Sibir, 29. september 2017. I sentrum erkebiskop Nikolai Chashin.

I sitt andre brev til Vladimir Putin, publisert 26. juni 2018 på det russiske nettstedet FECRIS, introduserte Amstrong på nettstedet som en "kristen aktivist" og god venn av Dvorkin - som skal ha tatt seg av oversettelsen av brev på russisk – starter med å gratulere Putin med gjenvalget. Deretter fortsetter han med å gratulere Putin for hans handlinger på det okkuperte Krim: «Gratulerer med åpningen av Krim-broen for kjøretøytrafikk. Jeg gratulerer hele landet med en så utrolig bragd. Dette er en velsignelse både for Krim og for resten av Russland.» Deretter forsvarer han Putin mot kampanjen ved at «Vesten» skriver at den er «farlig, grusom, hyklersk, urimelig og basert på åpenbare ideologiske motiver»

Brevet fortsetter: «Du vet at det er mennesker i Canada og andre vestlige land som ikke tror på svertekampanjen mot deg, innser at den er feil, ser på den som en trussel, og til og med innrømmer at den kan brukes som et påskudd. eller utløser for atomkrig. På den annen side er det lett å se at det er mange mennesker der ute som ønsker at denne trusselen og andre lignende trusler skal lykkes og vokse, og for å gjøre det planlegger de, handler, betaler og får betalt for å gjøre denne trusselen effektiv . Dette er de samme personene som kjører en kampanje her for å ærekrenke deg.» Igjen, dette er en konspirasjonsretorikk som er av stor betydning, fordi den legger skylden for krigen på Vesten og dens såkalte "sertekampanje", som ville være den underliggende årsaken til Putins forpliktelse til å starte en krig i Ukraina.

USCIRF-rapport om anti-kultbevegelsen i Russland

I 2020 publiserte den amerikanske kommisjonen for internasjonal religionsfrihet (USCIRF) en rapport kalt "The Anti-cult Movement and Religious Regulation in Russia and the Former Soviet Union"[5]. Rapportene forklarer at "Mens både den sovjetiske arven og ROC [russisk-ortodokse kirke] er store påvirkninger, nåværende holdninger til og tilnærminger til religiøse minoriteter stammer også fra andre faktorer, inkludert post-sovjetisk sosioøkonomisk utvikling, Putin-regimets ønske om nasjonal enhet, individuelle frykt for familiens sikkerhet eller endring generelt, og transnasjonale bekymringer om det oppfattede. farer fra nye religiøse bevegelser (NRM)». Ironisk nok går det til røttene til anti-kultbevegelsen som definitivt har sitt opphav i Vesten.

Rapporten forklarer at etter 2009 har "retorikken til anti-kultbevegelsen og den russiske staten konvergert merkbart i løpet av det påfølgende tiåret. Som et ekko av Putins bekymringer om åndelig og moralsk sikkerhet, hevdet Dvorkin i 2007 at NRMs bevisst 'påfører russiske patriotiske følelser skade'. Og det var slik konvergensen begynte, og hvorfor den russisk-ortodokse kirken og Anti-kultbevegelsen ble nøkkelen i Putins propagandaagenda.

Når vi snakker om Dvorkin, sier rapporten: «Dvorkins innflytelse har også utvidet seg utenfor den post-sovjetiske bane. I 2009, samme år som han ble utnevnt til leder av Russlands ekspertråd, ble han også visepresident for European Federation of Research and Information Centres on Sekterisme (FECRIS), en fransk anti-kultorganisasjon med paneuropeisk innflytelse. Den franske regjeringen sørger for størstedelen av FECRIS' finansiering, og gruppen sprer jevnlig negativ propaganda om religiøse minoriteter, inkludert på internasjonale fora som OSSEs Human Dimensions-konferanse. Dvorkins senter er den primære medarbeideren til FECRIS i Russland og mottar betydelig økonomisk støtte fra både ROC og den russiske regjeringen.»

Så i et kapittel kalt «eksport av intoleranse i Ukraina», fortsetter USCIRF: «Russland tok med seg sitt restriktive religiøse regelverk da det invaderte Krim i 2014, inkludert symbiosen mellom anti-kultideer og nasjonal sikkerhet. Okkupasjonsregimet i Ukraina har ofte brukt religiøse regler for å terrorisere befolkningen generelt og for å målrette aktivister i Krim-tatarsamfunnet.» I sin konklusjon gjør USCIRF-rapporten det klart at "Alexander Dvorkin og hans medarbeidere har skåret ut innflytelsesrike roller i regjeringen og samfunnet, og formet den offentlige diskursen om religion på tvers av mange land."

Donetsk og Luhansks kamp mot såkalte kulter

Interessant nok har Donbass pseudostater Donetsk og Luhansk vært de eneste stedene i verden som gjør bekjempelse av "kulter" til et konstitusjonelt prinsipp. Bitter-Winter-magasinet om religiøs frihet konkluderte fra dette og andre bevis på deres brutale fornektelse av religionsfrihet, at "det som skjer i pseudo-'Donetsk People's Republic' og 'Luhansk People's Republic' er en klar representasjon av det dystopiske ortodokse teokratiet Putins ideologer har i tankene en 'russisk verden' hvis grenser de kontinuerlig utvider.»[6]

Det er heller ikke første gang Anti-kultbevegelsen generelt, og FECRIS spesielt, er knyttet til nasjonalistisk og pro-krigspropaganda på tvers. Europa. I en rapport publisert i juli 2005 og signert av en fransk advokat og Miroslav Jankovic, som senere ble OSSEs nasjonale juridiske offiser i Serbia, ble det påpekt at FECRIS-representanten i Serbia var oberst Bratislav Petrovic[7].

FECRIS' fortid i Serbia

oberst Bratislav Petrovic Hvordan anti-kultbevegelsen har deltatt for å gi næring til russisk anti-ukrainsk retorikk
Oberst Bratislava Petrovic

Ifølge rapporten var oberst Bratislav Petrovic fra den jugoslaviske hæren også nevropsykiater. Under Milosevic-regimet ledet han Institutt for mental helse og militærpsykologi ved Militærakademiet i Beograd. Fra den stillingen spesialiserte han seg i utvelgelse og psykologisk forberedelse av soldatene til Milosevics hær før de ble sendt til krig. Oberst Petrovic var også med på å videresende Milosevics propaganda om at serberne var ofrene og ikke gjerningsmennene for folkemord i Bosnia, i motsetning til alle pålitelige FN-rapporter om emnet.

Rapporten går videre: «Petrovic bruker nå sine psykologiske indoktrineringsteknikker for å målrette religiøse minoriteter. Likevel er ikke dette nytt. I 1993, mens etnisk og religiøs rensing pågikk i Kroatia og Bosnia, brukte Petrovic den samme ideologien for å fordømme religiøse minoriteter i Serbia, anklaget dem for å være terrororganisasjoner og beleilig stemplet dem som "sekter."

Rapporten fortsetter med å liste opp alle de såkalte kultene som ble målrettet av FECRIS i Serbia: baptistene, nasareerne, adventistene, Jehovas vitner, mormonene, pinsevennene, teosofien, antroposofien, alkymien, kabbala, yogasentrene, Transcendental Meditasjon, Karma Senter, Shri Chimnoy, Sai Baba, Hare Krishna, Falun Gong, Rosenkreuzerordenen, frimurerne osv. Som du kan se, manglet Petrovic langt fra kulter å kjempe mot. Disse var lik de som har blitt målrettet av Dvorkin og ROC-propaganda i Russland i deres forsøk på å rettferdiggjøre beskyttelsen av "russiske patriotiske følelser" og "åndelig sikkerhet".

FECRIS støttet av ortodokse ledere og kirker andre steder

Dette initiativet fra FECRIS ble støttet av den serbiske ortodokse kirken, som, gjennom ordene til hans representant biskop Porfirije, la fram behovet for å ha "autentiske data for å avsløre sekter en etter en som grupper som sprer åndelig terror og vold". Porfirije uttalte også at "Kampen mot dette onde vil bli lettere når loven om religiøse organisasjoner kommer", med henvisning til et lovforslag som han og Petrovic hadde forsøkt å få endret. Endringen de la inn (men som ble avvist) hadde som mål å redusere rettighetene til minoritetstro i Serbia. Igjen er dette veldig likt det som skjedde i Russland, bortsett fra at i Russland ble loven som begrenser rettighetene til religiøse minoriteter som var blitt lobbet for av FECRIS vedtatt og brukt mye mot ikke-voldelige religiøse grupper.

Interessant nok har FECRIS-representanten i Hviterussland en lenke på FECRIS-nettstedet som lenker direkte til nettsiden til den hviterussiske ortodokse kirken, som er intet mindre enn en gren av den russisk-ortodokse kirke. Den bulgarske representanten for FECRIS, "Senteret for forskning om nye religiøse bevegelser", publiserer på sin nettside oppfordringer fra den bulgarske ortodokse kirken om ikke å tolerere "ikke-kanoniske samlinger".

Likevel, som det fremgår av USCIRF 2020-rapporten: "Dvorkin og hans medarbeidere utøver ikke et monopol på ortodokse tanker og meninger, og avvikende stemmer i kirken [ROC] har kritisert anti-kultbevegelsen for å stole på diskrediterte teorier og ikke-kanoniske teorier. kilder». Slike "avvikende stemmer" har ikke blitt hørt blant FECRIS.


[1] Rusene var en tidlig middelaldergruppe, som bodde i det moderne Russland, Ukraina, Hviterussland og andre land, og er forfedrene til moderne russere og andre østeuropeiske etnisiteter.

[2] Intervju av Alexander Dvorkin på Russlands stemme, 30. april 2014 i talkshowet «Burning point».

[3] https://pravoslavie.ru/75577.html

[4] https://iriney.ru/poslevoennaya-Eklektika / sajentologiya / ostanovit-ochernenie-rossii-otkryitoe-pismo-byivshego-sajentologa-vladimiru-putinu.html

[5] https://www.uscirf.gov/publication/anti-cult-movement-and-religious-regulation-russia-and-former-soviet-union

[6] https://bitterwinter.org/donetsk-and-luhansk-denying-religious-liberty/

[7] Rapport om "Undertrykkelsen av religiøse minoriteter i Serbia: Rollen spilt av European Federation of Centres of Research and Information on Sekterisme (FECRIS)" – 27. juli 2005 av Patricia Duval og Miroslav Jankovic.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -