0.4 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
Redaktørens valgCola (kokain): jo høy og... jo hardere fall 

Cola (kokain): jo høy og... jo hardere fall 

Christian Mirre
Christian Mirre
PhD. i vitenskaper, har en Doctorat d'Etat ès Sciences fra University of Marseille-Luminy og har vært langtidsbiolog ved det franske CNRSs seksjon for biovitenskap. For tiden representant for Foundation for a Drug Free Europe.

Cola: jo høy og... jo hardere fall

Begynnelsen

Kokain oppkalt fra Quechua "kúka" er et naturlig alkaloid syntetisert av kokaplanten (familie av Erythroxylaceae) som en sekundær metabolitt for dens beskyttelse. Det ekstraheres fra bladene til en mengde på 0.3 til 1.5%. Bruken av kokaen til religiøse, medisinske og stimulerende formål har vært kjent siden før-Inkatiden. Folk pleide å tygge kokablader i minst 8000 år for å lindre sult, for å lindre anstrengende aktiviteter og også som et sentralstimulerende middel.

Tørre blader brukes også til te: "mate de coca". Opprinnelig startet på Andesryggen (Sør-Amerika), har bruken av kokablader deretter spredt seg til naboland som Chile, Uruguay, Argentina og Brasil. Fra den 16th århundre begynte den å bli eksportert og fra det 19th århundre med sin kjemiske utvinning som det psykoaktive kokainpulveret nådde hele verden med utviklingen av kommunikasjonsveiene. Ikke desto mindre pleide Evo Morales, Bolivias president (2006 til 2019) å si: “la coca no es cocaina” (kokaen er ikke kokain). 

I dag er kokainbruk, selv om det er under kontroll av internasjonale konvensjoner, et spørsmål om folkehelse på grunn av dets store vanedannende potensial og toksisitet. Dette resulterer i stor psykologisk avhengighet, fysiske lidelser og bivirkninger, som gir skadelige virkninger på individet, familiecellen, arbeidsplassen, samfunnet og til slutt på økonomien i landet. Vanligvis tilgjengelig som et hydrokloridsalt (formel: C17H22ClNO4) kokain har begrenset medisinsk bruk som bedøvelsesmiddel og vasokonstriktor. Dette står i kontrast til det økende misbruket av kokain som sentralnervesystemstimulerende middel siden de første årene av det tjuende århundre. Kokainen ble populær på sekstitallet gjennom artister og massemedia.

Ved ulovlig bruk og søk etter "high" blir kokainpulveret (Cola, Snow, etc.) rituelt sniffet/snorset av 69 % av brukerne, fra "linjer" og absorbert gjennom neseslimhinnen og mindre vanlig (for 2 %) intravenøst ​​injisert. Den frie basen, noen ganger kjent som crack, en krystallform, er røykbar eller oppvarmet og inhaleres som røyk (for 26%). Inntaket (2 % av brukerne) fører til tap av psykoaktiv aktivitet på grunn av enzymatisk hydrolyse i tarmen.

En typisk dose kokain eller crack for et skudd er 100–200 mg.

Historiske poeng…

  • I 1859 beskrev Dr. Paolo Mantegazza, (Italia) tilbake fra Peru, bruken av koka som medisin;
  • I 1860 isolerte kjemikeren Albert Niemann (Tyskland) og laget navnet "kokain"; 
  • I 1863 skapte den franske farmasøyten Angelo Mariani, ved bruk av kokablader maserert i Bordeaux-vin, den styrkende drikken "Vin Mariani";
  • I 1885 solgte den amerikanske produsenten Parke-Davis kokain i forskjellige former, og uttalte at kokainprodukter "gi stedet for mat, gjør de feige modige, de tause veltalende og gjør den lidende ufølsom for smerte."
  • I 1886 endret John S. Pemberton (USA), farmasøytveteran fra løsrivelseskrigen og morfinbruker sin Pemberton's French Wine Coca i en alkoholfri og ikke-kokain (erstattet av koffein) tonic drikke, og oppfant den berømte "Coca-Cola" ".

I Europa

Det meste av kokainen som er tilgjengelig i Europa, ved hjelp av godt organiserte nettverk, blir fortsatt smuglet inn til de største containerhavnene i EU (EU) som ligger i Belgia (Antwerpen), Nederland (Rotterdam) og Spania (Valencia og Algeciras). I tillegg til Hamburg (Tyskland), har også havner i Frankrike (Le Havre, Dunkerque, Marseille), Romania (Constanta) og Italia (Gioia Tauro) blitt betydelige innfartssteder for kokain. Tyske myndigheter har tilskrevet den nylige økningen i beslag i havnen i Hamburg til aktivitetene til Balkan- og albansktalende organiserte kriminalitetsnettverk (BundesKriminalAmt, 2021). 

Sørøsteuropeisk rettshåndhevelsessenter (SELECT) rapporterte at i denne delen av Europa alene utgjør kokainen som ble beslaglagt i 2020 5,821.9 22.3 kg, noe som representerer en økning på 2020 %. Den totale estimerte verdien (gateprisen) i 281 er mer enn XNUMX millioner EUR.                                                                                     

I følge European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) angår detaljhandelsmarkedet for kokain rundt 14.0 millioner voksne i EU (i alderen 15–64), omtrent 5 % av denne aldersgruppen. Dette markedet var verdt minst 10.5 milliarder euro i 2020; dette representerer omtrent en tredjedel av det ulovlige markedet for alle rusmidler og gjør kokain til det nest største markedet etter cannabis. Siden midten av 1990-tallet er stoffet rimeligere for forbrukere enn tidligere, så den totale kokainbruken i Europa har vært økende.

Korrupsjon på alle nivåer brukes bredt som en tilrettelegger for narkotikasmugling og er en sentral trussel i EU i henhold til den siste EU-rapporten om alvorlig og organisert kriminalitet (SOCTA) (Europol, 2021a).

I tillegg kan kokainen fra gatene tilberedes med varierende andeler av koffein, ammoniakk, løsemidler, industriprodukter som batterisyre, og til og med bensin, parafin og brent kalk, noe som øker deres giftighet, men en større fortjeneste.

EONN rapporterer at kokain beslaglagt i eller bestemt til EU-havner i 2020 (378 beslag) ble smuglet innenfor lovlige varer (132 tonn), etterfulgt av rip-on/rip-off-metoden (108 tonn). 

Kokainsmugling angår alle EU-medlemsstater (Europol, 2021a) via diversifiserte smuglerruter: veier for private biler og lastebiler, jernbaner, sjøtransport, kommersielle eller passasjerer og lette fly, og i økende grad posttjenester (Council of Europe, 2021).

Effekter og risikoer

Det psykoaktive kokainstoffet er et tropanalkaloid som for skopolamin brukt i andre verdenskrig, når THC-en til cannabisen er en terpen. Alkaloider er også tilstede i furu, sitrus, lavendel, valmue osv. Omtrent en femtedel av de totale planteartene syntetiserer alkaloider som sekundære metabolitter som i plantefamilier fra nattskyggen (Solanaceae), koka (Erythroxylaceae), bindweed (Convolvulaceae) ), kål/brokkoli (Brassicaceae). Ikke alle er psykoaktive.    

Når det gjelder de psykoaktive stoffene, passerer det fettløselige kokainet lett gjennom blod-hjerne-barrieren, og når via blodet og sentralnervesystemet (CNS) på omtrent fem sekunder for å produsere den euforiske effekten som brukeren ønsker.

I midten av hjernen er målet for kokainet Nucleus Accumbens lokalisert i det limbiske systemet og kjent for å være nytelsessenteret eller belønningssystemet (Lopez Hill et al. 2011). I dette området hemmer kokain gjenopptaket fra den synaptiske kløften av nevrotransmitteren dopamin av de presynaptiske nevronene ved å blokkere deres dopamintransportører. Dermed skaper den kunstige akkumuleringen av dopamin i den synaptiske kløften, som fortsetter å stimulere reseptorene og de nylig syntetiserte på de postsynaptiske nevronene, de varige euforiske effektene: den "høye" fra snorting kan vare i omtrent 15 til 30 minutter og fra røyking 5 til 10 minutter. Injeksjon gir et raskt, sterkt, men kort resultat.

Når bruken stoppes, reaktiveres mekanismene for gjenopptak av dopamin slik at den stimulerende effekten forsvinner og gir manifestasjoner av angst, følelse av mangel og depresjon. Kokain forstyrrer også aktivitetene til reseptorene for serotonin (regulering av atferd, angst, læring, etc.) og noradrenalin (våkenhet, spenning, oppmerksomhet, etc.).

Tatt i betraktning at nervene i det limbiske området (følelser og belønningssystem) er i forhold til cortex pre-frontal (dom og avgjørelse) dette forklarer den tvangsmessige trangen til brukeren til å søke etter mer stoff for å fortsette den "høye". Dette forklarer den generelle og kraftige vanedannende effekten av kokain.

Psykiske effekter av kokainbruk inkluderer en intens følelse av lykke, seksuell opphisselse, tap av kontakt med virkeligheten, paranoia og agitasjon (Pomara C., et al. 2012). Men det øker også den fysiske risikoen for hjerneslag, hjertearytmi, lungeskade for røykere, svette, høyt blodtrykk, kroppstemperatur, utvidede pupiller og plutselig hjertedød. Abstinenssymptomene inkluderer depresjon, nedsatt libido og evne til å føle glede og økt tretthetsfølelse.

Basert på data fra 20 europeiske land var det anslagsvis 473 kokainrelaterte dødsfall i 2020 eller omtrent 13.5 % av alle narkotikainduserte dødsfall. Disse resultatene er undervurdert.

I fine…

I en tid da regjeringsdebattene om eventuell avkriminalisering eller legalisering av narkotika vinner alle land og neglisjerer helsekonsekvensene for deres folk, når profitten og korrupsjonen på høye nivåer tar over befolkningen og ungdomssikkerheten, er det mer enn noen gang viktig å minner om ordene til Ms. Johansson fra EU-kommisjonen (31.3.2022): "Den nye EUs narkotikastrategi 2020-2025 …[har] som mål å sikre et høyt nivå av helsefremming, sosial stabilitet og sikkerhet og bidra til bevisstgjøring.».

"Bevisstgjøring" kan enkelt oppnås gjennom utdanning. Faktisk, som for alle andre fag,

"Utdanning er den progressive oppdagelsen av vår egen uvitenhet" sa William Durant (1885-1981). Denne uvitenheten om narkotikaeffektene er livsfarlig når den ikke er dødelig for kokain- og narkotikabrukerne!

For å bidra til denne rusforebyggende opplæringen av ungdom (og foreldre) holder Foundation for a Drug Free Europe og dets hundrevis av foreninger og grupper over hele Europa foredrag, distribuerer informative hefter (14 hefter om mest brukte rusmidler på 24 sider, i 17 språk, inkludert om kokain), pedagogisk audiovisuelt materiale og en veiledning for leksjoner som en del av Foundation for a Drug-Free World-kampanjen Sannheten om narkotika.

Vitne til skadevirkningene av narkotikabruk, la oss forebyggende utdanne ungdom og mennesker slik at de kan realisere sine fulle livspotensialer i et tryggere samfunn og i en bedre verden!

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -